به گزارش افکار نیوز به نقل از واحد مرکزی خبر،دربرنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دوم سیما، دکتر فریدون عباسی با اشاره به پایه گذاری رشد و توسعه تحصیلات تکمیلی به همت اساتید دانشگاه ها در زمان جنگ تحمیلی و در دهه ۶۰ گفت: این امر زمینه رشد علم و فناوری در همه عرصه ها را فراهم کرد.

وی افزود: ‌ دانش هسته ای خیلی از مکانیک، شیمی، فیزیک و برق جدا نیست بلکه مجموعه ای از این علوم دانش و فناوری هسته ای را تشکیل می دهند.

عباسی ساخت مجتمع سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را منوط به دست یابی به فناوری ساخت مواد راهبردی که خود نیازمند پیشرفت های زیاد در بخش مکانیک و متالورژی است، ‌ طراحی و ساخت کوره های مختلف و نوردهای گرم و سرد دانست و گفت: این امور در کل نیازمند مدیریت دانش و فناوریست که خود دستآورد بزرگی به شمار می رود.

وی افزود: رآکتور تحقیقاتی تهران چند منظوره است و علاوه بر تولید رادیو داروها برای آزمایش مواد هسته ای هم استفاده می شود امری که از جهت سرمایه گذاری کشور برای ساخت تجهیزات رآکتورها اهمیت پیدا می کند بنابراین کارکرد این رآکتور از پژوهش های در ابعاد آزمایشگاهی فراتر می رود و در آینده پایه ای برای طراحی رآکتور و آزمایش مواد هسته ای خواهد بود، از این روست که تولید سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران اهمیت ویژه ای پیدا می کند.

رئیس سازمان انرژی اتمی با توجه به برخی اظهار نظر ها در کم اهمیت دانستن تولید مجتمع سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را نشان از ماموریت برخی رسانه ها و مصاحبه کننده ها دانست و گفت: اگر اهمیت نداشت چرا آنها حاضر به دادن آن به ما نشدند و ما را تحریم کردند، این در حالیست که آنها خود بر اهمیت موضوع واقفند.

وی افزود: نمونه دیگر این تحریم ها در آشکارسازها و دستگاه های الکترونیک هسته ای است که ده - دوازده سال قبل فرانسوی ها ابتدا گفتند که اینها را به شما می دهیم اگر قطعه امریکایی در آن نباشد ولی چند ماه بعد از اعلام کردند که دولتشان اجازه صادرات نمی دهد در حالی که این قطعات کوچک و کم اهمیت بودند، همان موقع کشور تصمیم گرفت خود را بی نیاز کند و اکنون ما تقریبا همه دستگاه های مورد نیاز را می سازیم و آمادگی صادرات هم داریم.
دکتر عباسی در باره ایمنی رآکتور تحقیقاتی تهران، با تاکید بر اهمیت ایمنی در صنایع هسته ای گفت: همه جا ایمنی مهم است اما درجه آن متفاوت است یعنی ایمنی رآکتور تهران در مقایسه با نیروگاه اتمی بوشهر سخت نیست.

وی افزود: در همه فناوری های بشری همیشه مقداری خطا هست و در سوختی هم که آنها در رآکتور قرار داده بودند زمانی ترک و نشتی به وجود آمد ولی سوخت ما با دستگاه های جدید مورد بررسی قرار گرفته و با موفقیت آزمون ها را پشت سر گذاشته است.

رئیس سازمان انرژی اتمی با برشمردن مراحل تولید سوخت و ارزیابی های ایمنی و فنی گفت: ابتدا صفحاتی با مواد مشابه ساخته و با پرتوهای ایکس بررسی شد، بعد با اکسید اورانیوم آزمایش انجام و جواب گرفته شد، سپس آزمونهای فراصوت، یک نواختی سنجی، سنجش نشتی و آلودگی سنجی انجام شد و نشان داد که تا کنون کیفیت کارمان خوب بوده است.
وی با تاکید بر نیازمندی همه کشورها به هم افزود: در این مورد به علت محدودیتی که برایمان ایجاد کردند، تصمیم بر این قرار گرفت که کاملا خودکفا شویم به گونه ای که هم اینک توان ساخت رآکتورهایی شبیه به رآکتور تحقیقاتی تهران را با قدرت بالاتر هم داریم.

عباسی تصریح کرد: بنا به دستوری که رئیس جمهور برای ساخت چنین رآکتورهایی داد، ما نیاز سنجی در نقاط مختلف کشور انجام می دهیم، البته نگاه ما منطقه ای و جهانی است و می خواهیم رادیوداروهای تولیدی را دست کم در اختیار کشورهای منطقه و دیگر کشورهایی که علاقه به مبادله با ما دارند، قرار دهیم.

وی در ادامه اظهار نظرهای برخی مقامات غربی در لزوم توقف یا از بین بردن توان هسته ای کشور را ژست های توخالی دانست و گفت: ‌ اگر آنها می توانستند جلوی پیروزی انقلاب را می گرفتند ولی در این ۳۳ سال موفق نشدند و فناوری هسته ای ما خاری در چشم آنهاست که داریم استقلال و آزادی خود را به دیگر ملت ها نشان می دهیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در مورد ساخت و راه اندازی زنجیره سانتری فیوژهای نسل جدید گفت: ما موضوع قطعه سازی برای این ماشین ها را در کشور حل کردیم و صنعت کشور خود را تطبیق داد.
وی افزود: در مورد صنعت خلاء هم که از ابتدای انقلاب خیلی از انتقال آن به ایران جلوگیری می کردند، هم اکنون به جایی رسیده ایم که بخش خصوصی ما اجزای پمپ های خلاء‌را می سازد و ما در ۲ سال آینده به خودکفایی کامل می رسیم، ‌بلکه به صادر کننده تبدیل می شویم.

دکتر عباسی با اشاره به خرابکاری دشمنان به قصد اخلال در صنایع هسته ای گفت: آنها تلاش کردند با ارسال ویروس و نیز خرابکاری صنعتی در پمپ های خلاء کاری کنند که ماشین های حساس سانتری فیوژ تخریب شود ولی این امر به سود ما تمام شد و ما متوجه ترفندهای آنها شدیم به گونه ای که هم اکنون می توانیم به کشورهای دیگر مشاوره دهیم تا آنها بدانند صنایع مهمشان چگونه ممکن است هدف این گونه خرابکاریها واقع شود.

وی درادامه افزود: ما از سال ها پیش به دنبال کاهش مصرف انرژی در سانتری فیوژها در عین افزایش توان جداسازی آنها بودیم برای همین با تکیه بر جوانان تحصیل کرده اقدام به شبیه سازی و طراحی این دستگاه ها کردیم به گونه ای که بر همه چیز سانتری فیوژ مسلط شدیم.

شگفتی معاون آمانو از پیشرفت هسته‌ای ایران

رئیس سازمان انرژی اتمی روتورهای سانتری فیوژهای جدید را از جنس الیاف ذکر کرد و گفت: ایران به جمع چند کشوری پیوست که این روتورها را می سازند به گونه ای که وقتی معاون آمانو به ایران آمد و از بخش تحقیقات سانتری فیوژ ما دیدن کرد ضمن این که از زمان کوتاه رسیدن به این سطح فناوری متحیر شده بود گفت که این نوع روتورها را فقط یک بار آن هم در ایران دیده است.

وی افزود: ما به جداسازی بالای ۶ در سانتری فیوژها دست پیدا کردیم به شکلی که با نصب سانتری فیوژهای نسل جدید در سایت نطنز، ظرفیت جداسازی ۴۸ هزار عددی آن از نوع سانتری فیوژهای آی آر یک به ۳ برابر افزایش خواهد یافت.

آقای عباسی در مورد سایت فوردو گفت: سایت نطنز هم مانند این سایت در عمق قرار گرفته و زیر زمین است و علت آن که غنی سازی ۲۰ درصدی در آن انجام می شود آسان تر کردن کار بازرسان و نیز تنوع بخشی به سایت ها بوده است.

وی افزود: ظرفیت فوردو بیش از ۳۰۰۰ دستگاه سانتری فیوژ نیست و ما به علت تهدیدهای دشمنان تصمیم گرفتیم بخشی از فوردو را به غنی سازی ۲۰ درصد اختصاص دهیم البته سایت به گونه ای طراحی شده است که هم سه و نیم درصد را به ۲۰ درصد، هم اورانیوم طبیعی را به ۲۰ درصد و هم ۳ و نیم درصد تبدیل کند و همه اینها زیر نظر آژانس قرار دارد.

عباسی تصریح کرد: ‌اگر خطرات رفع شود بی تردید ما زیر زمین سرمایه گذاری نمی کنیم چون هزینه آن بیشتر است البته سایت ها را براساس دستورالعمل پدافند غیرعامل متفرق خواهیم ساخت.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان در باره ترور دانشمندان هسته ای، این افراد را دارای مشخصات مشابهی نظیر طی مراحل تحصیل تا عالی ترین درجه در داخل کشور، سخت کوشی، ایمان بالا و علاقه به کشور و نیز سخت کوشی و دانش ورزی ذکر کرد و گفت: ‌ شهید علی محمدی حتی غلط هایی که غربی ها به عمد در فرمول های موجود در کتاب ها وارد کرده بودند پیدا می کرد.

وی افزود: دشمن می خواهد با ایجاد رعب در جامعه علمی و فنی ما کسی وارد مقولات راهبردی نشود و این محدود به هسته ای نیست، از این رو هرگاه نتوانند جلوی آن را بگیرند دست به حذف فیزیکی می زنند.