به گزارش افکار نیوز به نقل از ایرنا، 'ابوقتاده' ساعت ۲۱ و ۱۵ دقیقه روز دوشنبه به وقت گرینویچ از زندان فوق امنیتی 'لانگ لارتین' در استان 'ورچستر شایر' انگلیس آزاد شد.
آزادی ابوقتاده در پی حکم ماه گذشته دادگاه اروپایی حقوق بشر مبنی بر عدم استرداد وی به اردن قطعی شده بود ولی مقامات انگلیسی در این مدت تلاش می کردند راهی برای استرداد وی به اردن و همچنین تحمیل شرایط سخت برای حبس خانگی پیدا کنند.
موضوع آزادی این روحانی اردنی از زندان طی روزهای اخیر به یک موضوع جنجالی در انگلیس تبدیل شده است. دولت این کشور ابوقتاده را فردی خطرناک معرفی می کند که یا باید پشت میله های زندان باشد و یا به کشور متبوع خود، اردن، مسترد شود.
دیوید کامرون نخست وزیر و ترزا می وزیر کشور انگلیس طی روزهای گذشته با مقامات ارشد اردن مذاکراتی داشته اند تا شاید بتوانند امکان استرداد ابوقتاده را به آن کشور فراهم کنند.
برخی از نمایندگان پارلمان انگلیس امروز اعلام کردند که دولت این کشور باید بدون توجه به حکم دادگاه اروپایی حقوق بشر، فورا این مظنون را به اردن تحویل دهد.
یک دادگاه ویژه مهاجرت در انگلیس هفته گذشته و با استناد به حکم دادگاه اروپایی حقوق بشر، رای داد که ' ابوقتاده ' نباید بیش از این در زندان به سر ببرد و می تواند تحت شرایطی از زندان آزاد شود و در خانه خود تحت نظر قرار بگیرد.
دادگاه اروپایی حقوق بشر ماه گذشته به دلایل انساندوستانه با استرداد وی به اردن مخالفت کرد و درخواست دولت انگلیس را برای بازگرداندن وی به کشور متبوعش رد کرد.
این روحانی اردنی مقیم انگلیس از حدود ده سال پیش به اتهام دخالت در فعالیت های تروریستی در انگلیس تحت نظر بوده و یا در بازداشت به سر برده است. دولت اردن خواستار استرداد وی برای محاکمه به اتهام فعالیت های تروریستی می باشد.
دادگاه های انگلیس پیشتر چند بار حکم استرداد وی را به اردن تایید کرده بودند و حتی دولت این کشور یک یادداشت تفاهم را نیز در این زمینه با دولت اردن به امضاء رسانده بود.
دادگاه اروپایی حقوق بشر مستقر در ' استراسبورگ ' در حکم ماه گذشته خود اعلام کرد: به رغم اینکه یادداشت تفاهم امضاء شده میان انگلیس و اردن ممکن است مانع از شکنجه ' ابوقتاده ' در اردن شود، ولی این احتمال همچنان وجود دارد که وی بر اساس شواهد و مستنداتی که از طریق شکنجه دیگران به دست آمده است، تحت تعقیب قرار بگیرد که این موضوع هم مغایر با قوانین و مقررات بین المللی و حقوق بشری است.
دولت اردن در سال ۲۰۰۰ میلادی و بصورت غیابی، ابوقتاده را به دلیل دخالت در دو عملیات تروریستی در آن کشور به حبس ابد محکوم کرد.
وکلای ابوقتاده پس از مخالفت دادگاه اروپایی حقوق بشر با استرداد وی به اردن، تقاضای آزادی وی را به دادگاه ارائه کردند.
' اد فیتزجرالد ' یکی از وکلای ابوقتاده گفت: موکل من بیش از شش سال و نیم را بدون هرگونه محاکمه و حتی بدون اتهام رسمی در زندان به سر برده است و پس از حکم دادگاه اروپایی حقوق بشر، این وضعیت باید پایان یابد.
قاضی دادگاه در نهایت آزادی مشروط ابوقتاده را تایید کرد و بر اساس گزارش های رسانه ای وی در منزل خود تحت نظر قرار خواهد داشت و نمی تواند از موبایل و اینترنت استفاده کند. همچنین ساعات خروج وی از منزل نیز به دو ساعت در شبانه روز محدود خواهد بود.
ابوقتاده که از سوی رسانههای انگلیس به عنوان دست راست بن لادن در اروپا مشهور شده در سال ۲۰۰۸ مدتی را بطور مشروط از زندان آزاد شد تا بصورت تحت نظر در خانهای در لندن به سر ببرد.
ولی بعدا مقامات امنیتی انگلیس ابوقتاده را به تلاش برای فرار از انگلیس و همچنین برقراری تماسهای مشکوک متهم کردند و وی را مجددا به زندان بازگرداندند.
ابوقتاده که اکنون ۵۲ سال سن دارد، در سال ۱۹۹۳با یک گذرنامه جعلی اماراتی به عنوان پناهجو وارد انگلیس شد و پس از ماهها تحت نظر قرار داشتن از اکتبر ۲۰۰۲ تا مارس ۲۰۰۵به اتهام ارتباط با عوامل حملات ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ آمریکا، محبوس شد.
وی در سال ۲۰۰۵ نیز مدتی را آزاد شده بود ولی با تقاضای رسمی دولت اردن در تابستان همان سال مجددا به زندان افتاد.
تلویزیون اسکای نیوز انگلیس دوشنبه شب به نقل از یک مقام اردنی گزارش داد: دولت اردن اخیرا قانونی را تصویب کرده است که بر اساس آن استفاده از هرگونه شواهد و مدارک به دست آمده از طریق شکنجه در دادگاه های آن کشور ممنوع خواهد بود.
این تلویزیون انگلیسی گفت: این مصوبه می تواند تضمین دیگری در مورد عدم استفاده از شواهد به دست آمده از طریق شکنجه علیه این روحانی باشد و در نهایت راه را برای استرداد وی به امان هموار کند.
معاون وزارت کشور انگلیس قرار است در هفته جاری برای گفت و گو در این زمینه به اردن سفر کند.
یك سخنگوی نخست وزیر انگلیس نیز امشب گفت: ما به صراحت اعلام كرده ایم كه ابوقتاده باید هرچه سریعتر به اردن بازگردانده شود و در این زمینه همه گزینه ها را مدنظر قرار خواهیم داد.
شناسه خبر:
۸۲۲۲۶
آزادی جنجالی یک روحانی از زندان انگلیس
یک روحانی اردنی که سال ها به ظن دخالت در فعالیت های تروریستی در انگلیس بازداشت بود، دوشنبه شب به قید وثیقه و به صورت مشروط آزاد شد.
۰