مارتین گریفیث، فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن در این سند تاکید کرده است، مذاکره درباره اقدامات سیاسی و امنیتی و توافق بر سر گذار سیاسی در قالب یک بسته خواهد بود.
به لحاظ نظامی هم این سند بر آتشبس کامل و پایان دادن به جنگ در سراسر یمن از جمله در مناطق مرزی با عربستان تصریح دارد.
سند مذکور شامل اقدامات مشخص زمانبندی شده برای خروج انصارالله و یگانها از پایگاههایشان با نظارت کمیته نظامی و مکانیزم تحویل سلاح سنگین از جمله موشکها و پهپادها به دولت مستعفی است.
به لحاظ سیاسی هم سند گریفیث بر اقدامات سیاسی دوره گذار با مشارکت طرفهای ذیربط از جمله قوه مجریه، احترام به سلسله مراتب قانونی این قوه و از میان برداشتن همه موانع پیشروی نهادهای دولتی تصریح دارد.
براساس این سند، همهپرسی قانون اساسی و انتخابات در پایان مرحله گذار برگزار خواهند شد.
سازمان ملل پیشنهاد داده است، جنگ در الحدیده متوقف شده و نیروهای انصارالله در مقابل توقف حملات دولت مستعفی عقبنشینی کنند، سپس کمیته امنیتی و نظامی مشترک تشکیل شود. سند سازمان ملل همچنین شامل پیشنهادی درباره تعز محاصره شده در جنوب غرب یمن است، براساس سند، سازمان ملل پیشنهاد کرده ناظران در بندر الحدیده و بنادر دیگر استان مستقر شوند
همچنین فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن در نشست خبری روز دوشنبه ابراز امیدواری کرد که به توافقهای مکتوب در این دور از مذاکرات صلح در سوئد در راستای منافع ملت یمن دست یافته شود و طرفها با برگزاری دور آتی این مذاکرات در اوایل ۲۰۱۹ موافقت کنند.
این مقام سازمان ملل ابراز امیدواری کرد که طرفهای درگیر بر برگزاری دور آتی مذاکرات در ابتدای سال آینده میلادی توافق کنند.
گریفیث خاطرنشان کرد، طرحی مفصل برای آن مذاکرات ارائه خواهد شد و دور آتی مذاکرات در زمینه مسائل امنیتی خواهد بود.
وی گفت، مذکرات صلحی که پس از دو سال توقف از روز پنجشنبه در سوئد آغاز شده، در چند دور مذاکرات، نخستین خواهد بود و طرفهای درگیر تقریبا به توافق در مبادله گروههایی از اسرا نزدیک شدهاند.
گریفیث مساله بندر الحدیده را بسیار دشوار خواند و گفت، این مساله از محورهای اصلی مذاکرات است.
وی درباره فرودگاه صنعا هم گفت، اقدامات به منظور ایجاد فضای مشترک میان طرفها با هدف بازگشایی این فرودگاه در آینده نزدیک در حال انجام است.
این مقام بینالمللی درباره شهر تعز و الحدیده دو طرح برای طرفهای مذاکرات صلح ارائه کرده و گفت، به دنبال کاهش جنگ و درگیری، تقویت کمکهای انسانی و مینزدایی در این دو منطقه است.
گریفیث افزود، در صورت پیشرفت در الحدیده و تعز میتوان به ساکنان آن کمک کرد و انجام این اقدامات گام بزرگی در حل بحران یمن خواهد بود.
از سوی دیگر، مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد، مذاکرات صلح در سوئد پیشرفت داشته است، او از همه طرفها خواست برای تحقق نتایج مثبت و به نفع مردم یمن، به مشارکت در مذاکرات ادامه دهند.
همچنین سلیم المغلس، عضو هیئت مذاکرات انصارالله در گفتوگو با الجزیره گفت، سند گریفیث قابل بررسی بوده و گامی در مسیر درست است.
محمد العامری، عضو هیئت دولت مستعفی یمن در مذاکرات هم سند مذکور را قابل بررسی و بیان نقطهنظرها دانست و افزود، صحبت از حل و فصل سیاسی بدون از بین بردن علل "کودتا" غیرممکن است.
یک مسؤول در دولت مستعفی یمن که در مذاکرات سوئد شرکت دارد نیز گفت، تبادل اسیران که مورد توافق قرار گرفته شده به زودی وارد فاز اجرایی میشود و ماه آینده میلادی تکمیل میشود.
هادی هیج، مسؤول پرونده اسیران در هیئت مذاکره کننده دولت مستعفی گفت، تدابیری در نظر گرفته شدهاند، اولین گام ارائه اسامی است و آخرین مرحله ارائه اسامی امروز بود.
وی خاطرنشان کرد: ما توافق کردیم اسامی ظرف ۴۸ ساعت ارائه شوند و در صورت شروع تبادل اسیران ظرف روزهای آینده توافق در ژانویه تکمیل میشود.
خالد الیمانی، وزیر خارجه دولت مستعفی یمن نیز گفت: این دولت آماده قبول نقش سازمان ملل در الحدیده است اما باید این شهر باید تحت کنترل دولت ما باشد.