باسیل دیروز بعد از نشستی دو ساعته که با اعضای گفتمان مشورتی در منزل عبدالرحیم مراد وزیر سابق لبنانی برگزار شد و با ضیافت نهار همراه بود، تاکید کرد: « مانعی ندارد که وزیر مسیحی در اختیار رئیسجمهور باشد و وزیر اهل تسنن نیز در اختیار نخست وزیر قرار بگیرد.»
به این ترتیب به نظر می رسد بحران توافق گروههای سیاسی برای تشکیل دولت لبنان و مشکل مربوط به اهل تسنن مستقل با پیچیدگی های بیشتری مواجه شده و رسیدن به راه حل توافقی در این بحران مشکلتر شده است. سعد حریری مصمم است که سهمیه مربوط به این شش نماینده را از میان نمایندگان خود پرداخت نکند. از سوی دیگر جبران باسیل نیز که از سوی رئیس جمهور لبنان مأمور به گفتگوها در این زمینه شده باب جدیدی را در بحران تشکیل دولت باز کرده و بار دیگر توپ را به زمین نخستوزیر لبنان انداخت.
حریری که نمی خواهد سهمیه اهل تسنن مستقل را از بستر طبیعی خود بپردازد، پیش از این گفته بود که مانعی نمی بیند که دیگران از سهمیه خودشان به آنها پست بدهند. گرچه میشل عون برای اعطای پست وزارتی از سهمیه خود به این نمایندگان ابراز تمایل کرده بود و همین موضوع باعث خوش بینی نسبت به تشکیل دولت در آیندهای نزدیک شده بود، اما اظهارات تازه باسیل بار دیگر این بحران را با پیچیدگی بیشتری مواجه کرده است.
اهل تسنن مستقل در لبنان همچنان اصرار دارند که یکی از 6 نماینده آنها باید در پستهای وزارتی حضور داشته باشد. منابع این فراکسیون به روزنامه الاخبار اعلام کردهاند که باسیل موضوع میانجیگری بین ما و حریری برای برگزاری نشست دوجانبه را مطرح نکرده، بلکه گفته است که ما باید با حریری دیدار داشته باشیم. این منابع گفتند که در خصوص دیدار با سعد حریری هنوز تصمیم گیری نکرده اند و این تصمیم بستگی به این دارد که پیشرفتی در مذاکرات شکل بگیرد، در غیر این صورت صرف دیدار فایدهای نخواهد داشت.
این در حالی است که برخی منابع می گویند که حریری حتی درخواست باسیل برای برگزاری با اعضای فراکسیون گفتمان مشورتی را نیز رد کرده است.
این منابع می افزایند که باسیل بار دیگر در این دیدار طرح توافق بر سر وزارت یک شخصیت اهل تسنن خارج از 6 نماینده را مطرح کرده که این درخواست با مخالفت نمایندگان اهل تسنن مستقل مواجه شده است. البته این چیزی است که ولید سکریه آن را رد کرده و گفت که اساسا این موضوع در نشست با باسیل مطرح نشد.
ولید سکریه یکی دیگر از شش نماینده مستقل در گفتگو با پایگاه خبری العهد نشست برگزار شده با جبران باسیل را مثبت خواند و تاکید کرد وزیر خارجه لبنان درک خوبی از مطالبات گفتمان مشورتی مبنی بر حق حضور یک وزیر سنی خارج از جریان المستقبل در دولت بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی داشت.
وی تاکید کرد که این شش نفر نماینده بخش قابل توجهی از افکار عمومی اهل تسنن هستند که در مبانی و ادبیات خود با جریان المستقبل همخوانی ندارند، این در حالی است که این جریان طی چندین دهه اخیر نمایندگی وزارتی تمام اهل تسنن را در انحصار خود گرفته و اصرار دارد که این انحصار طلبی ادامه داشته باشد و حقوق دیگران در این زمینه به رسمیت شناخته نشود.
در عین حال دیروز نبیه بری رئیس پارلمان لبنان گفت که راهحلها درخصوص روند تشکیل دولت جدید از بین نرفته است و این امکان وجود دارد که در آینده نزدیک به راه حلی برای بحران کنونی دست یافته شود، اما شرط دستیابی به راهحلی برای پایان دادن به بحران این است که نیتها برای دستیابی به این راه حل صادقانه باشند.
وی در ادامه افزود که هیچ تحول جدیدی در مورد حل گره نمایندگی اهل تسنن همپیمان گروه هشت مارس احساس نکرده است.
دیروز همچنین سید هاشم صفی الدین رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان توصیه کرد که در تلاشها برای تشکیل کابینه لبنان، سعی شود فرصتها بیش از این از دست نرود.
وی که در مراسم یادبود شهدای مقاومت در شهر صور سخن میگفت، ضمن تاکید بر ثبات مقاومت و وفاداری به هم پیمانان، اظهار داشت، ما همواره تاکید کرده ایم در کنار کسانی هستیم که در کنار ما باشند، اگر برخی واقعا در سخنانشان که میگویند دولت ملی نیاز و ضرورت امروز لبنان است، صادقند به جای آنکه فرصتها را از دست بدهند، در پاسخگویی به مطالبات به حق نمایندگان مستقل سرعت عمل داشته باشند، زیرا هدر دادن فرصتها فایدهای نخواهد داشت.
روزنامه الاخبار به تازگی در گزارشی اعلام کرد که نتایج انتخابات اخیر همچنان دولت آمریکا را نگران کرده بویژه اینکه دائما تلاش میکند مشروعیت مردمی و رسمی را از حزبالله بردارد و محاصره اقتصادی علیه آن را افزایش دهد.
آنچه که از سفر چندین هیأت آمریکایی به لبنان مشخص شده، نشان میدهد هر اختلالی در توازن قوای داخلی دولت لبنان، به مثابه بهانهای برای آمریکاست تا رسما به لبنان عواقب این تحولات را تحمیل کند و به اعمال فشار و ارعاب علیه سعد حریری و میشل عون روی آورد. این سیاست ارعاب نتیجهای جز به تعطیلی کشاندن فعلی تشکیل دولت لبنان از طریق عدم پذیرش وزرای متحد حزبالله ندارد، تلاشی واضح برای اینکه به حزبالله اجازه ندهند به دستاورد سیاسی خود بر اساس نتایج انتخابات دست پیدا کند.
پیش از این «الیزابت ریچارد» سفیر آمریکا در بیروت در دیداری با مسئولان لبنانی که محور آن تشکیل دولت جدید لبنان بوده؛ هنگامی که یکی از میهمانان لبنانی از وی میپرسد آیا حزبالله در روند تشکیل دولت سنگاندازی می کند، پاسخ میدهد خیر، طرفی که این کار را انجام میدهد ، حزبالله نیست. حاضران در این دیدار از ریچارد میخواهند تا هویت طرفی را که عامل تعویق در تشکیل دولت لبنان است، فاش کند اما وی پاسخ میدهد: من عامل تعویق را معرفی نخواهم کرد اما او، حزبالله نیست.
در حال حاضر به نظر میرسد تمامی انگیزه ها و بهانهها برای عدم تشکیل دولت که دستهای پشت پرده سعودی آمریکایی از ورای آن کاملا مشخص است، حول یک محور میچرخد و آن اینکه هیچ فرد سُنی خارج از محور سعودی وارد دولت نگردد. زیرا این موضوع در آینده به یک اصل و مبنا تبدیل خواهد شد و سنیها در آینده می توانند خارج از محور سعودی یا بدون ائتلاف با آمریکاییها فعالیت سیاسی کنند.