«جرمی هانت»، وزیر امور خارجه انگلیس روز چهارشنبه خواستار ملاحظه روابط تجاری لندن-ریاض در هر گونه واکنش کشورش به عربستان سعودی بابت قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار منتقد سعودی شده است.
به نوشته رویترز، هانت در سخنانی در پارلمان این کشور گفت: «من با صراحت به مردم گفتهام پاسخ ما [به عربستان سعودی]بایستی به دو دلیل سنجیده باشد. اول، ما [با این کشور]روابط تجاری داریم. مشاغلی در انگلیس در خطر هستند بنابراین هنگامی که بحث از لغو قراردادهای تسلیحاتی میشود، ما طبق روالهای خودمان عمل میکنیم.»
او در ادامه، درباره دومین دلیل مدنظرش گفت: «بنابراین، بایستی مراقب باشیم اقداماتی که انجام میدهیم، تبعات ناخواسته نداشته باشند.»
رسوایی قتل خاشقچی
خاشقچی آخرین بار روز ۱۰ مهرماه (۲ اکتبر) در حال ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول دیده شد و بعد از آن رسانهها گزارش دادهاند که ناپدید شده است.
رسانههای ترکیهای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدنش قطعه قطعه شده است.
«عرفان فیدان»، دادستان استانبول روز چهارشنبه قطعه قطعه شدن جسد جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی را تأیید کرد.
آنکارا اعلام کرد همزمان با ورود خاشقچی به ساختمان کنسولگری ۱۵ مقام امنیتی عربستان سعودی نیز با دو پرواز وارد استانبول شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
مقامهای سعودی بدون ارائه هیچ مستنداتی این روایت را رد و ادعا کردند خاشقچی، ساختمان را زنده و سالم ترک کرده است.
عربستان سعودی سرانجام روز ۲۸ مهر، یعنی ۱۸ روز بعد از ناپدید شدن خاشقچی اعتراف کرد وی داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول کشته شده است.
دادستان کل سعودی، علیرغم این ادعا کرده خاشقچی بعد از «درگیری» با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری «فوت» کرده است.
روایت عربستان سعودی که ظاهراً در تلاش است عوامل رده بالای حکومتی را از مشارکت در قتل روزنامهنگار منتقد یا اطلاع از آن تبرئه کند، با تردید عمومی در دنیا مواجه شده است.
یکی از دلایل تشکیک در روایت عربستان سعودی، نامعلوم بودن سرنوشت جسد خاشقچی بعد از قتل است. یکی از مقامهای سعودی در گفتگو با رسانهها گفته بود که جسد این روزنامهنگار بعد از قتل تحویل یک «همکار محلی» شده است.
جمال خاشقجی، متولد ۱۳ اکتبر ۱۹۵۸ (۲۱ مهرماه ۱۳۳۷ شمسی) بود. او قبلاً سردبیر روزنامه «الوطن» و بعد از آن مدیر شبکه خبری «العرب» بود.
خاشقجی سپتامبر ۲۰۱۷ از عربستان متواری شد و بعد از آن به عنوان ستوننویس «واشنگتنپست» مقالههایی در انتقاد از برخی سیاستهای کشورش به ویژه «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی منتشر کرد.
وی از جمله منتقدان صریح دخالت نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در کشور یمن بود.