گروه موسوم به «دیدبان حقوق بشر سوریه» -نزدیک به معارضان- میگوید که گروههای تروریستی «فعال در ریفهای شمالی دو استان حماه و ریف جنوبی ادلب برخی از تجهیزات [نظامی] سنگین را به صورت غیر علنی به خارج از منطقه حائل احتمالی انتقال دادهاند... و دیده شده است که این تجهیزات به سمت شمال خارج شده است».
دیدبان در عین حال اعلام کرد که تا کنون به صورت علنی هیچ خروجی از سوی گروههای تروریستی از منطقهای که به عنوان منطقه عاری از سلاح در نظر گرفته شده، انجام نگرفته است.
این گروه با بیان اینکه گروههای تروریستی بیش از 70 درصد از این منطقه را در اشغال خود دارد و تلاشهایی برای اقناع آنان به منظور تحویل سلاحشان صورت میگیرد، خبر داد که گروههای تروریستی «در حال ایجاد سنگرهای سربسته هستند تا سلاح سنگین را در داخل آن و در ضمن منطقهای در ریف شمالی لاذقیه که قرار است عاری از سلاح باشد مخفی کنند».
دیدبان در ادامه تأکید کرد که گروههای تروریستی «احرار الشام، فیلق الشام و لشکرهای ساحلی اول و دوم» از مناطق «حضور خود در محورهای ریف لاذقیه خارج نشدهاند و در مخفی کردن سلاحهای سنگین خود در سنگرهای سربسته به سبک گروههای "جهادی" عمل میکنند. مشخص نیست که آیا هیئة تحریر الشام و سایر گروهها عملیات خروج تجهیزات سنگین را اجرایی خواهند کرد یا خیر».
در ادامه این گزارش داد که گروههای تروریستی «ارتش آزاد ادلب و فیلق الشام» از ریف شرقی و جنوب شرقی «معره النعمان» روند خروج سلاح سنگین خود را به دور از چشم رسانهها آغاز کردهاند؛ زیرا از واکنش گروههای تروریستی مانند النصره بیم دارند.
با وجود اینکه دیدبان اعلام کرد که النصره روند خروج سلاح سنگین خود را آغاز نکرده، ولی روزنامه «الحیاة» عربستان ادعا کرد که گروههای تروریستی از جمله النصره روند خارج کردن سلاح سنگین خود را از مناطقی در ارتفاعات لاذقیه به سمت ادلب آغاز کردهاند.
الحیاة به نقل از یکی از فرماندهان «ارتش آزاد» گزارش داد که تعداد زیادی از عناصر النصره از چند روز قبل خروج از منطقه عاری از سلاح را آغاز کردند، البته به دور از چشم رسانهها.
روزنامه الاخبار لبنان اما گزارش داد که با وجود آرامش نسبی حاکم بر خطوط درگیری در ادلب، برخی از مناطق شاهد خروج کمی از تجهیزات نظامی سنگین گروههای تروریستی است، ولی «بخش اعظم مناطقی که باید عاری از سلاح باشد، در وضعیت پیشین خود قرار دارد».
تا کنون موضع رسمی و مشخصی از سوی النصره درباره این توافق و نحوه تعامل با آن دیده نشده است، ولی الجبهه الوطنیه مدعی شد که روند خروج سلاح سنگین آغاز شده است.
«ناجی مصطفی» سخنگوی الجبهه الوطنیه روز گذشته اعلام کرد که این روند چند روز به طول خواهد انجامید.
خبرگزاری فرانسه اما به نقل از یک فرمانده نظامی الجبهه الوطنیه اعلام کرد که عناصر این گروه «از خط مقدم عقب نشینی نخواهد کرد... و عملیات سنگرسازی برای مقابله با هر گونه نقضی که ممکن است اتفاق بیافتد، افزایش یافته است».
به هر حال تا کنون مشخص نیست که طرح ترکیه برای تعامل با النصره و گروههای وابسته به القاعده چیست؛ چرا که این گروهها توافق ادلب را نمیپذیرند.
در کنار این مسئله باید گفت که روسه نیز واکنشی به اجرای این توافق از سوی ترکیه نداشته است، ولی دمشق تأکید دارد که این توافق مرحله نخست آزادسازی ادلب است.