پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی دولتی چین CCTV در تفسیری به قلم «لی یونگ» عضو ارشد انجمن تجارت بینالمللی چین به بررسی جنگ تجاری کنونی بین چین و آمریکا پرداخت: زمانی که بعد از انتشار خبر مذاکرات تجاری جدید پیشنهاد شده توسط آمریکا با چین شاخص داو جونز 150 رتبه افزایش یافت گمانهزنیهایی وجود داشت مبنی بر اینکه این پیشنهاد آمریکا در حکم تغییری در مسیر تنش های تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان است.
بازار سهام در آسیا به امید اینکه این امر احتمالا به توافقی بین طرفین منجر خواهد شد علائم مثبتی از خود نشان داد و در چین ارزش یوان بالا رفت و سهام سیر صعودی به خود گرفت. با این حال به شکلی جالب این پیشنهاد کمتر از یک هفته بعد از آن اعلام شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد آماده اعمال تعرفه اضافه 267 میلیارد دلاری بر واردات کالاهای چینی علاوه بر 200 میلیارد دلاری است که قبلا اعلام شده است، یعنی اینکه «اگر او (ترامپ) بخواهد» تمام صادرات چین به آمریکا هدف این تعرفه ها خواهند بود.
در حالی که دولت ترامپ اعمال تعرفه بر واردات از چین به ارزش 200 میلیارد دلار آمریکا را بعد از اعمال 25 درصد تعرفه بر 50 میلیارد دلار کالاهای چینی اعلام نکرده است آمریکا ناگهان در بحبوحه تنش های فعلی با چین که در حال افزایش است «شاخه زیتون» به سمت پکن دراز می کند. چین از این دعوت استقبال کرد.
گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین به خبرنگاران گفت: «چین همیشه گفته است که تشدید مناقشات تجاری به نفع هیچکس نیست. در حقیقت از زمان گفتگوهای مقدماتی ماه گذشته در واشنگتن، تیم های مذاکرات تجاری دو طرف اشکال مختلف تماس را حفظ کرده اند و در مورد نگرانی های طرف مقابل مذاکراتی انجام داده اند.»
ترامپ روز 13 سپتامبر در توییتر اعلام کرد: «ما تحت هیچ فشاری برای توافق با چین نیستیم آنها برای توافق با ما تحت فشار هستند.»
این سخنان با هدف «روشن کردن» این نکته بیان شد که دعوت از چین برای مذاکره آنگونه که روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده بود نتیجه «فشارهای سیاسی در حال افزایش» نیست.
با این حال در همان روز رئیس جمهور آمریکا بدون سروصدا لایحه جدید تعرفه های مختلف را امضا کرد و آن را به صورت قانون درآورد. این لایحه که مجلس نمایندگان آمریکا آن را در چهارم سپتامبر تصویب کرده بود به شکل موقت تعرفه های مربوط به اقلام خاص وارداتی را بر اساس شکوائیه هایی که کمیسیون تجارت بین المللی آمریکا از شرکتهای مختلف بر اساس قانون رقابت پذیری تولیدات آمریکایی مصوب سال 2016 دریافت کرده بود، کاهش می دهد یا به حال تعلیق درمیآورد.
این لایحه تعرفههای مربوط به حدود 1700 مورد مواد اولیه و کالاهای واسطهای را که توسط تولیدکنندگان آمریکایی استفاده می شود اما در آمریکا تولید نمی شود، کاهش می دهد.
به نظر می رسد تصمیم ترامپ برای امضای این لایحه در نقطه مقابل اقدامات تجاری او در ماههای اخیر باشد بویژه اینکه او از مدتی قبل عوارض گمرکی 25 درصدی را بر کالاهای چینی به ارزش 50 میلیارد دلار آمریکا اعمال و تهدید کرده است که علاوه بر اعمال تعرفه هایی به ارزش 200 میلیارد دلار بر کالاهای چینی، واردات بیشتری از چین را مشمول این تعرفه ها خواهد کرد.گرچه لایحه ای که ترامپ امضا کرد متوجه کشور خاصی نیست اما 150 قلم محصولاتی که در فهرست 50 میلیارد دلاری واردات از چین قرار دارند از قبل در معرض عوارض گمرگی آمریکا بوده اند. این لایحه همچنین حدود 1000 قلم محصول چینی را که در فهرست 200 میلیارد دلاری ترامپ از محصولات چینی قرار دارند شامل خواهد شد.
جدیدترین تحولی که روز جمعه روی داد این است که به گزارش خبرگزاری رویترز ترامپ به دستیارانش دستور داده است که به دنبال اعمال تعرفه 200 میلیارد دلاری بر کالاهای چینی باشند، این در حالی است که استیون منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا تلاش می کند گفتگوهای تجاری با چین را دوباره شروع کند.
دفتر نماینده تجاری آمریکا گفته است که در حال تلاش برای تجدیدنظر در این فهرست بر اساس مسائل مطرح شده در جلسات استماع علنی و اظهارات کتبی است. آنها همچنین مجبور خواهند بود تا لایحه تعرفه های گوناگون را هم مدنظر داشته باشند.کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرد ترامپ در این مورد که او و دولتش به اقدام در ارتباط با فرایند های تجاری چین ادامه خواهند داد صریح بوده اند و پکن را تشویق کرد که به نگرانی های آمریکا توجه کند.
پیام های آمریکا متناقض است: صحبت یا زورگویی؟ کدامیک را باید انتظار داشت؟
پیام طرف چینی واضح و روشن است: درها به روی مذاکره باز است. اما برگزاری مذاکرات در حالی که چماق را در هوا تکان می دهیم و هدف هم محل ثابتی ندارد پیشنهاد جدی به نظر نمی آید. چین هم تحت فشار نیست.
چین در دورهای قبلی مذاکرات حداکثر صداقت را برای حل مسائل تجاری از خود نشان داد و راه حل های عملی همچون افزایش واردات و خدمات از آمریکا را پیشنهاد کرد اما با وجود تمام حسن نیت و منافع نهفته در پیشنهادهای چین، آمریکا این پیشنهادها را رد کرده است.
حقیقت آن است که آمریکا جدا از آنچه که ترامپ در توییتر اعلام کرده است مبنی بر اینکه «ما به زودی میلیاردها دلار به صورت تعرفه به دست خواهیم آورد و محصولات را در داخل تولید خواهیم کرد» به هیچ فایده عملی از این جنگ های تجاری نرسیده است. اشتباه نکنید مصرف کنندگان و بخش تجاری آمریکا در نهایت بهای این تعرفه ها را خواهند پرداخت.
اعضای شورای صنعت فناوری اطلاعات که شرکتهای مایکروسافت و اپل هم در آن عضویت دارند در حال بررسی تعدیل نیروی کار خود بعد از افزایش تا 35 درصدی هزینه ها هستند. تولید محصولات در داخل با تعرفه هایی که بر مواد اولیه و اقلام وارداتی اعمال شده فقط باعث خواهد شد تا بخش تجاری آمریکا کمتر رقابتی شود.
بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط اداره آمار چین در 14 سپتامبر به شکلی طعنه آمیز صادرات چین به آمریکا با وجود تعرفه 50 میلیارد دلاری ترامپ بر کالاهای چینی هیچ تغییری نکرده است. اقتصاد چین به آن بدی که ترامپ می گوید نیست یعنی نه 25 درصد کوچکتر شده و نه در حال فروپاشی است.
تا زمانی که آمریکا به موضع معمولا تند خود در یک شرایط جنگ تجاری ادامه می دهد برنده شدن قطعی در این جنگ تجاری خیلی دور از دسترس خواهد بود. صحبت در مورد اینکه چه کسی بیشتر آسیب خواهد دید تا زمانی که به عنوان مبنای مذاکره قرار نگیرد خیلی معنی پیدا نمی کند.