سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه به تهران آمد تا با «سید عباس عراقچی»، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران درباره برجام گفتگو کند. سفر او سه روز پس از برگزاری اجلاس روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه در تهران انجام گرفت.
معاون وزیر خارجه روسیه در حاشیه این سفر مصاحبهای را با خبرگزاری تسنیم انجام داد.
ریابکوف در خصوص برخی گمانهها درباره دیدگاههای متفاوت ارائه شده در اجلاس سهجانبه تهران و سرنوشت عملیات ادلب برای پاکسازی تروریستها گفت: فکر میکنم قطعا هیچ راهی جز نابود کردن ترویستها در ادلب وجود ندارد. بسیار مهم است که زندگی عادی در سوریه جریان یابد. شما درست میگویید که کشورهای ضامن آتش بس در سوریه یعنی ایران، روسیه و ترکیه در خصوص آنچه باید صورت گیرد و اینکه چگونه باید صورت گیرد، دیدگاههای مختلفی دارند. همچنین به این امر ایمان دارم با اینکه هیچ مدرک مشخصی برای اثبات آن ندارم که ترکیه از جانب آمریکا و برخی دیگر کشورهای به اصطلاح "اردوگاه غرب" تحت فشار زیادی قرار دارد تا اجازه ندهد این عملیات [ادلب]انجام شود.
وی افزود: این بسیار مایه تاسف است، زیرا کسانی که در جمع مخالفان قرار دارند آماده کنار آمدن با دولت بشار اسد در دمشق و شروع مشارکت در روند سیاسی هستند و به آنها فرصت خوبی داده شده و برخی از آنها آماده بهره بردن از این فرصت هستند، اما نه همه آنها. مشکل سازترین جنبه این وضعیت این است که به نظر میرسد آمریکا همچنان در حال بازی کردن با کارت افراد مسلح از جمله افراد مرتبط با جبهة النصره یا تحت هر نامی که اکنون به اسم آن عملیات انجام میدهند است. این گروه، جبهة النصره است که یک گروه تروریستی است. نمیتوانیم اجازه دهیم این افراد همچنان به مختل کردن زندگی عادی مردم ادامه دهند. نمیتوانیم اجازه دهیم به عملیاتهای ترویستی و خشونت آمیز خود ادامه دهند و قربانی بر جای بگذارند. آنها هیچ اقدام اساسی انجام ندادند تا شرایط در سوریه به حالت عادی باز گردد. ما برخی نظرات را شنیده ایم با توجه به آتش بس محلی، ما از این اقدامات حمایت میکنیم. ما همچنین به برخی نظرات نیز در خصوص تمایز قائل شدن میان این گروهها توجه کردهایم. کسانی که به این امر اعتقاد دارند باید به آن ادامه دهند فکر میکنم ترکیه میتواند نقش مثبت تری ایفا کند، اما اینکه بگویند اکنون زمان شروع عملیات در ادلب نیست، بسیار اشتباه است.
معاون وزیر خارجه روسیه گفت: فکر میکنم پس از نشست تهران دولت ترکیه بهتر درک کرد که این موضع مشترک دو کشور دیگر ضامن آتش بس (روسیه و ایران) است و آنها امیدوارند به نتایج درستی دست یابند. من موافق نیستم که نتیجه نشست تهران به نوعی مبهم یا نامشخص بود. مهمترین نکته این بود که سران سه کشور بحث عمیقی درباره سوریه داشتند، ارزیابی و قضاوتهای خود را مبادله کردند و به طور کلی ما حتی در این موضوعات دشوار در حال پیشرفت هستیم همانگونه که هر سه کشور با هم بر سر مسائل دیگر در آستانه و سوچی همکاری کردیم.
وی ادامه داد: با اعتماد به نفس کامل باید گفت: این روندی موفق است بر خلاف تلاشهای ضعیف برخی کشورهای دیگر. همچنین باید به فعالیتهای غیرسازنده و خطرناک آمریکا در سوریه اشاره کنیم که مایه نگرانی روز افزون برای ماست.
ریابکوف در خصوص تهدید غرب و آمریکا برای حمله به سوریه به بهانه استفاده ارتش سوریه از تسلیحات شیمیایی گفت: با قاطعیت هر ایدهای مبنی بر اینکه دولت سوریه به دنبال استفاده از سلاح شیمیایی در ادلب یا مناطق دیگر بوده را رد میکنم. تمام اظهارنظرهایی که به صدور ضرب الاجل توسط آمریکا و همپیمانان آن در ناتو منتهی میشود بر اساس دستاویزهای جعلی و ضعیف است که هیچ پایهای ندارد. دولت سوریه نیازی به استفاده از این نوع سلاحها در جنگ ندارد. دولت دمشق به خوبی میداند که پیامدهای استفاده و نگهداری از این سلاحها چیست.
ریابکوف ادامه داد: علاوه بر این تمام سلاحهای شیمیایی نظامی سوریه تحت نظر نهادهای بینالمللی در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ نابود شدند. پس از آن هم آنچه که از چشم پنهان مانده بود در حضور ناظران بینالمللی نابود شد. برای آنکه صحبتم را کامل کنم باید بگویم رئیس جمهور سوریه پس از حمله اخیر غیرقانونی و نامشروع به خاک سوریه گفت: "حالا تمام چیزهای مربوط به برنامه سلاح شیمیایی سوریه نابود شد". پس حالا این همه [سلاح شیمیایی]را دولت سوریه از کجا آورده است؟ این یک بحث متناقض است. این بحث بر برداشت ما مهر تاییدی دیگر میزند مبنی بر اینکه بخشی از برنامه تحریکآمیز گستردهتری است که توسط سرویسهای خاص برخی کشورها در داخل سوریه در حال اجراست. این برنامه تحریک همچنین با کمک کامل گروههای انجیاو (NGO) که آلت دست آن کشورهای خاص هستند در مقابله با دولت قانونی سوریه اجرا شده است.
معاون وزیر خارجه روسیه در خصوص فرآیند سیاسی سوریه گفت: ما با هم با کشورهای ضامن آتشبس از طریق کنگره مردم سوریه که اخیرا در سوچی برگزار شد و پیشرفت خوبی که در آنجا حاصل شد، همکاری میکنیم. ما مشترکا با دولت ترکیه و ایران همکاری میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که با این تحول، شکل گیری قانون اساسی جدید، طبق تفاهم پایه گذاری شود. ما همچنین میگوییم که این به هیچ وجه جبران یا جایگزین کردن فرآیند ژنو نیست. آمریکا مدام میگوید که جایگزینی را برای فرآیند ژنو نمیبیند و به هر چیز دیگر با میزان زیادی از بیاعتمادی، انتقاد و واکنشهای منفی مینگرد. این نشان میدهد که آمریکا آنچه را که دیگران انجام میدهند و زمانی که در انجام آن موفق میشوند را به رسمیت نمیشناسد.
وی در خصوص سیاست آمریکا در سوریه گفت: سیاست آنها در سوریه متزلزل است. این سیاستها به سختی قابل توضیح هستند، اگر قرار باشد سوریه به عنوان یک کشور یکپارچه دارای تمامیت ارضی باقی بماند. به نظر میرسد که حضور آمریکا در بخشیهایی از سوریه برای مدت زمان نامحدودی است. این یک اتفاق دردسرساز است. ما از طرف مقامات آمریکایی شنیدیم که آنها برنامهای برای ترک تنف و مناطق اطراف آن را ندارند. این آشکارا تلاش برای تثبیت خود در سوریه است، تا اینکه بتوانند پایگاهی داشته باشند که از آن مستمرا علیه دولت دمشق فعالیت کند و همینکه ابزار مهندسی اوضاع در آنجا به ضرر مردم سوریه را داشته باشند. آنها اعلام کردهاند که آنها در فرآیند تلاشها برای بازسازی سوریه شرکت نخواهند کرد. آنها علیه بازگشت پناهجویان سوری تلاش میکنند؛ بنابراین آنچه ما پیش رو داریم، یک سیاست و خط مشی بطور واضح منفی آمریکا در این زمینه هست. ما مستمرا با آنها گفتگو خواهیم کرد؛ در خصوص موضوعات سیاسی و نه فقط اوضاع میدانی، با آنها صحبت خواهیم کرد. گفتگوها فقط محدود به پرهیز از تنش که جلوگیری از درگیری به هنگامی است که در زمین به هم نزدیک هستیم و حمله هوایی صورت میگیرد، نیست. ما گفتگوهای سیاسی با آمریکا خواهیم داشت تا برایشان توضیح دهیم که چقدر سیاست آنها شکست خورده است و چقدر این اهداف برای ایجاد مشکل برای مردم و دولت سوریه اشتباه است.