خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی اختصاصی از این اقدام از انتشار کتابی جدید توسط ارتش میانمار خبرداده که در آن تصاویر و عکس ها با هدف ارائه روایتی جدید از این بحران مورد جعل قرار گرفته اند.
در بخشی از این کتاب تحت عنوان «True News» که به شورش های نژادی در میانمار طی سالهای دهه چهل میلادی اختصاص دارد تصویر مردی با یک ابزار کشاورزی در دست بالای چند جنازه شناور در آب ایستاده و در توضیح آن آورده شده است که جنازه ها متعلق به بودایی هایی است که به دست اقلیت روهینگیا کشته شده اند.
این در حالی ست که به استناد رویترز این روایت کاملا جعلی و تحریف شده به نظر می رسد. بر اساس این گزارش اصل این تصویر، آن طور که در فلیکر درباره آن توضیح داده شده به کشتار بنگالی ها در جریان قتل عام «داکا» در سال ۱۹۷۱ مربوط می شود.
به گزارش رویترز عکس یاد شده در جریان جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ گرفته شده که صدها هزار بنگلادشی طی آن بدست نیروهای ارتش پاکستان جان خود را از دست دادند؛ حال آنکه روابط عمومی ارتش میانمار این عکس را بین تصاویر آرشیو شده از وقایع استان «راخین» قرار داده است.
عجیب تر از این تصویر، عکسی است که در بخشی دیگر از کتاب «True News» به چاپ رسیده است.
عکسی که از کوچ جمعی اقلیت روهینگیا هنگام ترک میانمار گرفته شده بود با تحریفی عجیب به عنوان بازگشت دوباره مسلمانان رانده شده معرفی و ارائه شده است.
خبرگزاری رویترز برای دریافت توضیح این روایت تاریخی عجیب با سخنگوی دولت و ارتش میانمار تماس گرفته اما جواب مشخصی دریافت نکرده است. مدیر کل وزارت اطلاع رسانی میانمار نیز در پاسخ از دادن توضیح خودداری و اعلام کرده است که کتاب مذکور را نخوانده است.
کتاب «True News» هم اکنون در بسیاری از کتاب فروشی های پایتخت تجاری میانمار عرضه و در دسترس عموم قرار گرفته است.
این نوع دستکاری و تحلیف در روایت بحرانی که اقلیت مسلمان روهینگیا قربانی آن هستند در حالی صورت می گیرد که سازمان ملل متحد به تازگی فاش کرده که مقامات دولتی و ارتش میانمار از شبکه های اجتماعی به خصوص مشهورترین آنها یعنی فیسبوک برای طراحی عملیات پاکسازی و کشتار جمعی مسلمانان در استان راخین بهره برده اند.
متعاقب انتشار این خبر فیسبوک روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد دسترسی تنی چند از مقام ها و سازمان های رسمی میانمار را این شبکه اجتماعی را مسدود کرده است.
این درحالی ست که بازرسان سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود «مین آنگ هلیانگ» فرمانده ارشد ارتش میانمار را به هدایت کارزاری با «نیت نسل کشی» اقلیت روهینگیا در کشور خود متهم کرده اند. این بازرسان همچنین خواستار آن شده اند که وی به همراه دیگر مقامات بلند پایه نظامی این کشور به جرم جنایت بر ضد بشریت تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.