"محمد حضرم" نماینده پارلمان یمن که در اعتراض به عملکرد نظام استعفا داده بود در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس به بررسی وضعیت یمن پس از سقوط رژیم صالح پرداخت.
وی که دبیرکل تجمع آزادگان میدان تغییر نیز است، با اشاره به نفوذ پسران صالح در دستگاههای حکومتی گفت نفوذ آنها تا حدی بود که طرحهای و قوانین بدون رضایت آنها تصویب نمیشد. صالح و پسرانش باید مانند فرعون مصر محاکمه شوند.
مشروح این گفتوگو به شرح زیر است:
فارس: شما از جمله اولین کسانی بودید که از عضویت در حزب کنگره خلق استعفا دادید، آیا انقلاب جوانان فرصتی به شما دادید تا موجب ایجاد تغییر و تحولاتی شوید؟
حضرم: استعفای من از کنگره خلق در واقع واکنشی بود به ظلم و ستم، محرومیت، فساد و نقض حقوق و آزادیها و به حاشیه رانده شدنها و من به عنوان یکی از افراد تشکیل دهنده جامعه یمن از این جهت به انقلاب جوانان پیوستم تا آینده بهتری را برای کشورم رقم بزنم و دوست دارم که یمن پیشرفت کرده و توسعه یابد، درحالی که هم اکنون سراسر یمن را فقر و بیکاری و نبود خدمات رسانی و رشد و توسعه فراگرفته و در این میان کافی است هموطنان من تنها به پیشرفتهایی که در پادشاهی عمان یا دیگر کشورها حاصل شده توجه کنند درحالی که ما در اینجا و در طول ۳۳ سال نتوانستیم هیچگونه پیشرفتی را جز خصوصی سازی
بیش از پیش دولت و خانواده حاکم محقق کنیم.
فارس: آیا استعفای شما از عدم رضایت شما از اوضاع عمومی حاکم بر کشور نشات میگرفت؟
حضرم: درباره استعفایم باید بگویم من از همان ابتدا از خدمت در موسسات دولتی رضایت نداشتم، چون در اینجا دولت در یک فرد خلاصه میشود و این فرد است که کشور و همه چیز موجود در آن را از خود میداند.
فارس: به عبارتی میتوان گفت که جمهوری ششم آیا شکل و ماهیتی پادشاهی یافته بود؟
حضرم: تمام کشورهای همجوار یمن که کشورهای پادشاهی هستند، اوضاع و احوالی بهتر از ما دارند، در اینجا غیر از صالح که بر همه امور حاکم و فرمانرواست، میبینیم که احمد بگونهای در امور دخالت میکند و عمار از سوی دیگر در اینجا هرکس فرمانها و اوامر خود را صادر میکند، بنابراین دستگاهها و نهادهای موجود تابع دولت نیستند، بلکه ملک شخصی و خصوصی علی عبد الله صالح و خانوادهاش هستند.
فارس: آیا رژیم علی عبد الله صالح به نظر شما موفق شد اهداف انقلاب را به اجرا بگذارد؟
حضرم: رژیم علی عبد الله صالح هیچ یک از اهداف انقلاب نه در ابعاد امنیتی و نه در ابعاد بهداشت و آموزش و خدمات رسانی و بالا بردن سطح معیشتی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مردم را محقق نکرد و حتی تلاش بسیار کرد تا بر وحدت و یکپارچگی مردم غلبه کند که موفق نشد، حتی جنگی که صالح در سال ۱۹۹۴ به راه انداخت و بدبختیها و مصایب بسیاری برای یمن به همراه داشت، برای رسیدن به قدرت و دستیابی به تاج و تخت و نه برای کسب مشروعیت مورد ادعای صالح انجام شد.
فارس: در راستای شرایط کنونی حاکم بر یمن آیا هستند کسانی که خواهان برافروختن جنگ داخلی در کشور باشند که بالطبع تاوان آن را شهروندان ساده یمنی بپردازند؟
حضرم: مردم یمن با توجه به شیوههایی که در مبارزه با صالح در انقلاب خویش به اجرا گذاشتند، به همه دنیا ثابت کردند که از شیوهها و خطمشیهای مسالمتآمیز و بسیار متمدن در انقلاب خویش علیه صالح پیروی میکنند و با این که مردم مسلح بودند و بیش از یک سال بود که شاهد آغاز فعالیت انقلاب جوانان در تمام مناطق کشور بودیم با این حال هیچگاه از سلاح در برابر صالح استفاده نکردند، درحالی که آنها با گلولههای آتشین صالح و مزدورانش مواجه بودند که سینههای آنها را نشانه گرفته بود، با این حال مردم تصمیم گرفتند، از هیچ سلاحی استفاده نکنند، چون ایمان دارند، اراده و خواست
مردم از هر سلاحی قویتر است و انتظار میرفت که صالح نیز از بن علی و مبارک تبعیت کند، در حالی که به نظر میرسد، سرنوشتی چون سرهنگ قذافی داشته باشد، به همین دلیل هم نه جنگ خانگی در کشور روی خواهد داد و نه تجزیه کشور را پیش رو خواهیم داشت، الحوثی سلاح خود را بر زمین گذاشت و به اعتصابها پیوست و الحراک نیز همچنین پس از پیوستن به اعتصاب شعار سرنگونی رژیم صالح را سر داد و مردم یمن نیز به خوبی میدانند که جز وحدت و یکپارچگی برای سرنگونی رژیم چیزی در یمن وجود ندارد.
فارس: به نظر شما پس از ترک کشور توسط صالح آیا مشروعیت وی نیز به پایان رسیده است؟
حضرم: در اینجا سخن از مشروعیت قانونی در میان است، مشروعیت قانونی رژیم صالح از اولین روزی که مردم برای سرنگونی رژیم وی به خیابانها ریختند ساقط شد و در اینجا در واقع مردم هستند که صاحب اصلی قدرت هستند که در قانون اساسی نیز ذکر شده و صالح تلاش داشت با تغییر بندهایی از قانون اساسی و افزودن موادی دیگر قدرت را در خانوادهاش موروثی کند و به این ترتیب قانون اساسی یک کشور را به قانون خانواده صالح که قدرت را از فردی به فرد دیگر از اعضای صالح انتقال دهد، تبدیل کند.
فارس: فرمودید که پسران صالح در تمام امور کشور دخالت داشتند، آیا تقسیم وطایف و نقشها در دولت صورت نگرفته بود؟
حضرم: ساختار کلی و عمومی دولت بر پایه توصیههای کلی و اساسی احمد و نه صالح استوار بود؛ در واقع وزارتخانهها میان احمد و عمار و یحیی تقسیم شده بود و این تقسیم نقشها بر اساس قدرت هر یک از پسران صالح صورت میگرفت و بالطبع آنها نیز در تقسیم وظایف و اعطای نقشها و پست و مناصب ملاحظات خاص خود را مد نظر قرار میدادند؛ این موضوع از زمان پای گذاشتن احمد به عرصه سیاسی یمن مطرح شد و دخالتهای وی به حدی رسید که اگر طرحها یا قوانین به نخستوزیر ارائه میشدند و موافقت هریک از پسران صالح را به همراه نداشتند، امکان اجرا یا تصویب پیدا نمیکردند؛ همانگونه که وزارتخانهها
نیز میان پسران صالح تقسیم شده بود، مثلا ۲ یا ۳ وزارتخانه صرفا وابسته به احمد بودند و از وی تبعیت میکردند و در این میان تقسیم قدرت میان پسران صالح بر اساس قدرت صورت میگرفت و هرکس قدرت بیشتری داشت، سهم بیشتری را هم از آن خود میکرد.
فارس: آیا تقسیم قدرت و سرمایهها و ثروتهای کشور به جز فرزندان صالح، نزدیکان وی را نیز شامل میشد؟
حضرم: تقسیم ثروتهای کشور براساس درجه بندی صورت میگرفت، یعنی به هرکس به اندازهای که به صالح نزدیک بود و در او نفوذ داشت، از قدرت و سرمایههای کشور چیزی میرسد و بالطبع در این میان فرزندان صالح تافته جدا بافته بودند و سهم بزرگتر مانند شرکتهای بزرگ اقتصادی کشور را آنها از آن خود میکردند و در این میان کسی توان رقابت با آنها را نداشت، چون اگر با آنها رقابت میکرد بیتردید نابود میشد.
فارس: سوالات بسیاری توسط شهروندان مطرح میشود، این که بعد از خروج صالح از کشور چه سرنوشتی در انتظار یمن است.
حضرم: پیش از هر چیز من مخالف خروج وی از کشور هستم، بلکه میخواهم در کشور بماند و محاکمه شود و از تمام کسانی که در کشور هستند، میخواهم که با خروج وی از کشور موافقت نکنند، چون آنچه رژیم صالح مرتکب شد، جنایت و قتل و کشتار واقعی بود، وی علاوه بر قتل و کشتار مردم تمام ثروتها و اموال عمومی و بیت المال کشور را غارت و چپاول و از ارتش و نیروهای امنیتی به جای محافطت و دفاع از مردم، جهت محافظت و دفاع از خود استفاده کرد، بنابراین چرا نباید بسان مصریها او را محاکمه کنیم و بسان مبارک و پسرانش او و پسرانش را به زندان بیاندازیم، به همین دلیل از برادران حاضر در عرصه خود
میخواهم که حتما بر قضیه محاکمه صالح تکیه کنند تا درس عبرتی برای کسانی باشد که پس از وی قدرت را به دست میگیرند، این مرد تنها به حقوق جوانان یمنی تعدی و تجاوز نکرد، بلکه حقوق زنان این کشور را هم نقض کرد و زنانی که در انقلاب شرکت کرده بودند را به زنان ناپاک توصیف کرد، بالطبع چنین فردی مایه ننگ کشور یمن است.
فارس: نظر شما درباره موضع حوثیها در برابر انقلاب چیست؟ و لطفا بفرمایید به نظر شما پس از رسیدن راهپیمایی الحیاه به صنعا چه اتفاقاتی روی خواهد داد؟
حضرم: بیتردید حوثیها از جمله کسانی هستند که به انقلاب خویش علیه صالح افتخار میکنند، آنها شش جنگ را با صالح داشتند، با این که نتایج مصیبتبار انسانی بزرگ و تلخی برای آنها به همراه داشت و به همین دلیل نباید هیچگاه این حقایق را نادیده گرفت، الحراک در جنوب و این جنگها از جمله نمادها و سمبلهای انقلاب هستند که بهار عربی در یمن را درپی داشتند و بازتابهای نظامی و سیاسی این جنگها بود که زمینهساز انقلاب شدند، چون پوچ و تو خالی بودن قدرت رژیم صالح را به همه ثابت کردند.
اما آنچه پس از راهپیمایی اعتراضآمیز الحیاة روی داد را باید در قالب تلاشهای صورت گرفته برای تحریف وجهه انقلاب ملاحظه کرد، به همین دلیل همه باید در اینباره با هوشیاری و بیداری عمل کنند و ما نیز اینگونه اقدامات را قاطعانه رد میکنیم چون در تعارض تام با خواستههای انقلاب قرار داشته و خیانت به ملت و خون شهدای یمن تلقی میشود.
فارس: مشاهده شده حوثیها با اتحاد نیروهای ملی ائتلاف کردهاند، آیا این ائتلاف جایگزینی برای مشترک است؟
حضرم: همان گونه که آدمی برای زنده ماندن نیاز به هوا دارد، یمن نیز برای ادامه بقا به ثبات سیاسی نیاز مبرم دارد و نزاعهای ویرانگر و بحران ملی قبل و بعد از انقلاب را صرفا باید در دو مورد اصلی ملاحظه کرد: قضیه جنوب و قضیه صعده و الاتحاد به عنوان یک حزب سیاسی درصدد فعالیت برای حل این دو قضیه است، حال چه در چارچوب مشترک باشد چه خارج آن فرقی نمیکند و در چارچوب بود که با حوثیها به توافقاتی دست پیدا کردیم و توافق صورت گرفته بر ارائه تعریف روشن و شفاف از دولت مدنی و مقومات اساسی آن یعنی آزادی و عدالت و برابری در حقوق شهروندی که برای آن مبارزه میکنیم. درباره مشترک نیز
باید گفت که ما به نقشی که آنها در عرصه سیاسی ایفا میکنند، ارج مینهیم و اتحاد به عنوان یکی از اعضای بنیانگذار نقش تاثیرگذاری را در المشترک داشت.
فارس: پیام شما برای جوانان انقلاب و همچنین دولت الوفاق یا الحراک جنوبی و حوثیها و کنگره خلق و حزب امت یا عبد ربه چیست؟
حضرم: به جوانان انقلاب پایداری و مقاومت را توصیه میکنم. به حکومت الوفاق میگویم که باید به خواستههای مردم پاسخ دهند و در برابر ان سرفرود آورند. به حوثیها میگویم از مظلومیت خود راهی برای حضور در دولت آینده باز کیند و به کنفرانس میگویم که تغییر و تحولات را دریابند. برای رهبران حزب الامه آرزو میکنم، انگونه این نام را برای این حزب برگزیدهاند، عمل کنند و به عبد ربه میگویم که تصمیمگیریها و اقداماتت باید منطبق با خواستههای این مرحله و فداکاریهای مردم باشد و بالاخره به طرفهای منطقهای و فرامنطقهای میگویم که بهار عربی عقربههای ساعت را به عقب بازنخواهد گرداند.
شناسه خبر:
۷۸۰۶۱
صالح و پسرانش بایدمانندمبارک محاکمه شوند
دبیرکل تجمع آزادگان میدان تغییر یمن با اشاره به جنایتهایی که صالح و پسرانش در این کشور مرتکب شدند گفت که نباید گذاشت آنها باخروج از یمن از محاکمه فرار کنند.
۰