شرط سوریه برای بازگشت فرانسه به سوریه

«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه چندی پیش فرستاده ویژه‌ای برای این کشور در سوریه تعیین کرد.

«آنتوان چارپنیتنی» تحلیلگر سیاسی متخصص در امور خاور میانه و اروپا درباره این تصمیم ماکرون تأکید کرد که رئیس جمهور فرانسه در تلاش است که از چند طریق به سوریه بازگردد و انتخاب این فرستاده و کمکهای بشردوستانه به غوطه شرقی از طریق روسیه نیز در همین راستا است.

چارپنیتنی در گفت‌وگو با پایگاه خبری وابسته به حزب بعث سوریه تأکید کرد: «اگر به قضیه فرستاده ویژه [فرانسه به سوریه] بازگردیم، باید این سؤالها را مطرح کرد:  محل اقامت این فرستاده کجاست؟ آیا در سوریه است یا کشور مجاور. آیا این فرستاده مستقیما با حکومت سوریه در تماس است یا از طریق کانالهای غیر مستقیم».

وی با تأکید بر اینکه از زمان تعیین این فرستاده تا کنون هیچ اظهار نظری از وی شنیده نشده است، خاطر نشان کرد که این فرستاده همچنین در خصوص مأموریت خود در سوریه هیچ موضعی نداشته است.

این تحلیلگر فرانسوی با اشاره به اینکه فرانسه در تلاش است به صورتهای مختلف به سوریه بازگردد، تأکید کرد، تا زمانی که «فرانسه به خاطر اشتباهات خود در قبال سوریه عذرخواهی نکند» سوریه با بازگشت پاریس مخالف خواهد بود و روابط دیپلماتیک رسمی با این کشور برقرار نخواهد کرد.

چارپنیتینی ادامه داد: «فرانسه پس از اینکه مطمئن شد محوری که بدان وابسته است نبرد را در سوریه و خاورمیانه باخته است، تلاش کرد به سوریه بازگردد. فرانسه می‌خواهد در روند بازسازی سوریه مشارکت داشته باشد».

وی با بیان اینکه پاریس در تلاش است آنچه را با سیاست و جنگ به دست نیاورد، از طریق اقتصاد به دست آورد، اعلام کرد: «سوریه و روسیه همچنین نمی‌پذیرند که فرانسه در بازسازی سوریه مشارکت داشته باشد».

این تحلیلگر فرانسوی با اشاره به تلاش سعد الحریری نخست وزیر لبنان برای میانجیگری بین روسیه و فرانسه درباره موضوع بازسازی سوریه، خاطر نشان کرد که پس از گروگان گرفته شدن الحریری در عربستان این مسئول لبنانی موفق به انجام چنین کاری نشد.

چارپنیتی با اشاره به اینکه تجار لبنانی زیادی خواستار مشارکت در بازسازی سوریه هستند از جمله کسانی که در خط مخالف سوریه بودند، اظهار داشت: «اروپاییها در حال چرخش به سمت روسیه و چین و سایر کشورهایی هستند که با آمریکا و همپیمانانش اختلاف دارند».

این تحلیلگر با تأکید بر تلاش اروپا برای خروج از لوای آمریکا، اظهار داشت: «باید توجه داشت که کمکهای بشردوستانه فرانسه پس از برگزاری نشست هلسینکی بین رؤسای جمهور آمریکا و روسیه صورت گرفت. اگر ترامپ می‌توانست با پوتین مقابله کند، این کمکها به صورت پیام سیاسی از فرانسه به حکومت سوریه فرستاده نمی‌شد... روسیه نیز این ابتکار عمل فرانسه را پذیرفت؛ زیر در تلاش است که فرانسه را سمت خود بکشاند».

وی در پایان خاطر نشان کرد که از این منظر می‌توان تعیین فرستاده ویژه فرانسه در سوریه توسط ماکرون را فهمید و در واقع «پیامهای فرانسه به سوریه سیاسی است، ولی اهداف اقتصادی دارد».