در حالیکه دو کشور جمهوری ارمنستان و آذربایجان جنگ لفظی را در هفتههای اخیر علیه هم شدت بخشیده و حتی نخست وزیر ارمنستان در روزهای گذشته امکان نبرد با آذربایجان را بسیار بالا برشمرد، «نیکیتا عیسیاوف» مدیر موسسه «اقتصاد معاصر» در روسیه هرگونه تنش در منطقه قفقاز را به نفع آمریکا خواند.
این تحلیلگر ارشد روس در گفتگو با وبگاه «وستنیک قفقاز» درباره ادامه حمایت دولت آمریکا از آذربایجان با توجه به ذخایر نفتی این کشور و مواجهه با ایران از سویی دیگر اظهار داشت: «فکر نمیکنم که آمریکا به سوی هیچ کدام از طرفین (باکو و ایروان) تمایلی داشته باشد. پیشتر، دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور قبلی آمریکا از آذربایجان حمایت میکرد، اما ترامپ موضع واضحی اتخاذ نکرده است. تنش در قره باغ و در هرحالتی و با وجود هر رئیس جمهوری در آمریکا به نفع این کشور بوده و حفظ هرج و مرج در منطقه یک عامل فشار بر روسیه است.
وی درباره هرگونه امکان صلح در ماجرای تنش ناگورنو- قرهباغ و ارتباط آن با بهبود روابط مسکو و واشنگتن گفت: «احتمال این مسئله بسیار بالا است. به محض اینکه روابط آمریکا و روسیه به آرامش میرسد، بیشتر درگیریهای نظامی در اطراف روسیه و یا در قلمروی شوروی سابق حل و فصل میشود. اما به نظرم در مورد چنین موردی توافق دشوار است. به ویژه اگر این اتفاق بیافتد، روسیه تعهدهای خود را در سایر مناطق، چون چین که نقش بازدارنده مهمی را علیه منافع جمعی غرب دارد، قربانی میکند.
نخست وزیر جمهوری ارمنستان هفته جاری احتمال جنگ با همسایه خود جمهوری آذربایجان را بالا برشمرد.
«نیکل پاشینیان» در نشست خبری گفت: «درحال حاضر در منطقه ما وضعیت بسیار وخیم است. منظورم سیاست تهاجمی جمهوری آذربایجان است و احتمال جنگ نیز بسیار بالاست. من گفته بودم که باید برای جنگ آماده باشیم، اما این را هم گفته بودم که من، همه ارامنه و همه در ارمنستان مطمئن هستیم که روسیه با هر وسیلهای از تشدید خشونت جدید در منطقه و حمله آذربایجان به ارمنستان و قره باغ جلوگیری میکند.»
بخشی از مواضع نظامی در قره باغ
وی با ذکر اهرمهای مسکو برای اجتناب از جنگ بین دو کشور همسایه ادامه داد: «باور نمیکنم که روسها از ابزارهای خود برای جلوگیری از بروز جنگ استفاده نکنند.»
نخست وزیر ارمنستان در ادامه با خودداری از جزئیات مذاکرات با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه بابت فروش تسلیحات نظامی به باکو گفت: «تحریم تسلیحاتی یک بحث دیگر است و ما این بحث را نه تنها با روسیه بلکه با بلاروس و دیگر شرکایمان در سازمان پیمان امنیت جمعی ادامه میدهیم، زیرا ما عضو این پیمان هستیم.»
چندی قبل نیز وزیر دفاع جمهوری آذربایجان ضمن هشدار به جمهوری ارمنستان، خواهان حل و فصل سریع تنش ارضی بابت موضوع قرهباغ شد.
ژنرال «ذاکر حسناف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان در نشستی با حضور مقامهای بلند پایه نظامی این کشور درباره ماجرای قره باغ نیز اظهار داشت: «برای این درگیری باید در اسرع وقت راه حل مناسبی مطابق با معیارها و حقوق بین المللی پیدا شود. در غیر این صورت، دشمن اراده و وطن پرستی مردم آذربایجان و همچنین قدرت سلاح ارتش ما را حس میکند.»
نبرد ناگورنو –قره باغ در سال ۱۹۸۸ آغاز شد. قره باغ، منطقهای در همسایگی ایران در ناحیه شمالی است و ریشه اختلاف این دو کشور بر سر مسئله «ارضی» است و به عبارت دیگر طرفین ماجرا هرکدام این منطقه را جزئی از خاک خود میدانند. نبرد در این منطقه تاکنون صدها کشته و مجروح برجا گذاشته است.
تحلیلگران بر این باورند که موقعیت راهبردی و ژئوپلیتیک اوراسیا منجر به حضور آمریکا در این منطقه شده و واشنگتن در پی توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و امنیتی در این منطقه و دست یافتن به پایگاهی برای مهار و کنترل روسیه، چین و حتی ایران و البته گسترش ناتو به شرق و به ویژه قفقاز است.