روایت «یدیعوت» از کلاه‌سفیدها

  روز جمعه (پنجم مرداد) «سمدار بِری» خبرنگار امور خاورمیانه در روزنامه «یدیعوت آحارونوت» جزئیات جدیدی از عملیات خارج کردن کلاه‌سفید‌ها از سوریه و انتقال آن‌ها به اردن به دست رژیم صهیونیستی را فاش کرد.

در این گزارش آمده است یکی از اعضای کلاه‌سفید‌ها در روز انتقال آن‌ها به اردن (یکشنبه /۳۱ تیرماه) به اتوبوس‌ها نرسیده و ناچار شده در یکی از روستا‌ها در مرز ترکیه مخفی شود. خبرنگار روزنامه یدیعوت از وی سوال می‌کند چرا به ترکیه فرار نکرده و او در پاسخ می‌گوید: وضعیت در ترکیه بدتر خواهد بود، این کشور که ما را به وجود آورد، ما را بر روی خاک خود آموزش داد اکنون موضعش را تغییر داده، به ما اعتماد ندارد و نظرش درباره ما بسیار منفی است.

از خلال گزارش مشخص می‌شود که سمدار بِری از طریق تلفن، ایمیل و دیگر وسایل ارتباط جمعی با تعداد زیادی از کلاه‌سفید‌ها ارتباط برقرار کرده است.

دو نفر از آن‌ها که موفق به خروج از سوریه نشده‌اند، در این تماس‌ها با خبرنگار یدیعوت ادعا می‌کنند جانشان در خطر است و در ادامه از رژیم صهیونیستی و دیگر کشور‌های غربی درخواست می‌کنند برای خروج کلاه‌سفید‌های باقی‌مانده از سوریه اقدام کنند.

یدیعوت‌آحارونوت در ادامه بر اساس منابع سیاسی در تل‌آویو نوشت آمادگی برای خارج کردن کلاه‌سفید‌ها از جنوب سوریه از چند ماه پیش در بروکسل و طی یک نشست مربوط به سازمان ملل ایجاد شد.

سمدار بری به نقل از یک مقام دیپلماتیک عالیرتبه اعلام کرد کانادا در این موضوع پیشتاز بود و تأکید می‌کرد جان کلاه‌سفید‌ها در سوریه در خطر است، این کشور در ادامه انگلیس، هلند، فرانسه و آمریکا را با خود همراه کرد. نقشه اصلی، انتقال مستقیم کلاه سفید‌ها از سوریه به اردن بود، اما کشور‌های شرکت‌کننده در این نقشه بیم آن را داشتند که عملیات توسط دولت سوریه به شکست کشیده شود به همین دلیل چاره‌ای جز رجوع به رژیم صهیونیستی برای انجام آن –به تعبیر وی- نداشتند.

این مقام دیپلماتیک ادامه داد بنیامین نتانیاهو در ابتدا با درخواست مذکور مخالفت کرد، زیرا نمی‌خواست «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه و روس‌ها را عصبانی کند پس کشور‌های غربی تلاش کردند برون‌رفتی برای این مسأله بیابند، اما هیچ کدام از پیشنهاد‌های ارائه داده شده، قابل اجرا نبود. در پی از وضعیت، «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با نتانیاهو تماس گرفتند و وی موافقت کرد.

یدیعوت آحارونوت در ادامه گزارش خود آورده است، اردن درباره اسکان کلاه سفید‌ها اشتیاقی نشان نداده، زیرا بیم متشنج شدن روابطش با سوریه را داشته است. کلاه‌سفید‌ها اکنون در منطقه‌ای نزدیک به امان اسکان داده شده‌اند و خبرنگاران اجازه نزدیک شدن به آن‌ها را ندارند. کسانی که به آن‌ها خدماتی مانند غذا و شیرینی و ... ارائه می‌دهند وابسته به سازمان ملل هستند.

سمدار بری در ادامه ادعا کرد هیچ احتمالی برای خارج کردن مابقی کلاه‌سفید‌ها و انتقال آن‌ها به اسرائیل یا آمریکا وجود ندارد وترامپ تمایلی به بحران جدید با سوریه و روسیه ندارد همانطور که نتانیاهو گفته فقط برای ارائه خدمات انسانی به آن‌ها آماده است.

بری سپس نوشت یکی از کلاه‌سفید‌ها که اکنون در سوریه است از وی خواسته برای انتقالش به «اسرائیل» میانجی‌گری کند، این فرد گفته حقوق ماهیانه که به عنوان یک کلاه‌سفید می‌گرفته ۲۰۰ دلار بوده است.

یکم مردادماه «محمد الکاید» سخنگوی وزارت خارجه اردن میزبانی این کشور از ۴۲۲ «کلاه سفید» را تأیید کرد. وی گفت: در ابتدا از اردن خواسته شده بود که حدود ۸۲۷ نفر به اردن منتقل شوند، اما در نهایت این عدد به ۴۲۲ نفر رسید.

وی افزود قرار است کلاه‌سفید‌ها به مدت سه ماه در این کشور حضور داشته باشند و در حال حاضر در یک منطقه بسته هستند و تا زمان اسکان مجدد در آنجا خواهد ماند.

یکشنبه گذشته، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با تایید انتقال صد‌ها نفر از اعضای گروه موسوم به «کلاه سفیدها» از سوریه به اردن، گفت: تل‌آویو این اقدام را به درخواست «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا انجام داده است