جزئیات توافق رهبران اتحادیه اروپا برای مهار بحران مهاجرت

ساعاتی پیش اتحادیه اروپا برای مهار مرحله‎ای بحران مهاجرت به توافق رسید و اتخاذ رویکردی جامع که مستلزم اعمال کنترل بیشتر بر مرزهای خارجی اتحادیه است را از پیش‎شرط‎های فائق شدن بر این چالش برشمرد.

در همین راستا، اتحادیه اروپا از عزم خود برای عدم برگشت به جریان غیرقابل کنترل مهاجرتی سخن گفت که از سال ۲۰۱۵ آغاز شد و بر تشدید مبارزه با قاچاق انسان از بخش مرکزی مدیترانه تاکید ویژه کرد.

در خصوص بخش شرقی مدیترانه نیز، تمرکز بر اجرای توافق با ترکیه و ممانعت از عبور مهاجرین از مرزهای این کشور است.

همزمان، ممانعت از ایجاد راه‎های دریایی و زمینی جدید برای عبور غیرقانونی مهاجرین نیز در اولویت قرار می‎گیرد.

از سوی دیگر، با توجه به افزایش مهاجرت از طریق بخش غربی مدیترانه، اتحادیه اروپا در راستای مهار این معضل، خود را متعهد به ارائه هرگونه کمک از جمله مالی به کشورهای میزبان نظیر اسپانیا و همچنین کشورهای مبداء نظیر مغرب می‎داند.

علاوه بر این، اتحادیه اروپا از کشورهای ثالث، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل و سازمان بین المللی مهاجرت نیز برای تفکیک مهاجرین برحسب شرایط فردی کمک خواهد گرفت.

همچنین، اتحادیه اروپا مسئول حفظ جان مهاجرینی است که موفق به ورود به خاک کشورهای عضو شده ‌اند و بعد از اسکان آنها در مراکز پذیرش مهاجرین، درباره اولویت پذیرش یا عودت آنها به کشور مبداء تصمیم‎گیری خواهد شد.

شورای اروپا همچنین با ساخت دومین مرکز اسکان پناهجویان در ترکیه موافقت کرد و همزمان قرار است ۵۰۰ میلیون یورو نیز به صندوق اروپایی کمک به آفریقا اهدا شود.

گفتنی است آنگلا مرکل قدرتمندترین رهبر اروپا که به دلیل باب کردن سیاست درهای باز به روی مهاجرین، بیش از سایرین از بابت مشکلات ناشی از بحران مهاجرت در مقام اتهام بود، در واکنش به توافق اخیر گفت: اینکه رهبران اروپا به زبان مشترکی برای حل بحران مهاجرت رسیده‌اند نشانه خوبی است حال‌آنکه راه زیادی برای پل زدن میان دیگاه‌های مختلف پیرامون این موضوع وجود دارد.

امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز گفت: توافق به دست آمده نشان داد که همکاری اروپایی بر منافع ملی ارجحیت دارد.

در این میان، نخست وزیر ایتالیا نیز که رویکردی پوپولیستی در قبال مهاجرت اتخاذ کرده، سرانجام از در موافقت با دیگر متحدین اروپایی درآمد و ضمن ابراز خشنودی از توافق به دست آمده اعلام کرد: رم بعدا درباره دایر کردن مراکز پذیرش مهاجرین تصمیم‌گیری خواهد کرد و فوریتی برای انجام این کار وجود ندارد.

گفتنی است رهبران اتحادیه اروپا زمانی از بابت عدم تاخیر در مهار بحران مهاجرت احساس نگرانی کردند که ایتالیا از پذیرش کشتی حامل مهاجرین سرباز زد و گفت از این پس حتی یک مهاجر را نیز به خود راه نمی‌دهد- اقدامی که انتقاد شدید دولت فرانسه را در پی داشت و موجب وقوع جنگ لفظی میان پاریس-رم شد.