نبیه بری دوباره رئیس پارلمان لبنان شد

پارلمان جدید لبنان در اولین جلسه رسمی خود لحظاتی پیش با 98 رای در مقابل 29 برگه سفید، نبیه بری را به عنوان رئیس جدید پارلمان معرفی کرد. وی در صورتی که این دوره ریاست خود بر پارلمان را پشت سر بگذارد، سه دهه متوالی این سمت را در اختیار گرفته است. طبق قوانین لبنان ریاست پارلمان این کشور باید در اختیار یک فرد شیعه باشد.

از امروز دولت سعد حریری رسمیت خود را از دست داده و به دولت پیشبرد امور تبدیل ‌شده است. مشخص کردن فرد مأمور تشکیل کابینه بعد از رایزنی‌های صورت گرفته توسط میشل عون رئیس جمهور لبنان با فراکسیون‌های پارلمانی و شخصیت‌های مستقل انجام می‌شود. البته با توجه به مذاکرات صورت گرفته تاکنون گزینه قطعی برای تصدی نخست وزیری وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد سعد حریری با وجود افت شدید کرسی‌های پارلمانی متبوعش مورد اجماع بیشتر گروه‌های سیاسی لبنان برای تصدی دور جدید از نخست‌وزیری لبنان است.

انتخابات پارلمانی لبنان ششم مه (16 اردیبهشت) پس از وقفه‌ ای 5 ساله برگزار شد. لبنان نظامی پارلمانی دارد به این معنا که این نهاد محل توزیع قدرت است. انتخاب رییس‌جمهوری برعهده پارلمان است و دولت نیز از دل پارلمان و براساس ترکیب ائتلاف‌های موجود در آن شکل می‌گیرد. از نظر بسیاری از تحلیلگران، برگزاری انتخابات و تغییر ترکیب پارلمان پس از وقفه‌ای 5 ساله، فضای سیاسی لبنان را از سکون سال‌های اخیر جدا کرده است.

زندگینامه نبیه بری

نبیه بری سیاستمدار قدرتمند لبنانی است که از سال 1984 میلادی رهبر جنبش امل لبنان و از سال 1992 رئیس پارلمان لبنان است. وی در 28 ژانویه 1938 در شهر بو، دومین شهر بزرگ کشور مسلمان سیرالئون، در غرب آفریقا در خانواده‌ای لبنانی به دنیا آمد.

نبیه بری تحصیلات خود را در روستا‌های تبنین و عین إبل و بنت جبیل و مدرسه‌ الجعفریة در صور در جنوب لبنان گذراند و سپس در مدرسه‌ی مقاصد و مدرسه‌ی فرانسوی اکول دو لا سژسبه تحصیل پرداخت. وی در سال 1963 از دانشگاه لبنان در رشته‌ حقوق فارغ التحصیل شد. وی در این دانشگاه رئیس مجلس دانش‌آموزی بود. نبیه برّی تحصیلات تکمیلی خود را در رشته‌ حقوق در دانشگاه سوربن پاریس ادامه داد. وی پس از آن دفتردار دادستان معروف عبدالله لحود شد.

نبیه بری در دهه 60 میلادی به جنبش قومی عرب پیوست. در اوایل دهه 70 به عنوان وکیل نمایندگی جنرال موتورز در بیروت مشغول به کار بود. بری همچنین از سال 1976 تا 1978 میلادی را در شهر دیترویت در ایالت میشیگان آمریکا زندگی کرد.

وی از اواسط دهه 60 با امام موسی صدر آشنا شد و در زمره نزدیکان وی قرار گرفت. بری در دوران تأسیس مجلس اعلای شیعیان لبنان و جنبش امل، همراه امام موسی صدر بوده است. وی از اواخر دهه 70 میلادی در جنبش امل در مناصب زیادی حضور داشت. در سال 1978م امام موسی صدر در لیبی ربوده شد. در سال 1984میلادی و در اثنای جنگ داخلی لبنان ، بری به عنوان رهبر جنبش امل انتخاب شد. و این جنبش را در دوران سخت جنگ‌های داخلی لبنان راهبری کرد.

بری پس از 1984به عنوان وزیر نوسازی جنوب به کابینه وحدت ملی پیوست. وی پس از آن در دوران نخست وزیری رشید کرامی به عنوان وزیر دادگستری و منابع برق و هیدرولیک انتخاب شد. او همچنین وزیر مسکن و تعاون و وزیر امور خارجه نیز بوده است. وی از سال 1989 تا 1992معاون اول نخست‌وزیر بود و پس از آن در 20 نوامبر 1992 به سمت رئیس پارلمان منصوب شد و تاکنون و احتمالا تا سال 2022 این سمت را در اختیار خواهد داشت.

نبیه بری در تمامی دوره های گذشته رئیس فراکسیون توسعه و آزادی بوده و توانسته تمامی نامزدهای این فراکسیون را از طریق انتخابات به پارلمان ببرد. وی در 5 انتخابات گذشته با رأی بالا رئیس پارلمان لبنان شده است.

در اولین انتخابات ریاست پارلمان در 20 اکتبر 1992 با کسب 105 رأی از مجموع 124 رأی رئیس مجلس شد.

دومین ریاست بری به 22 اکتبر 1996 باز می‌گردد که با 122 رأی از مجموع 126 رأی نماینده پارلمان شد.

17 اکتبر 2000 زمان سومین انتخاب وی به عنوان رئیس پارلمان بود که با 124 رأی از مجموع 126 رأی بر کرسی ریاست پارلمان تکیه زد.

بری در تاریخ 28 جولای 2005برای چهارمین بار و با 90 رأی از 126 رأی نماینده پارلمان شد.

پنجمین انتخاب بری به 25 جولای سال 2009 برمی گردد که وی با 90 رأی از مجموع 127 رأی رئیس پارلمان شد.

رئیس 80 ساله پارلمان لبنان دو بار ازدواج کرده است. بری از همسر اوّل خود لیلی 6 فرزند به نام‌های سیلان، سوسن، فرح، مصطفی،عبدالله و هند دارد. رندة دومین همسر نبیه بری است که از وی چهار فرزند به نام‌های امل، ریم، میساء و باسل دارد.