موسسه بینالمللی در زمینه تحقیقات صلح، استکهلم، در گزارشی اعلام کرد: با وجود افزایش تنشها میان مسکو و غرب هزینه نظامی روسیه سال گذشته میلادی ۶۶.۳ میلیارد دلار بود که این رقم به معنای ۲۰ درصد کمتر از بودجه نظامی ۲۰۱۶ و اولین کاهش از سال ۱۹۹۸ است.
آخرین بار که مسکو مجبور شد بودجه نظامی خود را کاهش دهد سال ۱۹۹۸ بود که این اقدام به دلیل عواقب بحران اقتصادی در این کشور بود.
یکی از پژوهشگران این موسسه با اشاره به تحریمهای غرب علیه مسکو بعد از بحران اوکراین گفت: در حال حاضر مدرنسازی ارتش یکی از اولویت های روسیه است اما بودجه نظامی در این کشور به دلیل مشکلات اقتصادی که روسیه از سال ۲۰۱۴ تجربه میکند، محدود شده است. در حال حاضر روابط روسیه با ناتو به کمترین میزان خود از زمان جنگ سرد رسیده است که عوامل اصلی آن بحران سوریه و همچنین ماجرای مسموم شدن جاسوس پیشین این کشور در انگلیس است.
انگلیس و متحدان غربی مسکو را متهم میکنند که جاسوس پیشین روسیه و دخترش را در این کشور در چهارم ماه مارس مسموم کردهاند اما مسکو هرگونه دخالت در این مساله را رد کرده است.
در حال حاضر روسیه تلاش میکند که بودجه نظامی خود را حفظ کند و بیشتر کاهش بودجهها را در حوزههای زیربنایی و آموزش اعمال کند اما در سال ۲۰۱۷ برای اولین بار دیگر هیچ گزینهای وجود نداشت به همین دلیل بودجه نظامی خود را کاهش داد.
این در حالی است که تمام ۲۹ عضو ناتو ۹۰۰ میلیارد دلار برای ارتش خود در سال ۲۰۱۷ در نظر گرفتند.
هزینه نظامی در اروپای مرکزی و غربی به ترتیب ۱۲ و ۱.۷ درصد در سال ۲۰۱۷ به خصوص برای مقابله با تهدیدهای ناشی از روسیه افزایش یافته است.
آمریکا به عنوان کشوری که دارای بزرگترین ارتش جهان است، ۶۱۰ میلیارد دلار برای ارتش هزینه کرده است. در حال حاضر میزان بودجه نظامی جهان در بالاترین سطح خود از زمان پایان جنگ سرد رسیده است.
هزینههای نظامی در خاورمیانه در سال ۲۰۱۷ حدود ۶.۲ درصد بود در حالیکه هزینههای نظامی عربستان در همان سال به ۹.۲ درصد رسید حال آنکه در سال ۲۰۱۶ کاهش داشت. به این ترتیب عربستان در رتبهای بالاتر از روسیه یعنی در جایگاه سوم جهان قرار میگیرد.
بودجه نظامی جهان به ۱.۷۳۹ تریلیون دلار در سال گذشته میلادی افزایش یافت که این رقم به معنای افزایش ۱.۱ درصد بودجه نظامی جهان نسبت به سال گذشته میلادی است.
این موسسه اعلام کرد: چین در حال حاضر به رشد و گسترش ارتش خود ادامه میدهد با این حال روسیه میزان هزینههای نظامی خود را برای اولین بار از سال ۱۹۹۸ کاهش داده و آمریکا برای دومین سال هزینه یکسانی را برای ارتش این کشور مصرف کرده است.
بر اساس این گزارش، پنج کشور بزرگ که بیشترین بودجه نظامی را در سال ۲۰۱۷ داشتهاند، عبارتند از آمریکا، چین، عربستان سعودی، روسیه و هند که این کشورها با یکدیگر ۶۰ در صد از هزینه کل نظامی جهان را تشکیل دادهاند.
در حال حاضر چین با افزایش بودجه نظامی خود به میزان ۵.۶ درصد به ۲۲۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ رسانده است.
رئیس این موسسه تحقیقاتی استکهلم در بیانیهای اعلام کرد: افزایش بودجه تخصیص یافته نظامی جهان نگرانی جدی ایجاد میکند و این مساله را برجسته میکند که باید برای راهحلهای صلح آمیز برای جنگها و درگیریها در سراسر جهان تلاش کرد.