روزنامه صهیونیستی هاآرتص در گزارشی به اصلاحات اخیر محمد بن سلمان در جامعه عربستان و پیشبینی آینده این کشور تحت حاکمیت او پرداخت و عربستان را نیز به لحاظ نظامی در برابر ایران بسیار ضعیف توصیف کرد.
«شلومو آوینری» تحلیلگر هاآرتص در این گزارش با عنوان "بازی خطرناک ولیعهد سعودی" نوشته است: «الکسی دو توکویل» فیلسوف و متفکر معروف فرانسوی قرن ۱۹ میلادی میگوید خطرناکترین لحظه برای رژیمهای خودکامه لحظهای است که آنها شروع به انجام اصلاحات میکنند. اشاره او در آن زمان به تغییراتی بود که لوئی شانزدهم پادشاه وقت فرانسه قصد اعمال آنها را در سلطنت خود داشت که در نهایت منجر به انقلاب فرانسه و اعدام شدن خودش شد.
هاآراتص در ادامه مینویسد: نمونه نزدیکتر این مسئله، تلاش میخائیل گورباچف برای انجام اصلاحات در شوروی سابق بود که به کنار گذاشته شدن خودش از دولت منتهی شد. بنابراین، کاملا امکانپذیر است که گامهایی که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در مسیر اصلاحات در این کشور بر میدارد نیز نتایج غیرمنتظره مشابهی برای او به همراه داشته باشد.
در ادامه این مطلب آمده است: عربستان به لطف ثروت عظیم نفتی خود تا به امروز توانسته است با توزیع پول در میان مردم، رژیم بنیادگرای افراطی خود را بر پایه فرقه وهابیت سر پا نگه دارد. با تکیه بر همین ثروت، صدها تن از اعضای خاندان سلطنتی این کشور از مُشتی شیوخ بادیهنشین به غولهای بازار سرمایه تبدیل شدهاند که حتی در بازارهای مالی بینالمللی نیز حضور دارند. اما کاهش شدید بهای نفت در چند سال گذشته و موج اعتراضاتی که پس از آن با نام «بهار عربی» کشورهایی، چون تونس، مصر، لیبی و یمن را فراگرفت، نشان داد که عربستان نیز نیازمند تغییر است.
هاآرتص در ادامه با بیان اینکه محمد بن سلمان توانسته است با انجام اصلاحاتی، چون اعطای حق رانندگی به زنان در خارج از عربستان با تعریف و تمجید مواجه شود، نوشته است: چنین اصلاحاتی گامهای خوبی به شمار میروند، اما گامهای دیگر او مانند بازداشت صدها تاجر و شاهزاده سعودی به بهانه مبارزه با فساد و بدون در نظر گرفتن حقوق شهروندی آنها و امکان محاکمه در دادگاه میتوانند به شدت مشکلساز باشند.
به نوشته این روزنامه صهیونیستی، اینکه گفته میشود هدف از بازداشتهای اخیر بازگرداندن میلیاردها دلار پولی بوده که در طول زمان به طور غیرقانونی از خزانه به سرقت رفته بودند، به نوبه خود، اقدامی پسندیده و قابل قبول است، اما معنای دیگر این اقدامات این است که محمد بن سلمان در حال متمرکز کردن قدرت اقتصادی عربستان در دستان خود و تبدیل شدن به حاکمی مستبد و خودکامه است که این کشور تاکنون به خود ندیده است. در واقع، محمد بن سلمان در حال انجام اصلاحاتی است که در پایان آنها، او تنها حاکم عربستان خواهد بود.
هاآرتص در بخش دیگری از تحلیل خود آورده است: رویکرد ستیزهجویانه بن سلمان در مسائل داخلی به روابط خارجی نیز تسری پیدا کرده است. او رویکرد و لفاظیهای خود علیه ایران را تشدید کرده و بدین وسیله باعث تشدید شکاف شیعه و سنی در منطقه شده است. با وجود اینکه رویکرد ولیعهد سعودی در قبال ایران با حمایت کشورهای سنیمذهبی، چون مصر و اردن و همچنین دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا و کابینه بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل مواجه شده، اما رویکرد او در کل موفقیتآمیز نبوده است.
به اذعان این روزنامه اسرائیلی، مداخله گسترده عربستان در جنگ یمن تحت فرماندهی محمد بن سلمان یک "شکست کامل" بوده که هزاران کشته و میلیونها آواره و گرسنه بر جا گذاشته است. از سوی دیگر، تحریم قطر از سوی عربستان نیز نتیجه عکس به همراه داشته و دوحه با وجود تحریم، تمایلی از خود برای پذیرفتن دیکته سعودیها نشان نداده است. ضمن اینکه تلاش عربستان برای عزل سعد حریری از نخستوزیری لبنان به روشی که یادآور «سزار بورژیا» است، نیز در پایان به یک نمایش خندهدار تبدیل شد.
هاآرتص در ادامه نوشته است: به آسانی نمیتوان گفت که عربستان سعودی تحت حاکمیت محمد بن سلمان به کجا خواهد رفت. اما هیچ کس نباید به اقدامات او مانند اعطای حق رانندگی به زنان یا رویکرد جدید او نسبت به اسرائیل دلخوش کند. حتی اگر زنان در عربستان بتوانند رانندگی کنند، ما شاهد تولد کشوری آزاد نخواهیم بود. اگر ولیعهد سعودی در گامهایی که برداشته است موفق شود، این گامها به پیدایش دیکتاتوری دیگری در جهان عرب منجر خواهند شد که شاید کمتر مذهبی باشد، اما بیشتر به رژیمهایی مانند مصر شبیه خواهد بود.
این روزنامه صهیونیستی در پایان اذعان کرده است: رفتار ولیعهد سعودی همچنین ممکن است به رویارویی نظامی با ایران منتهی شود که در این صورت، هیچ تردیدی نیست که ایران، عربستان سعودی را شکست خواهد داد؛ چراکه عربستان به رغم تمام تجهیزات پیشرفته آمریکایی که خریداری کرده، به لحاظ نظامی ضعیف است و تقریبا دارای یک ارتش واقعی نیست.