در حاشیه نشست ویژه آسهآن – استرالیا جایی که مالکوم ترنبول، نخست وزیر استرالیا در آن به رسیدگی به مسائل حقوق بشر متعهد شد، هزاران معترض به خیابانهای سیدنی آمدند دست به راهپیمایی اعتراضی زدند.
این معترضان گردهم آمدند تا خواستار آزادی زندانیان سیاسی در ویتنام، پایان حکومت هون سن در کامبوج و توقف سرکوبگری علیه مسلمانان روهینجا در میانمار شوند.
یکی از معترضان ویتنامی–استرالیایی گفت: ما اینجا هستیم تا به رویدادهایی که در ویتنام، کامبوج، تایلند و میانمار رخ میدهد، اعتراض کنیم. کافی است شما نام ببرید، ما اینجا هستیم تا صدای معترضان را به گوش این دولتها برسانیم و به آنها بگوییم که شما با مسائل مربوط به حقوق بشر رفتار درستی ندارید.
رهبران آسهآن از جمله هون سن، آنگ سان سوچی، رهبر دوفاکتوری میانمار که زمانی سمبل مبارزه با نقض حقوق بشر بود و نگوین شوآن پهوک، نخست وزیر ویتنام برای مذاکره در سیدنی به سر میبرند. این در حالی است که رودریگو دوترته، رئیس جمهور فیلیپین در این مذاکرات شرکت ندارد. همه این رهبران به سرکوب متهم شدند.
معترض ویتنامی–استرالیایی مذکور افزود: نشست ویژه رهبران آسهآن در سیدنی در حال برگزاری است و دولت استرالیا باید کاری انجام دهد. آنها باید مسائل مربوط به حقوق بشر را ارجحتر از مسائل اقتصادی و مالی بدانند.
در بین بنرهایی که در دست معترضان بود تصویر آنگ سان سوچی نیز با داشتن سبیل هیتلری به چشم میخورد که زیر آن نوشته شده بود "جایزه نوبل را پس بده".
آنگ سان سوچی به ناکامی در انجام اقدامات کافی برای متوقف کردن آزار و اذیت مسلمانان روهینجا در استان راخین متهم شده است.
دیگر معترضان نیز خواستار سرنگونی هون سن شدند که متهم است تنها نظارهگر نقض گسترده حقوق بشر در کشورش است. این اعتراضات به دنبال راهپیمایی روز جمعه صدها تن از اتباع کامبوجی–استرالیایی علیه هون سن برگزار شد.
یکی دیگر از معترضان گفت: ما امروز در اینجا گردهم آمدهایم تا همبستگی در بین جوامع کشورهای جنوب شرق آسیا را که با دیکتاتوری و نسلکشی مواجه هستند به ویژه همبستگی با جامعه مسلمانان روهینجا را نشان دهیم.
آسهآن متشکل است از برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام است و استرالیا نیز از سال ۱۹۷۴ شریک مذاکرهای این انجمن است.