عربستان به زانو در آمد

به گزارش روزنامه "رای الیوم" اخبار مربوط به گفت وگوی محرمانه بین هیئت سعودی که اعضای آن را ولیعهد شخصا تعیین کرده است با هیئت انصارالله به مثابه انقلاب در مواضع عربستان است که زیر فشار های مالی و جانی جنگ در یمن رخ داده است.

عربستان به دنبال راهی برای نجات از تلفات انسانی و بار مالی جنگ در یمن

به نظر می رسد عربستان سعودی کاملا متقاعد شده است، جنگ در یمن دستاوردی برایش نخواهد داشت، از همین رو به دنبال راه حل سیاسی برای نجات از تنگنایی است که خسارت های سنگین جانی و مالی در پی داشته و وجهه آن را در سطح بین المللی خدشه دار ساخته و علاوه بر این اوضاع انسانی اسفباری را در یمن به بار آورده است.

در همین ارتباط روزنامه فاینشنال تایمز انگلیس برای اولین بار به نقل از یک مسئول سعودی اعلام کرد، هزینه سه سال جنگ در یمن بالغ بر 120 میلیارد دلار بوده است، حال آنکه بسیاری از مسئولان بلندپایه سعودی اطمینان دارند رقم واقعی بسیار بالاتر از این مبلغ است و البته این مبلغ بدون محاسبه هزینه هایی است که چه بسا عربستان باید برای جبران خسارت های وارده به یمنی ها پرداخت کند، زیرا بیش از ده هزار نفر از مردم این کشور در حملات سعودی جان باخته و 30 هزار نفر نیز مجروح شدند و علاوه بر این بیشتر زیر ساخت های این کشور در جریان بمباران تخریب شد.

بیانیه قاطعانه شورای امنیت برای پایا جنگ در یمن

در این میان شورای امنیت چند روز پیش با صدور بیانیه ای ائتلاف عربی به رهبری عربستان را به پایان فوری محاصره تمام بنادر یمن و گشودن فرودگاه صنعاء در برابر کمک های بشردوستانه فراخواند که به نظر می رسد این بیانیه پیام هشدار آمیزی به عربستان باشد مبنی بر اینکه در شرایطی که رنج و مشکلات حاصل از جنگ به نقطه غیرقابل تحملی رسیده و بیش از 22 میلیون یمنی زیر خط فقر هستند، جنگ باید پایان یابد.

در این شرایط خبرهایی از مسقط پایتخت عمان رسیده است با این مضمون که گفت‌وگوهای محرمانه بین هیئت نمایندگان انصار الله به رهبری محمد عبدالسلام و هیئت سعودی که محمد بن سلمان شخصا اعضای آن را انتخاب کرده است، در جریان است.

گفت وگو با انصار الله، انقلاب در مواضع سعودی

دیدار بین دو طرف به نوبه خود انقلابی در مواضع عربستان به شمار می آید، زیرا ریاض همواره با بیان اینکه انصار الله تحت حمایت ایران است، مخالف گفت‌وگو با آن بود و علاوه بر این هیچ گونه نقش میانجیگرانه عمان را نمی پذیرفت به این دلیل که این کشور در برابر جنگ یمن موضع بیطرفانه ای اتخاذ کرده بود.

اما نکته قابل توجه اینکه این گفت‌وگوهای محرمانه که خبرگزاری رویترز آن را ا علام کرد، بدون اطلاع "عبد ربه منصور هادی" در جریان است، چه برسد به اینکه در آن حضور داشته باشد.

در این میان خبرهای موجود حاکی از به حاشیه راندن و حصر خانگی منصور هادی است و اینکه وی اجازه بازگشت به یمن به ویژه عدن را ندارد.

اعتراف عربستان به قدرت انصارالله

به هر حال پیش بینی موفقیت یا شکست این مذاکرات محرمانه دشوار است، اما همین که رهبری سعودی در آن شرکت دارد به معنی اعتراف به قدرت انصار الله به عنوان یک گروه سیاسی با قدرت نظامی است که در خصوص موضوع جنگ یمن و جستجوی راه برون رفت از آن نمی توان این گروه را نادیده گرفت.

تلاش عربستان برای توقف حملات موشکی به مرزهای جنوبی اش

عربستان امیدوار است این گفت وگوها موجب توقف حملات موشکی به مرزهای جنوبی اش شود زیرا تعداد تلفات نیروهای سعودی رو به افزایش است و برخی خبرها حاکی از راه یافتن انصار الله به داخل خاک سعودی و تسلط بر دهها روستا است و به این ترتیب نیروهای سعودی به جنگ فرسا یشی کشانده شده اند.

اما هدف انصار الله از این گفت‌وگوها این است که به عنوان یک نیروی اصلی و مشروع در یمن شناخته شده و به عنوان دروازه اصلی صلح در این کشور به رسمیت شناخته شوند.

به نظر می رسد برگزاری این گفت‌وگوها در مسقط گام اصلی برای دستیابی به این اهداف یا بخش بزرگی از آن به شمار می آید.

هرچند گفت‌وگوهای مشابهی پیش از این در ریاض انجام شد و به نتیجه نرسید اما این بار با اطمینان می توان گفت که به دلیل تغییر مواضع سعودی و متقاعد شدن رهبری آن به لزوم انعطاف، احتمال صلح افزایش یافته است و سپرده یک میلیارد دلاری در بانک مرکزی یمن در صنعا یکی از نشانه های این احتمال است.