روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشته است: پنتاگون تهدید خود برای استفاده از توان نظامی علیه دولت سوریه را عملی کرد. مقامات دمشق روز پنجشنبه اعلام کرد که ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا چندین بار نیروهای طرفدار "بشار اسد" در استان دیرالزور را هدف حملات خود قرار دادند که در نتیجه آن تعداد زیادی از این نیروها کشته شدند. رهبران سوریه این اقدام آمریکا را جنایت جنگی نامیدند.
مقامات نظامی آمریکایی این حمله را پاسخ به حملات نیروهای دولتی سوریه به ستاد فرماندهی نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) دانستند که در زمان حمله مشاورین نظامی و افسران اطلاعاتی آمریکایی نیز در آنجا حضور داشتند.
حمله آمریکا به دیرالزور کاملا تحریک آمیز و تهاجمی بود
به نظر میرسد که حمله روز گذشته آمریکا، آشکارا اقدامی تحریک آمیز است، بخصوص آنکه نیروهای آمریکایی بطور غیرقانونی در سوریه حضور داشته و دمشق آنها را اشغالگر می داند. هرچند رسانه های آمریکایی اصلا به این نکته توجهی نداشته و اعلام کردند: «پنتاگون قواعد بازی با روسیه در مورد سوریه را رعایت کرده و قبل از این حمله، نظامیان روسی را در جریان تصمیم خود قرار داده بود.»
البته مسلما نمی توان این بمب باران را طبق ادعای آمریکاییها «حمله تدافعی» دانست، برای اینکه اولا این حمله به منطقه تحت کنترل روسیه-سوریه و بدور از خطوط تماس درگیریها صورت گرفت و در ثانی، بر اساس اطلاعات رسانههای آمریکایی، این حملات چنان سنگین بود که باعث کشته شدن بیش از یک صد نظامی طرفدار بشار اسد شد. البته بر اساس اطلاعات وزارت دفاع روسیه، در نتیجه این بمب باران تنها 25 نیروی طرفدار سوریه زخمی یا کشته شده اند.
علاوه بر این، مشخص شده که این حمله با وزارت دفاع روسیه هماهنگ نشده بود. طبق اطلاعات طرف روسی، نیروهایی که طرف بشار اسد در حال مبارزه هستند در منطقه پالایشگاه سابق نفت «الحسبه» در استان دیرالزور مشغول مبارزه با برخی واحدهای مخفی داعش در منطقه بودند. در وزارت دفاع روسیه همچنین یادآور شدند که طرف آمریکایی بعد از مذاکره با مرکز نظامی در پایگاه حمیمیم، اعلام کرد که این پالایشگاه در کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه و نظامیان آمریکایی قرار گرفته است.
بر کسی پوشیده نیست که حفاظت از حوزه های نفت و گاز سوریه بر عهده نیروهای روس تبار قرار دارد. آنها همچنین تامین امنیت چنین تاسیساتی در مناطق تحت کنترل آمریکا، از جمله تاسیسات نفتی در نزدیکی شهر رقه، را نیز برعهده دارند. طبق اطلاعات برخی منابع، شرکتهایی از روسیه ازهم اکنون در حال بازسازی برخی پالایشگاهها در خاک سوریه هستند. در بین این کنترل تاسیسات تولید گاز «کونوکو» در دست شبه نظامیان کرد سوری و مسلما با حضور کارشناسان آمریکایی قرار دارد.
روز گذشته هم در مسکو و هم در دمشق اعلام شد که هدف ازحمله آمریکا به استان دیرالزور، صرفا با انگیزه های اقتصادی صورت گرفته است. در وزارت دفاع روسیه آشکارا اعلام شد که «حادثه دیرالزور یکبار دیگر نشان داد که هدف از حضور غیرقانونی نظامیان آمریکایی در سوریه، نه مبارزه با داعش، بلکه تحت کنترل درآوردن داراییهای اقتصادی است که تنها به کشور سوریه تعلق دارد.»
افزایش خطر درگیری مستقیم بین نیروهای حاضر در سوریه
از سوی دیگر این حادثه آزمایشی ناموفقی برای روابط مسکو و واشنگتن بود که ثابت کرد منافع آنها در سوریه کاملا متفاوت و مغایر با یکدیگر است.
به گفته برخی کارشناسان، مسکو عملا تلاش کرده است تا از نیروهای طرفدار بشار اسد فاصله بگیرد. بعید نیست که حتی نظامیان روسی از این حمله آگاه شده باشند، ولی قصد دخالت نداشتند.
البته این نخستین بار نیست که خطر حمله آمریکا به این نیروها و رویارویی نظامیان روسی و آمریکایی که بدون این هم روابط آنها چندان خوب نیست، بوجود آمده است. اکنون می توان تصور کرد که بعد از شکست داعش در سوریه، طرفین در حال مبارزه در این کشور با این خطر روبرو هستند که در مقابل یکدیگر قرار بگیرند و حادثه دیرالزور، نمونه بارزی از تشدید این خطر است.