روزنامه اینترنتی «وزگلیاد» در تحلیلی نوشته است: ترکیه حملات هوایی خود علیه شبه نظامیان کرد در منطقه عفرین در شمال غرب سوریه را آغاز کرده است. "رجب طیب اردوغان" روز شنبه شخصا از آغاز عملیات نظامی «شاخه زیتون» خبر داده و ابراز اطمینان نمود که این عملیات موفقیت آمیز بوده و حتی در سایر شهرهای سوریه نیز انجام خواهد شد. البته با این وجود هنوز خیلی زود است تا از موفقیت آمیز بودن این اقدام نظامی سخنی به میان آورد، برای اینکه شبه نظامیان کرد منطقه که از سوی آمریکا تجهیز نظامی شده اند، ممکن است ابتکارعمل در جبهه های نبرد را در دست گرفته و حتی به حملات نظامی ترکیه پاسخ بدهند.
در وزارت امور خارجه روسیه اعلام شده که مقامات مسکو از آغاز عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه ابراز نگرانی کرده و روند اوضاع در منطقه را با دقت زیر نظر خواهند داشت. "واسیلی گراسیموف" رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و معاون وزیر دفاع روسیه روز پنج شنبه در مسکو مذاکراتی با همتای ترکیه ای خود داشت. در محافل کارشناسی ترکیه معتتقدند که طرفین در خصوص جزییات این عملیات به توافق رسیده اند.
به عقیده بسیاری از ناظرین، ترکیه در عملیات نظامی خود در عفرین، تکیه خود را روی حملات هوایی خواهد گذاشت، برای اینکه اقدام نظامی با توپخانه و ماشینهای زره پوش برای مقابله با حدود 15 هزار نیروی کرد به خوبی آموزش نظامی دیده، موثر نخواهند بود.
مقامات دمشق نیز هشدار داده اند که به هر نوع اقدام نظامی از سوی ترکیه که دخالت نظامی در سوریه محسوب می شود، قاطعانه پاسخ داده خواهد شد و نیروی هوایی سوریه آماده است تا هر هدفی در آسمان این کشور را هدف قرار دهد.
موفقیت در عملیات «شاخه زیتون» به اردوغان این امکان را خواهد داد تا اعتبار لطمه دیده خود در نتیجه عملیات «سپر فرات» که بسیار بیشتر از حد انتظار بطول انجامیده و نتیجه مورد نظر مقامات آنکارا را نیز نداشت، را دوباره بدست آورد. اکنون اردوغان دوباره نسبت به موفقیت نظامی ترکیه در این عملیات اطمینان داشته و وعده داده که هدف بعدی نیروهای ترکیه بعد از گرفتن عفرین، "منبیج" سوریه خواهد بود که مهمترین شهر در مسیر ترکیه به طرف شهر رقه است.
"استانیسلاو تاراسوف" مدیر مرکز تحقیقات «خاورمیانه-قفقاز» معتقد است که اردوغان بازی خطرناکی را آغاز کرده است. به عقیده وی، کردها قادر هستند بطور شایسته ای در برابر حملات ترکیه ایستاده و حتی ابتکارعمل را در عرصه نبرد بدست خود بگیرند. وی در گفتگو با این روزنامه گفت: «اوضاع اصلا قابل پیش بینی نیست. آمریکاییها کردهای سوریه را به خوبی برای چنین حملاتی تجهیز نظامی کرده اند. آنها اکنون تا دندان مسلح بوده و آماده مقابله با ارتش ترکیه هستند و نظامیان ترک قطعا تلفات زیادی خواهند داشت.»
آمریکا ترکیه را به سمت جنگ خطرناکی سوق داده است
این کارشناس روس با اشاره به اینکه بعد از آغاز این عملیات، سوریه کاملا خود را محق می داند تا از خاک خود در برابر «کشور متجاوز» دفاع کند، افزود: «چنین احساس می شود که آمریکاییها اردوغان را به نقطه مرگباری هدایت کرده اند تا او را به جنگی با دورنمای نامشخص بکشاند. هیچ تضمینی برای پیروزی سریع ارتش ترکیه وجود ندارد و این مسئله حتی می تواند به یک کودتای نظامی دیگر در داخل ترکیه بیانجامد.»
تاراسوف یادآور شد: «اردوغان وارد بازی بسیار جدی و خطرناکی شده است. او در رویارویی با آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا، نه با ایران و نه با روسیه به توافق نرسید. بلندپروازیهای نظامی اردوغان ممکن است در نخستین برخورد با شبه نظامیان کرد که به گفته نظامیان روس دارای آمادگی رزمی بسیار بالایی هستند، سقوط کند.»
اشتباه سیاسی اردوغان در آغاز عملیات «شاخه زیتون»
وی تاکید کرد: «موفقیت ضعیف در عملیات «سپر فرات» مانع از آن می شود تا ارتش ترکیه بتواند موثر عمل کند. البته نتیجه گیری فعلا زود است، ولی این واقعیتی است که دولت ترکیه در حال حاضر نه تنها در داخل مرزهای خود با مناقشه روبرو است، بلکه در معرض خطر از دست دادن تمامیت ارضی خود قرار گرفته و اگر چنین اتفاقی بیفتد، این دومین فاجعه ژئوپلیتیکی بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود.»
این کارشناس معتقد است که آغاز عملیات «شاخه زیتون» یک محاسبه سیاسی اشتباه بود که نشان دهنده کمبود تجربه تفکر دولتی اردوغان است. در حالیکه ترکیه برخلاف جمهوریهای شوروی سابق، کشوری باز است که با غرب همگرایی خوبی داشت. آنها باید متخصصانی داشته باشند که به خوبی اوضاع منطقه را تجزیه و تحلیل کنند. ولی آنها مرتکب اشتباه نابخشودنی شده اند که شبه نظامیان کرد سوری را دستکم گرفته اند.
تاراسوف افزود: «البته مشخص نیست چرا آمریکاییها به شریک دیرین خود در ناتو پشت کرده اند. واشنگتن در واقع همچنان در فکر اجرای سناریوی "بهار عربی" در ترکیه است. آمریکا حتی ممکن است از عامل کردها علیه ایران نیز استفاده کند. مسئله این است که شاید دیدگاههای مختلفی در خصوص اقدامات آمریکاییها در خاورمیانه وجود داشته باشد، ولی نمی توان با این نظریه مخالفت کرد که آنها قدم به قدم نقشه های خود را در منطقه پیش می برند.»