کره شمالی روز سه شنبه پیشنهاد اخیر رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا را درباره گفتگوی بدون پیش شرط رد و اعلام کرد هیچ علاقهای به برنامههای واشنگتن برای وادار کردن پیونگ یانگ به دست کشیدن از برنامه هستهای خود ندارد.
تیلرسون هفته گذشته اعلام کرد آمریکا آماده آغاز مذاکرات با کره شمالی «بدون پیش شرط» است. این اظهارات تیلرسون ظاهرا نشان دهنده تغییر در سیاست آمریکا در قبال کره شمالی بود. اما او چند روز بعد اعلام کرد کره شمالی باید «رفتار تهدیدآمیز» خود را متوقف کند تا زمینه برای آغاز مذاکرات با این کشور فراهم شود. تیلرسون با این حرف، اظهارات قبلی خود را درباره آمادگی آمریکا برای مذاکرات بدون پیش شرط با کره شمالی پس گرفت.
روزنامه «رودونگ سینمون» که بلندگوی حزب «کارگران» حاکم بر کره شمالی به شمار میرود، نوشت در موضع پیونگ یانگ در خصوص دنبال کردن برنامه تسلیحات هستهای خود تغییری به وجود نیامده است و مهم نیست که واشنگتن پیشنهاد برگزاری مذاکرات را مطرح کند یا خیر.
این روزنامه در مقالهای افزود: «آمریکا تلاش میکند با پیشنهاد گفتگوی خود، مسئولیت تنشها در شبه جزیره کره را به گردن ما بیندازد. هدف آمریکا از چنین پیشنهادهایی، آماده سازی زمینه برای تصویب قطعنامههای جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کره شمالی و اعمال تحریمهای جدید از جمله محاصره دریایی علیه این کشور است. ما هیچ گفتگویی را با هدف دست کشیدن از تسلیحات هستهای خودمان نمیپذیریم.»
کره شمالی با صراحت اعلام کرده است تا زمانی که آمریکا به سیاست خصمانه خود در قبال کره شمالی پایان ندهد، درمورد تسلیحات هستهای و موشکهای خود مذاکره نخواهد کرد.
روزنامه رودونگ سینمون همچنین نوشت: «هیچ تغییری در موضع ما صورت نگرفته است و از تلاش برای تقویت نیروی هستهای خودمان ذرهای عقب نشینی نخواهیم کرد.»
وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد سیاست این کشور در قبال کره شمالی پس از اظهارات رکس تیلرسون که گفته بود واشنگتن آماده مذاکرات بدون پیش شرط با پیونگ یانگ میباشد، تغییر نکرده است.
برخی کارشناسان پس از این اظهارات تیلرسون گفتند این سخنان نشان دهنده ملایم شدن موضع آمریکا در قبال کره شمالی است.
تیلرسون اعلام کرد مذاکرات میتواند بدون پیش شرط از جمله بدون تایید دست کشیدن رژیم کیم جونگ اون رهبر کره شمالی از برنامه هستهای خود، آغاز شود.
وزیر امور خارجه آمریکا ماه اوت گفته بود شرط آغاز مذاکرات این است که کره شمالی هیچگونه تسلیحات هستهای در اختیار نداشته باشد.
با این حال هدر نائورت سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «وزیر امور خارجه (آمریکا) سیاست جدیدی را ارائه نکرده است، سیاست ما دقیقا همان چیزی است که در گذشته وجود داشته است.»
او افزود: «ما همچنان تاکید داریم زمانی گفتگو با کره شمالی را آغاز خواهیم کرد که این کشور مایل به گفتگویی معتبر و واقعی درباره عاری سازی هستهای شبه جزیره کره آن هم به گونهای مسالمت آمیز باشد. کاملا روشن است که زمان چنین کاری هنوز فرا نرسیده است و موضع وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید درباره این مسئله یکسان است.»
هربرت مک مستر مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز گفته است عاری سازی هستهای تنها هدف ممکن درباره کره شمالی است.