بر اساس این گزارش، به گفته سه منبع آگاه، دولت ترامپ عربستان سعودی را ترغیب میکند، پیشنهادهای شرکت «وستینگهاوس» و دیگر شرکتهای آمریکایی را برای ساخت راکتورهای هستهای در این کشور بررسی کند و احتمالا در بخشی از این قرارداد به ریاض اجازه خواهد داد اورانیوم غنیسازی کند.
به گفته این منابع، ریک پری، وزیر انرژی آمریکا، این ماه به عربستان سعودی سفر و در آنجا درباره این پروژهها مذاکره کرده است. این افراد که درباره مذاکرات محرمانه صحبت کردند، خواستند هویتشان فاش نشود.
در توافقهای سابق آمریکا، غنیسازی اورانیوم و بازفرآوری اورانیوم منع شده بود و در دولت اوباما رئیس جمهور سابق استفاده از فناوری آمریکایی در پروژههای سعودی ممنوع بود. دو منبع مطلع گفتند اکنون دولت آمریکا تصمیم دارد این شرایط را تسهیل و به شرکتهای وستینگهاوس و دیگر شرکتهای آمریکایی کمک کند تا بتوانند با سعودیها قرارداد ببندند.
دو مقام دولت آمریکا گفتند، چهارشنبه در کاخ سفید جلسهای برای ارزیابی جزئیات این توافق همکاری هستهای -که تحت عنوان بخش ۱۲۳ توافق از قانون انرژی اتمی آمریکا است- برگزار میشود.
بلومبرگ در ادامه این گزارش نوشت: موفقیت آمریکا در قبولاندن این پیشنهادش به عربستان سعودی، به ترامپ کمک میکند تا وعدهاش را برای احیا و قدرت بخشیدن به صنعت داخلی هستهای این کشور عملی کند و همچنین به شرکتهای آمریکایی کمک میکند رقبای روس و چینی خود را در ساخت مجموعههای هستهای جدید در سراسر دنیا پشت سر بگذارند. عربستان سعودی تصمیم دارد تا ۲۰ یا ۲۵ سال آینده ۱۶ نیروگاه برق هستهای بسازد که هزینه ساخت آنها بیش از ۸۰ میلیارد دلار برآورد شده است.
وستینگهاوس، شرکت پیشرو در فناوری هستهای، که بخشی از شرکت توشیبا است، در مارس و پس از تاخیر در تحویل راکتورهای AP۱۰۰۰ در دو نیروگاه آمریکایی ورشکسته شد. پس از این که وستینگهاوس اعلام ورشکستگی کرد -شرکتی که بیش از نیمی از نیروگاههای برق هستهای دنیا از فناوری آن استفاده میکنند- گفت تمرکز خود را برای توسعه فعالیتهایش در خارج از آمریکا متمرکز میکند.
در ادامه این گزارش امده آست: با موفقیت در امضای قرارداد تجاری با عربستان سعودی، این شرکت میتواند به بازار جدیدی دسترسی یابد که به آن نیازمند است و دستکم بودجه لازم را برای بازپرداخت بخشی از سرمایهگذاری در فناوری AP۱۰۰۰ فراهم کند.
این گزارش در حالی منتشر شد که خالد فالح، وزیر انرژی عربستان، پیشتر اعلام کرده بود این کشور شرکتهای آمریکایی را برای مشارکت در توسعه «برنامه هستهای غیرنظامی» خود دعوت کرده است.