در حالی که پیشتر «چاک شومر» رهبر اقلیت دموکراتهای سنا و «تد کروز» سناتور جمهوریخواه آمریکایی از همهپرسی جدایی کردستان عراق حمایت کرده بودند، حال دو سناتور دموکرات به همراه شش تن از سناتورهای جمهوریخواه نامهای به نخستوزیر عراق نوشتند و در آن بر «یک عراق یکپارچه، فدرال و دموکراتیک» تاکید کردند.
نویسندگان این نامه، «ران جانسون» (رئیس جمهوریخواه کمیته امنیت داخلی و مسائل دولت، رئیس کمیته فرعی همکاری امنیت منطقهای و اروپا)، «تیم کین» (نامزد دموکرات معاونت ریاست جمهوری در انتخابات ریاست جمهوری 2016 و عضو کمیته روابط خارجی)، «مارکو روبیو» (عضو جمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنا)، «کریس مورفی» (سناتور دموکرات کمیته روابط خارجی به همراه سناتورهای جمهوریخواه «جیمز ریش»، «گوری گاردنر» «جان باراسو» و «جان ایساکسون» هستند.
متن بخشهایی از این نامه به شرح ذیل است:
«در حالی که گزارشهایی درباره درگیریهای خشن بین نیروهای امنیت عراق و پیشمرگه کرد در شمال عراق طی چند هفته اخیر منتشر شده است، ما با نگارش این نامه بر حمایتمان از یک عراق یکپارچه، فدرال و دموکراتیک تاکید میکنیم و از شما میخواهیم با حکومت منطقهای کردستان برای کاستن از تنش در این وضعیت خطرناک کار کنید؛ وضعیتی که به نفع هیچ کس نیست.
ما این موضوع را به رسمیت میشناسیم و تشخیص میدهیم که همهپرسی یکجانبه حکومت منطقهای کردستان درباره استقلال در ماه سپتامبر، دولت شما را در یک موقعیت سخت قرار داد و خطر پرت شدن حواسها از جنگ با داعش را در یک مرحله حساس، به همراه داشت اما با این حال، ما از حمایت بسیار زیاد حکومت منطقهای کردستان طی سالهای اخیر در زمینههایی از قبیل تلاشها برای مقابله با داعش آگاهی داریم و به حمایت از یک حکومت منطقهای کردستان قوی و خودمختار در درون عراق یکپارچه و فدرال ادامه میدهیم.
همهپرسی حتی در درون کردستان عراق هم سبب نظرات متفاوت شد و سبب تصمیم اخیر مسعود بارزانی برای استعفا از مقام رئیسجمهور حکومت منطقهای کردستان شد. حکومت منطقهای کردستان با تشخیص عواقب ناخواسته (همه پرسی)، پیشنهاد تعلیق نتایج همه پرسی و تعامل برای مذاکرات را ارائه داد و ما امیدواریم که شما(حیدر العبادی نسختوزیر عراق) با آنها برای حل سریع این موضوع کار کنید».
سناتورهای امریکایی همچنین درباره افزایش تنشها بین بغداد و اربیل و خارج شدن اوضاع از کنترل هشدار دادند.
این قانونگذاران آمریکایی در ادامه ادعاهای مقامات این کشور علیه «الحشد الشعبی»، حضور آنها در مناطقی از قبیل دشتهای نینوی را «مایه نگرانیهای جدی» به ویژه برای اقلیتها در عراق خواندند.
آنها خطاب به العبادی نوشتند: «ما قویا شما را تشویق میکنیم که واحدهای غیربومی الحشد الشعبی را برچینید و از این موضوع اطمینان حاصل کنید که تنها منظمترین عناصر نیروهای امنیت عراق مسئول انجام وظایف امنیتی در این مناطق حساس باشند. با توجه به سرمایه گذاری قابل توجه برای تجهیز و آموزش نیروهای امنیتی عراق (توسط آمریکا)، ما از این استفاده شدن تسلیحات آمریکایی علیه کردهای عراقی یا دیگر اقلیتها به شدت آشفته و دچار رنجش شدیم».
سناتورهای آمریکایی ادامه دادند: «ما از شما میخواهیم که نیروهای امنیت عراق از هرگونه تحرکات یکجانبه یا هماهنگ نشده در مناطق مورد اختلاف و کُردی اجتناب کنند، تعلیق همه پرسی را بپذیرید، مذاکره با رهبری حکومت منطقهای کردستان را برای حصول به یک راه حل برای حل این بن بست جاری مبتنی بر قانون اساسی را شروع کنید. مکانیسمهای مشترکی برای برقراری امنیت درمناطق مورد اختلاف ایجاد کنید و به موضوعات گسترده تر سیاسی حیاتی برای ثبات بلندمدت عراق بپردازید».
آنها در پایان نامه نوشتند: «معتقدیم جنگ با داعش تا رسیدن به نقطه پایان بسیار فاصله دارد. شکاف بین کردهای عراقی و بقیه کشور تنها سبب پیچیده و وخیم شدن وضعیت سخت کنونی خواهد شد. روابط پایدار، صلح آمیز و مفید بین حکومت منطقهای کردستان و دولت عراق باید اولویتی حساس برای هر دو کشور ما(آمریکا و عراق) باشد».