از لحظهای که محمد بن سلمان در اقدامی که معارضان آل سعود و تحلیلگران و ناظران امور عربستان، آن را کودتا خوانده بودند، با تحریک پدرش، او را به برکناری محمد بن نایف ولیعهد آل سعود مجبور کرد و خود جای وی را گرفت، انتقادها و اعتراضات شاهزادگان مخالف وی هم تشدید شد، اما بن سلمان در مقابل سیاست سرکوب و برخورد آهنین را با عموزادگان مخالف خود و دیگر طیفهای معارض و منتقد در پیش گرفت.
از زمان برکناری محمد بن نایف از ولیعهدی، خبرهای ضد و نقیضی درباره سرنوشت وی منتشر شده است، معارضان از بازداشت خانگی وی خبر داده بودند، مقامات رسمی سعودی از هرگونه اظهارنظر درباره این شایعات و گمانهزنیها خودداری کردهاند.
اواخر خرداد ۹۶ بود که پادشاه سعودی در فرمانی که همه منتظر آن بودند، محمد پسر ارشدش را به عنوان ولیعهد و جانشین خود منصوب کرد. ملک سلمان، بن نایف را از تمام مسئولیتهایش از جمله ریاست شورای وزیران و وزارت کشور هم برکنار کرد. اقدام پادشاه عربستان برای اولین بار در تاریخ این کشور صورت میگیرد که حکومت از پدر به پسر منتقل شود، چرا که از ابتدای شکلگیری رژیم آل سعود، تاج و تخت پادشاهی از برادر به برادر منتقل میشده است.
از آن زمان که حدود چهار ماه میگذرد به سبب حاکم بودن سیاست خودسانسوری شدید بر خاندان آل سعود، به دستور محمد بن سلمان، رسانههای سعودی از انتشار و نقل هرگونه خبر درباره وضعیت بن نایف منع شده بودند و حتی در فضای مجازی هم این مسئله به طور کامل کنترل شده است و به همین سبب اطلاعات درست و مشخصی درباره سرنوشت بن نایف وجود ندارد.
هر چند صفحه شخصی محمد بن نایف از آن موقع غیر فعال است، با این حال صفحهای در فضای مجازی به صورت کاملا محدود و کنترل شده و به نظر میرسد صرفا در راستای القای نبود اختلاف میان وی و حاکمان جدید فعالیت و در این زمینه هر از چند گاهی عکسهایی را از وی منتشر میکند. در عکسی که اخیرا از ولیعهد برکنار شده منتشر شده، وی را در حالی که استکان چایی در دست دارد در بالکن کاخی در ساحل دریا به تصویر کشیده بود.
فعالان سعودی گفتهاند که این عکس از بن نایف در کاخش در جده گرفته شده است که از زمان برکناری در بیست و یکم ژوئن در آنجا به سر میبرد.
ابهامات درباره سرنوشت بن نایف به حدی رسیده بود که سازمان دیدهبان حقوق بشر طی نامهای به عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی از سرنوشت وی ابراز نگرانی کرده بود.
با این حال شبکه روسیاالیوم سیزدهم اکتبر جاری به نقل از فعالان سعودی از ورود محمد بن نایف ولیعهد معزول به ریاض خبر داده و اعلام کرده بود برای اولین بار است که محمد بن نایف در انظارعمومی ظاهر میشود.
به گزارش این شبکه، عکسی که از بن نایف هنگام ورود از جده به ریاض منتشر شده، وی را در حالی نشان میدهد که دست کودکی را گرفته است.
یک فعال سعودی در این باره نوشته است وی در تبعید بود که پس از امضای تعهدنامهای بازگشته و همچنان تحت نظارت نیروهای امنیتی سعودی قرار خواهد داشت.
فعال دیگری نوشته بود بازگشت بن نایف به ریاض به دستور ملک سلمان صورت گرفته است.
به نظر میرسد پخش تصویری مبنی بر ورود بن نایف به ریاض با هدف القای ادعای نبود اختلاف در آل سعود و در واکنش به واکنشهای معارضان سعودی به بازداشت گسترده منتقدان و معارضان و به نوعی به صورت مدیریت شده از سوی تیم رسانهای و حلقه نزدیکان بن سلمان صورت گرفته باشد. اگرچه انتشار این تصویر هم سبب کاهش نگرانیها درباره وضعیت بن نایف نخواهد شد.
عبدالعزیز بن فهد فرزند ملک فهد شاه اسبق سعودی است، وی پیشتر در جریان برگزاری مناسک حج، در توئیتی جنجالی گفته بود خدا را شکر که حج را به جا گذاشته و با عمویش ملک سلمان هم دیدار کرد، ان شا ء الله به سفر میروم، اگر به سفر نرفتم، بدانید که من کشته شدهام...
سعود بن سیف النصر یکی دیگر از اعضای خاندان حاکم بر عربستان است که مواضع جنجالی و انتقادی تندی در شبکههای ارتباط اجتماعی علیه آل سعود اتخاذ میکرد، وی نوه ملک سعود بن عبدالعزیز یکی از پادشاهان سابق آل سعود است، وی پیشتر خواستار اجماع آل سعود برای پادشاهی شاهزاده احمد بن عبدالعزیز برای جلوگیری از سقوط آل سعود شده بود.
ترکی بن بندر هم دیگر شاهزادهای است که گفته میشود به دستور محمد بن سلمان بازداشت و زندانی شده است، این شاهزاده معارض هم پیشتر از خطرناک بودن وضعیت فعلی عربستان و خطر تسریع یافتن فروپاشی رژیم آل سعود خبر داده بود.
برخی فعالان معارض سعودی در شبکه توئیتر از ترور ترکی بن بندر خبر داده بودند، به طوری که یک فعال در این باره گفته بود که شاهزاده سعودی در داخل زندان و با سم ترور شده است. فعال دیگری نوشته بود خبری از یک منبع سری به دست آورده است مبنی بر اینکه بن بندر با سم در زندان کشته شده است. یک فعال سعودی فاش کرده بود ترکی بن بندر برای مخفی نگه داشته شدن جنایات کشتار و تجاوز جنسی که توسط ملک سلمان صورت گرفته است، ترور شده است.
حتی شبکه بی بی سی عربی اخیرا در گزارشی تحت عنوان شاهزادگان ربوده شده آل سعود به پرونده بن بندر اشاره کرده بود.
ترکی بن بندر پیش از بازداشت و ناپدید شدن، به برخی از جنایاتی که رژیم آل سعود علیه معارضان مرتکب شده و نیز دستاندازی آنها بر ثروت عمومی اشاره کرده بود.
شاهزادگانی که به اجبار ناپدید شدهاند و هیچ کس از سرنوشت آنها اطلاعی ندارد، هیچ کدام از آنها به دستگاه قضایی معرفی نشدهاند و آنها از گرفتن وکیل هم محروم هستند
برخی از آنها همچون محمد بن نایف زمانی در راس قدرت و نفر دوم عربستان پس از پادشاه بودند، بن نایف تا پیش از برکناری، ولیعهد سعودی بود.
تنها در عرض یک شب، این شاهزادگان از دیدهها ناپدید شده و در حال حاضر هیچ اثری از آنها وجود ندارد.
معارضان آل سعود در شبکههای ارتباط اجتماعی با ابراز نگرانی از تشدید فضای سرکوبگری در عربستان و به ویژه بازداشت شاهزادگان معارض پادشاهی محمد بن سلمان گفتهانداگر برخورد محمد بن سلمان با نزدیکان و بستگان خود به این شکل است، تصور کن که برخورد ابن سعود با عامه مردم عربستان و زندانیان سیاسی غیر وابسته به آل سعود چگونه خواهد بود؟
فعالان در شبکههای ارتباط اجتماعی گفتهاند افراد دستگیر شده، همه از مقامات و اعضای خاندان حاکم بوده و انتقاد از آنها همچون بن نایف در زمانی که ولیعهد بود، به مثابه خط قرمز قلمداد میشد، هنگامی که این شاهزادگان مطالبی را گفتند که باب طبع بزرگ خاندان(پادشاه) نبود، همگی به شاهزادگان رانده شده به سمت زندانها تبدیل شدند.