مقامات سرویس امنیت دولتی و پلیس نخجوان ،10 نفر از عزاداران حسینی را که در برگزاری مجالس عزا نقش مهم دارند، در مناطق تازه کند، نهرم و جلفای نخجوان بازداشت و زندانی کردهاند.
دستگیرشدگان به نامهای نامیک، الوین، اکرم، الچین، محمود، عاکف، عاقل، طغرل، اسماعیل و نوری در بازداشتگاه «د.ت.خ.» سرویس امنیت دولتی نخجوان به سر میبرند.
مومنان نخجوانی اطلاع میدهند که در روستاهای نخجوان نیز وضعیت امنیتی و خفقان شدیدی حاکم است تا عزاداران از به راه انداختن دستههای عزاداری خودداری کنند.
از لنکران و گنجه و روستاهای اطراف باکو نیز خبر میرسد که مقامات امنیتی جوانانی را که شال عزا به گردن میآویزند یا بر روی لباسهای مشکی آنها نام امام حسین (ع) و ابوالفضل (ع) حک شده است، بازداشت میکنند.
مبارز قربانلی، رئیس کمیته دولتی امور گروههای دینی و الله شکور پاشازاده، رئیس اداره مسلمانان قفقاز که در روزهای نخست ماه محرم برای برگزاری همایش «همبستگی اسلامی در پرتو دوستی جمهوری آذربایجان و ترکیه » به استانبول سفر کرده بودند، تاکید کردهاند برگزاری هرگونه مجلس عزا در ماه محرم باید در چارچوب قوانین مصوب مجلس جمهوری آذربایجان باشد.
قوانین مصوب مجلس این کشور، حضور عزاداران در خارج از مساجد و حرکت دستههای عزاداری را ممنوع و نصب هرگونه نماد دینی اعم از پرچمهای عزای حسینی بر سردر مساجد و منازل را غیرقانونی اعلام کرده است.
همچنین برگزاری مجالس عزا و روضه و سفرههای احسان حسینی در ماه محرم در جمهوری آذربایجان ممنوع است.
نیروهای پلیس خودروهایی را که بر روی شیشه آنها پوستر و عکسهای مرتبط با ماه محرم نصب شده باشد، متوقف و با صاحبان آنها برخورد میکنند.
در همین حال، به علت تشدید برخوردهای امنیتی با عزادارانی که قوانین و محدودیتهای دولت لائیک جمهوری آذربایجان را رعایت نکنند، بسیاری از عزاداران در باکو و حومه ناگزیرند برای در امان ماندن از برخوردهای امنیتی، به مجالس عزاداری در مسجد مشهدی داداش در مرکز باکو و همچنین حسینیه اهل بیت (ع) ایرانیها در باکو بروند که دولت باکو سعی کرده است از طریق اعمال فشار بر متولیان این مساجد، به نوعی نظارت خود را بر نوحهها و موعظههای آنها اعمال کند.
همچنین مجلس عزاداری حسینی در مسجد حضرت فاطمه زهرا (س) در منطقه یئنی گونشلی در حومه باکو از مجالس بزرگی است که با وجود تمام سختگیریهای ماموران امنیتی ، پذیرای شمار زیادی از عزاداران حسینی است. در سالهای گذشته دولت باکو با تهدید به تخریب مسجد حضرت فاطمه زهرا (س) تلاش کرد متولیان این مسجد را تحت کنترل خود در آورد.
این مسجد به علت داشتن حیاطی بزرگ در کنار مسجد ، از امکان لازم برای برگزاری تجمع عزاداری در خارج از چهاردیواری مسجد برخوردار است و بسیاری از عزاداران حسینی در جمهوری آذربایجان با پیمودن راههای طولانی خود را به این مسجد می رسانند تا با حضور در مراسمی که در حیاط این مسجد برگزار میشود، به نوعی کمبودهای خود در برگزاری آیینهای شیعی در فضای آزاد را در حیاط مسجد حضرت فاطمه زهرا (س) جبران کنند.
عزاداری در حرم امامزاده بی بی رحیمه (س) در نارداران نیز امسال هم به علت فشار امنیتی شدیدی که از نوامبر و دسامبر 2015 بر نارداران حاکم شده است، در فضایی کاملا مظلومانه و با حضور تعداد اندکی از عزاداران که از بومیان نارداران هستند، برگزار میشود و طی دو سال گذشته در پی حمله نیروی ده هزار نفری سازمان امنیتی و نیروهای وزارت کشور جمهوری آذربایجان به نارداران، تجمعات عظیم عاشورایی در نارداران برچیده شده است.
در لنکران و گنجه نیز عزاداریهای حسینی در فضایی مملو از رعب و وحشت ناشی از برخوردهای امنیتی در حال برگزاری است. طی دو سال گذشته، با دستگیر شدن حاج المان آقایوف و حاج ذوالفقار میکائیل زاده، دو نفر از روحانیون لنکرانی که در برگزاری دسته عزاداری چندده هزار نفری در لنکران نقش مهمی داشتند، حکومت جمهوری آذربایجان از شکلگیری دستههای بزرگ عزاداری در لنکران جلوگیری و امسال نیز تهدید کرده است با برگزارکنندگان هرگونه دسته عزاداری در خارج از محوطه کوچک مساجد برخورد خواهد شد.
دادستانی کل جمهوری آذربایجان در روزهای نخست ماه محرم امسال در ادامه محاکمه این دو روحانی لنکرانی با درخواست صدور 18 سال زندان برای حاج ذوالفقار میکائیل زاده و 15 سال زندان برای حاج المان آقایوف، این پیام را به فعالان شیعی در لنکران داده است که هرگونه اقدام آنها برای برگزاری دستههای عزادارای با برخورد شدید دولت و زندانهای طولانیمدت پاسخ داده خواهد شد.