به نظر میرسد آمریکا قصد دارد پس از پایان عملیات نظامی خود در عراق، در این کشور بماند و این موضوع منجر به سوالها و کشمکشهای بسیاری در اظهارات مسئولان عراق شده است.
«حیدر العبادی» نخست وزیر عراق پیشتر در گفتوگو با شبکه «فاکس نیوز» گفته بود که با ماندن نیروهای آمریکایی در کشورش برای حمایت از نیروهای عراقی در مرحله پس از داعش موافق است.
برخی مقامات عراقی دیگر نیز اعلام کردهاند نیروهای آمریکایی از آغاز سال جاری دو پایگاه نظامی در غرب و شمال عراق ایجاد کردهاند که از طریق یکی از آنها جنگندههای نظامی میتوانند به هر منطقه در عراق پرواز کنند. در هر دو پایگاه سامانه رادار پیشرفته نصب شده به نحوی که تمام عراق و کشورهای همجوار از قبیل اردن، عربستان، ایران، ترکیه و سوریه را پوشش میدهد.
منطقه کردستان عراق نیز پیشتر توافقنامهای نظامی با آمریکا برای ایجاد پنج پایگاه نظامی در مناطق تحت کنترل این منطقه امضا کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است در حال حاضر نیروهای آمریکایی در شش پایگاه نظامی و به صورت مشترک با نیروهای دولتی عراقی حضور دارند: «عین الاسد» و «الحبانیه» در غرب عراق، «عین کاوه» در نزدیکی اربیل، «المطار» در بغداد، «القیاره» در موصل.
حدود 11 هزار و 700 سرباز (آمریکایی) در این پایگاهها مستقر هستند که 2500 نفر آنها از نیروهای ویژهاند و باید مستشاران، افسران ویژه رصد و تحلیل اطلاعات، فنیها، آموزشدهندگان و شرکتکننده خدماتی را به این تعداد افزود.
یک واحد توپخانه سنگین در غرب عراق و آشیانه جنگندههای آپاچی نیز باید به پایگاههای ذکر شده را باید افزود که وظایف بسیاری را بر عهده دارد و از بارزترین آنها حمایت از بغداد و مناطقی است که آمریکاییها در آن حضور دارند مانند منطقه «الخضراء» (سبز) که شامل سفارت آمریکا و فرودگاه بینالمللی بغداد است.
در استان صلاحالدین نیز واشنگتن یک پایگاه هوایی را به عنوان مقری برای کنترل از راه دور پروز جنگنده اف 16 انتخاب کرده (جنگندههایی که اخیرا به عراق داد) اما تعدادی از نیروهای آمریکایی از پایگاه «التاجی» در شمال بغداد برای آموزش انتخاب میکنند.
کمیته امنیت و دفاع عراق اعلام کرده از این پایگاههای آمریکایی آگاه است ؛ «ماجد الغراوی» عضو این کمیته گفت: نیروهای آمریکایی که اکنون در عراق حضور دارند روز به روز در حال افزایش هستند و اینها نیروهایی هستند که بغداد خواستار بقای آنهاست.