کارشناسان و تحلیلگران و مشرق شناسان و نیز مراکز تحقیقاتی اسرائیل در تلاش برای بررسی آینده عربستان تحت حکومت محمد بن سلمان ولیعهد سعودی هستند و در این میان مرکز بیگن سادات در یک تحقیق جدید اعلام کرد بعید است بن سلمان برنامه ویژه سعودی مبنی بر تقویت سلفی گری را متوقف کند.
تحرک چهل ساله عربستان در راه گسترش سلفی گری
این مرکز یادآور شد، سلفی گری یک نوع اسلام رادیکالی است که در عربستان اعمال می شود و صدور اعتقادات آن دلیل اصلی تحرک جهان اسلام یه سمت افراط گرایی در طول تقریبا چهل سال اخیر بوده است .
بنابر تحقیق مزبور در طول حدود چهل سال اخیر خاندان حاکم سعودی سالانه چهار میلیارد دلار هزینه امامان جماعت و مساجد در سراسر نقاط دنیا کرده اند تا سلفی گری را طبق نسخه سعودی رواج دهند.
حاصل این اقدام خاندان حاکم سعودی این بود که قدرت اسلام رادیکالی وسلفی گری در مقایسه با اسلام میانه رو به شدت در بین تعداد زیادی از مسلمانان افزایش یافت و موجب جذب سازمان های تروریستی و رواج جنگ علیه غرب شد.
دلیل حاتم بخشی عربستان در حمایت از سلفی گری چیست؟
در این میان با توجه به اینکه خاندان حاکم سعودی از جمله ولیعهد با جنگ علیه غرب مخالف هستند باید پرسید چرا مبالغ زیادی را برای حمایت از سلفی گری وهابی هزینه می کنند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت این اقدام سعودی دو دلیل دارد:
اول: حمایت از سلفی گری در عرسبتان در سال 1979 و هنگامی آغاز شد که انقلاب اسلامی در ایران به پیروزی رسید در نتیجه عربستان احساس کرد باید برای رویارویی با نفوذ ایران از یک جریان سنی مذهب حمایت کند.
دوم: موقعیت سیاسی خاندان حاکم سعودی مبتنی بر ائتلاف طولانی مدت با روحانیون وهابی است که تدریس سلفی گری را تعهدی دینی می دانند.
در این میان هرچند رهبری سعودی با جنگ علیه غرب مخالف است اما هنوز پول سعودی یکی از مهم ترین عوامل حمایت مسلمانان از این جنگ است.
جای پای سلفی گری سعودی در اندونزی و هند
علاوه بر این واشنگتن نمی تواند سران سعودی را به توقف حمایت مالی از سلفی گری در جهان متقاعد کند زیرا این برنامه از حمایت گسترده ای برخوردار بوده و عربستان در تلاش برای توسعه دایره سلفی گری است در نتیجه شاهد گسترش آن در اندونزی و هند هستیم.
این در حالی است که براساس این تحقیق اسرائیلی بیشتر کارشناسان اتفاق نظر دارند که احتمال شیوع افراط گرایی در اندونزی و نیز اقلیت مسلمان در هند کم است مگر اینکه عربستان پول زیادی در این زمینه هزینه کند تا بتواند از این طریق محرک تغییر مورد نظر در این دو کشور باشد.