پیامدهای دلخراش تجاوز ۳۴ کشور به سرکردگی عربستان سعودی و با چراغ سبز بیشتر کشورهای غربی علیه فقیرترین کشور جهان در ماههای اخیر آنچنان آشکار شده که دیگر هیچ آدمیزادی نمیتواند در برابر این جنایتها سکوت کند، حتی سازمانهای به اصطلاح حقوقبشری نیز مثل همیشه و با تأخیر زیاد در چنین مواردی هماکنون از «فاجعه انسانی یمن» یاد میکنند.
پیامدهای هجوم بیرحمانه پس از گذشت بیش دو سال از تهاجم ائتلاف سعودی علیه مردم یمن تصاویری از کودکان و مردم یمن منتشر شد که جهان را در بهت و ماتم فرو برد؛ کودکانی نحیفی و پوست به استخوان چسبیده و همشکل و چنان از رشد طبیعی باز ماندهاند که تفاوت سنیشان را تنها با مراجعه به شناسنامهشان میتوان فهمید، پدران و مادرانی گرسنهتر که درماندهتر از آن بودند که بتواند کاری بکنند و تنها نظارهگر مرگ آرام فرزندانشان بودند.
نمایی کلی از فاجعه انسانی یمن
پس از گذشت بیش از دو سال از تهاجم ائتلاف سعودی علیه مردم یمن، به تدریح تصاویری از کودکان و مردم یمن منتشر میشود که جهان را در بهت و ماتم فرو بردهاست؛ کودکانی نحیف و پوست به استخوان چسبیده و همشکل و چنان از رشد طبیعی باز ماندهاند که تفاوت سنیشان را تنها با مراجعه به شناسنامهشان میتوان فهمید. پدران و مادرانی گرسنهتر که درماندهتر از آنند که بتوانند برای کودکان خردسالشان چارهای کنند، این والدین غمگین تنها نظارهگر مرگ آرام کودکانشان هستند.
سوء تغذیه شدید کودکان، آنها را در برابر دیگر بیماریها قابل پیشگیری مانند اسهال، مالاریا و عفونتهای تنفسی آسیبپذیرتر میکند.
مارتیکسل رلانو، نماینده یونیسف در یمن در این باره میگوید: موردی که ما را نگران میکند سوء تغذیه بسیار شدید است، زیرا این درجه از سوء تغذیه باعث مرگ کودکان میشود. به دلیل ویران شدن سیستم بهداشت و سلامت عمومی، جنگ و بحران اقتصادی، شرایط یمن به ۱۰ سال پیش بازگشته است. هماکنون از هر یک هزار تولد در یمن، ۶۳ مورد مرگ پیش از رسیدن به سن ۵ سالگی رخ میدهد. این درحالی است که این آمار در سال ۲۰۱۴ و پیش از تجاوز عربستان به یمن ۵۳ مرگ در یک هزار تولد بود.
نامه ۵۷ گروه حقوقبشری جهان به سازمان ملل
روز سهشنبه هفت شهریور، ۵۷ گروه حقوق بشری از سراسر جهان طی نامهای خطاب به اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار ایجاد یک نهاد مستقل از سوی این سازمان برای بررسی نقض قوانین بینالمللی حقوق بشردوستانه و کشتار مردم یمن شدند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر یکی از امضاکنندگان این نامه در بیانیهای جداگانه در خصوص بحرانیبودن شرایط انسانی در یمن نیز اعلام کرد که نقض جدی حقوق بینالمللی بشردوستانه و سوءاستفاده از قوانین بینالمللی حقوق بشر از سوی نیروهای درگیر همچنان ادامه دارد.
سازمان ملل متحد نیز پیامدهای جنگ داخلی یمن را «بزرگترین بحران انسانی در جهان» نامیده است. جنگی که تاکنون بیش از ۱۰ هزار کشته و ۴۴ هزار زخمی و هزاران آواره برجای گذاشته است.
در پی شدت گرفتن درگیریهای داخلی در یمن، شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که بیش از یک سوم جمعیت یمن یعنی در حدود ۷ میلیون از ساکنان این کشور در خطر قحطی قرار دارند و بیش از ۳ میلیون کودکان، زنان باردار و مادران شیرده از سوتغذیه شدید رنج میبرند.
وزارت حقوق بشر یمن نیز روز سهشنبه با انتشار بیانیهای تکاندهنده درباره آمار دقیق قربانیان تجاوز ائتلاف سعودی به این کشور اعلام کرد که از آغاز تهاجم ائتلاف سعودی به مرد م. یمن تاکنون بیش از ۱۱۷۰۰ تن از مردم یمن در بمبارانهای جنگندههای ائتلاف سعودی و همچنین با سلاحهای کشتارجمعی و ممنوعه کشته شدهاند.
بیماری مرگبار وبا
افزون بر بمبارانهای مداوم خانههای مردم یمن از سوی جنگندههای سعودی که منجر به کشتهشدن هزاران تن از این مردمان بیدفاع شده، یمنیهای جنگزده در ماههای اخیر همزمان با یک بلای مرگبار دیگر که نتیجه بلافصل جنگ نیز هست، دستوپنجه نرم میکنند؛ بیماری وبا.
از اکتبر سال 2016میلادی، شیوع بیماری وبا در یمن آغاز شده و براساس گزارشهای سازمان بهداشت جهانی، از زمان انتشار این بیماری تاکنون بیش از ۲ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند و پیشبینی شده که بیش از 600 هزار نفر در سال جاری درگیر این بیماری شوند.
براساس گزارشهای رسمی منتشر شده، روزانه ۵۰۰۰ نفر در یمن به این بیماری مبتلا شده که بیشتر آنان علایم خفیفی از بیماری نشان میدهند، ولی در موارد جدی و شدید مرگ مبتلایان در عرض چند ساعت رخ میدهد.
بنا به گزارش نیویورکتایمز طی سه ماه گذشته نزدیک به ۲ هزار نفر از مردم یمن قربانی بیماری وبا شدهاند و همچنین بیش از ۵۰۰ هزار تن دیگر به این بیماری مبتلا شدهاند، سرعت شیوع بیماری وبا در یمن طی ماههای گذشته به گونهای بوده که یکی از بزرگترین بیماریهای کُشنده جهان طی ۵۰ سال اخیر بودهاست.
آمار دقیق قربانیان جنگ عربستان
وزارت حقوقبشر یمن امروز روز شنبه درباره آمار دقیق قربانیان تهاجم ائتلاف سعودی به مردم یمن طی بیانیهای اعلام کرد که بیش از 11700 یمنی در بمباران هوایی ائتلاف سعودی و با سلاحهای ممنوعه کشته شدهاند.
این بیانیه در ادامه تصریح میکند: از زمان حمله ائتلاف سعودی به یمن بیش از ۱۱۷۰۰ نفر در بمبارانهای مستقیم ائتلاف یعودی کشته شدهاند، در حالیکه شمار کسانی که به صورت غیر مستقیم قربانی این جنگ تجاوزکارانه و محاصره اقتصادی عربستان شدهاند به بیش از ۲۴۷ هزار نفر میرسد؛ عوامل غیرمستقیمی مانند کمبود دارو و تجهیزات پزشکی، شیوع بیماریها، فقر وقحطی که خود نیز نتیجه جنگ عربستان علیه مردم یمن هستند.
وزارت حقوقبشر یمن در ادامه میافزاید که هیچ دلیل قانونی و جود ندارد که حمله عربستان به خانههای مردم یمن را توجیه کند، فرودگاهها را ببندد و از ورود کمکهای بشردوستانه و پزشکی و دارویی به خاک یمن جلوگیری کند.