گام تازه عربستان برای خروج از اقتصاد نفتی

 عربستان سعودی در نظر دارد صدها کیلومتر از خط ساحلی دریای سرخ خود را به عنوان بخشی از برنامه تحول اقتصادی و کاهش وابستگی خود به نفت، به یک مقصد جهانی توریسم تبدیل کند که با قوانین مطابق با استانداردهای بین‌المللی اداره شود.

طبق یک بیانیه رسمی که به تازگی به بلومبرگ ارسال شده، این پروژه ۵۰ جزیره و ۳۴ هزار کیلومترمربع (که مساحتی بزرگتر از بلژیک است) را، از سواحل بین شهرهای اوملاج و الواج، تحت پوشش خود قرار می‌دهد تا مسافرانی تجمل‌گرا و مرفه را از سراسر جهان به خود جذب کند. این پروژه توسط صندوق خزانه سلطنتی عربستان توسعه داده خواهد شد و انتظار می‌رود فعالیت‌های اولیه آن ظرف ۲ سال آینده آغاز شود.

با جذب عاشقان آفتاب به سواحل  داغ عربستان سعودی صنعت توریسم این کشور که تنها به بازدید زائران مسلمان از اماکن مقدس مکه و مدینه وابسته است کاملا متحول خواهد شد. اما درحالی که در اعلام طرح این پروژه تنها بر فواید اقتصادی آن تاکید شده است گذشته نشان می‌دهد که پروژه‌های عظیم قبلی برای تحول اقتصادی، نتوانسته‌اند به نتیجه برسند و همچنان راکد مانده‌اند.

درمورد این پروژه هم سوال اصلی که مطرح می‌شود این است که این پروژه تا چه حد برای چهره مذهبی عربستان سعودی که همچنان به دنبال تاثیرگذار بودن آن است، قابل قبول خواهد بود.

کریسپین‌هاوز یکی از مدیران تنئو اینتلجنس که یک شرکت مشاور اقتصادی در لندن است می‌گوید: اگر شما نتوانید در چنین پروژه‌هایی محدودیت‌های الکل و پوشش را تغییر دهید بازار توریست‌های خارجی ‌ناپدید خواهد شد.

قرار بر این است که توریست‌ها برای ورود به این منطقه نیازی به ویزا نداشته باشند و یا بتوانند آن را به راحتی به صورت آنلاین به‌دست بیاورند. در یکی از اسناد این پروژه آمده است که این منطقه منطقه‌ای نیمه مستقل خواهد شد که با قوانین و چهارچوب‌هایی مستقل توسط کمیته‌ای از بخش خصوصی مدیریت ‌شود. این نشانه‌ای مبنی بر این است که قوانین سختگیرانه‌ای که در سایر مناطق عربستان حکم‌فرماست می‌تواند تا حد زیادی در این منطقه تسهیل شود.

قوانین عربستان طبق اسلام سنی باعث شده است الکل ممنوع شود پوشش کامل اجباری باشد و از کنار هم بودن دو جنس مخالف جلوگیری به عمل آید همچنین خانم‌ها اجازه ندارند در این کشور رانندگی کنند.

این طرح پیشنهادی بخشی از نقشه ولیعهد جدید عربستان محمد بن‌سلمان است که تلاش می‌کند بزرگترین اقتصاد عربی را برای دوره پس از نفت آماده کند. در حال حاضر مقامات این کشور قوانین مربوط به مراکز تفریحی را تسهیل کرده‌اند و هدف این کشور این است که تا سال ۲۰۳۰ میزان پولی که خانواده‌های عربستانی در بخش تفریح صرف می‌کنند ۲ برابر شده و  ۶ درصد اقتصاد این کشور را تشکیل دهد. در طول سال گذشته کنسرت‌ها، شوهای رقص و حتی نمایش فیلم هزاران نفر را به خود جذب کرد.

ایده ایجاد مناطق جداگانه برای بازدیدکنندگان خارجی با قوانینی ساده‌تر برای عربستان سعودی چیز جدیدی نیست، معروفترین این پروژه‌ها مجتمع تفریحی آرام‌کو سعودی در دهاران است که مانند یک منطقه آمریکایی طراحی شده است. در کمپ‌های مختلط دانشگاه علم و صنعت ملک عبدالله که سعودی‌ها هم می‌توانند در آن حضور پیدا کنند زن‌ها می‌توانند رانندگی کنند و هر چه می‌خواهند بپوشند.

قرار است صندوق خزانه عمومی که رئیس آن شاهزاده محمد است سرمایه‌گذاری اولیه را به پروژه تزریق کند و سپس شرکت‌های بین‌المللی هم در آن مشارکت کنند.