روزنامه «کامرسانت» روسیه در تحلیلی نوشته است: در شرایطی که اعمال فشارها از سوی مخالفان داخلی رئیس جمهوری در حال افزایش است، دونالد ترامپ در معرض این خطر قرار دارد که 3 تن از مهره های کلیدی تیم رهبری خویش را هم از دست بدهد.
رویارویی با "جف سشنز" دادستان کل آمریکا که ترامپ او را متهم به عدم توانایی در تحقیقات مربوط به دخالت احتمالی روسیه در انتخابات آمریکا کرده، با اخباری پیرامون تشدید اختلافات بین کاخ سفید و وزارت امور خارجه و شایعات پیرامون امکان استعفای "رکس تیلرسون" از سمت خویش مصادف شده است. ضمن اینکه دونالد ترامپ نتوانسته با ژنرال "هربرت مک مستر" مشاور امنیت ملی خود نیز زبان مشترک پیدا کند و از برنامه پیشنهادی وی در مورد افزایش حضور نظامی آمریکا در افغانستان حمایت نکرده است.
در شرایطی که رهبران دو جناح اصلی نظامی و سیاست خارجی در دولت جدید آمریکا در معرض فشار قرار دارند، مواضع خود رئیس جمهوری هم متزلزل تر از هر زمان دیگر خواهد شد.
رئیس جمهوری در مقابل دادستان کل
درگیری رئیس کاخ سفید با جف سشنز، یکی از نخستین حامیان ترامپ در میان جمهوری خواهان در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری، از اواخر هفته گذشته به مهمترین اخبار سیاست داخلی در آمریکا تبدیل شده است.
ترامپ دادستان کل را به موضع گیری ضعیف در باره تخلفات جدی "هیلاری کلینتون" رقیب خود در مبارزات انتخاباتی متهم کرده و گفته است که وی در خصوص تلاشهای اوکراین برای خرابکاری در فعالیتهای خود (ترامپ) هیچ اقدامی نکرده و بجای رسیدگی به این مسئله، به حملات به کاخ سفید در رابطه با معامله احتمالی با مسکو ادامه می دهد.
همه تلاشهای دونالد ترامپ در این جهت گیری صورت می گیرد تا در جنگ اطلاعاتی در داخل آمریکا موضع بهتری بدست آورد. برای اینکه هر روز که می گذرد بر تعداد جنجالها پیرامون ارتباط داشتن تیم وی با مقامات روسی افزوده می شود و فهرست ادعاها علیه وی در ارتباط با معامله با مسکو گسترش یافته است. و زمانی که رویارویی لفظی ترامپ و سشنز به مرحله بسیار شدیدی رسید، شایعات پیرامون امکان برکناری دادستان کل که تنها شش ماه است به این سمت منصوب شده، بسیار جدی شد.
جالب اینجاست که "رودولف جولیانی" که رسانه های گروهی عجولانه وی را نامزد احتمالی سمت دادستانی کل نامیدند، اعلام کرد که برای نشان دادن حمایت خویش از جف سشنز، قصد ندارد با چنین پیشنهادی موافقت کند. در چنین شرایطی، خلاص شدن از دست دادستان کل، برای رئیس جمهوری آمریکا کار آسانی نخواهد بود، چرا که سناتورهای جمهوری خواه نیز موضع گیری سشنز در مقابل ترامپ را درست دانسته و در این جنگ سیاسی، از او حمایت می کنند.
رئیس جمهوری علیه وزیر امور خارجه خود
شش ماه بعد از تغییر تیم رهبری در کاخ سفید، این تنها دادستان کل آمریکا نیست که مجبور به دفاع از صندلی خود شده است، رکس تیلرسون، وزیر خارجه نیز ظاهرا در موقعیت مشابهی قرار دارد. بر اساس اطلاعات شبکه تلویزیونی سی ان ان آمریکا، روابط تیلرسون با کاخ سفید تیره شده و به خاطر تشدید اختلافات، وزیر خارجه ممکن است از سمت خویش استعفاء دهد، البته این مسئله فعلا از طرف وزارت خارجه آمریکا تکذیب شده است.
ظاهرا اختلاف نظرات وزارت خارجه و کاخ سفید بر سر اجرای سیاست خارجی آمریکاست. دخالتهای کاخ سفید در سیاستهای پرسنلی تیلرسون، مانع از آن شده که وی تاکنون بتواند تیم مورد نظر خویش در عرصه دیپلماسی آمریکا را تشکیل دهد. ظاهرا تیلرسون با "جرالد کوشنر" داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ و "جانی دی استفانو" مسئول مدیریت داخلی کاخ سفید، دارای اختلاف نظرات جدی شده است.
در صورت درست بودن اطلاعات مربوط به امکان استعفای تیلرسون و انتخاب وزیر امور خارجه جدیدی برای دولت آمریکا، دستگاه دیپلماسی آمریکا بار دیگر دچار تحولات جدید و تغییر اولویتها خواهد شد و سیاست خارجی واشنگتن بیش از پیش و برای مدت زمان طولانی تری نامشخص خواهد ماند.
رئیس جمهوری در مقابل مشاور امنیت ملی
در شرایطی که کاخ سفید با مشکلات متعددی مواجه است، مشکل جدی نیز بین دونالد ترامپ با یکی از مهره های کلیدی تیمش، یعنی ژنرال "هربرت مک مستر" مشاور رئیس جمهوری در مسائل امنیت ملی بوجود آمده است.
بر اساس اطلاعات نشریه «پلیتیکو»، علت اختلافات آنها واکنش ترامپ به پیشنهاد مک مستر در مورد طرح اقدامات آتی آمریکا در افغانستان است که این مقام نظامی چندین ماه روی آن کار کرده بود. ژنرال مک مستر پیشنهاد کرده تا نیروهای نظامی آمریکا در این کشور افزایش یابد و به عقیده وی، این اقدام باعث می شود تا اوضاع امنیتی افغانستان بهبود یافته و شرایط بهتری برای مذاکرات سیاسی با طالبان و دیگر گروههای مخالف کابل فراهم شود.
ظاهرا برخلاف تصور، ترامپ نه تنها از این طرح حمایت نکرده، بلکه بشدت با آن مخالفت نموده است. مباحثات در زمینه تصویب این سند هم کلا به بعد موکول شده است. بدین ترتیب موقعیت یکی دیگر از اعضای تیم ریاست جمهوری در معرض خطر قرار گرفته است.
وضعیت از آن جهت وخیم تر می شود که دقیقا در شرایط کنونی و به خاطر اختلاف نظرات داخلی، تلاش آمریکا برای تهیه راهکار جدید برای افغانستان با شکست مواجه شده است و این مسئله می تواند روی اوضاع در داخل افغانستان نیز تاثیر بگذارد.
بدین شکل در روابط دونالد ترامپ با اعضای مهم تیم رهبری خود مشکلات جدی بوجود آمده و این مسئله موقعیت رئیس جمهوری در شرایط نه چندان آسان کنونی در عرصه سیاست داخلی آمریکا را بیش از پیش متزلزل خواهد کرد.