پارلمان اروپایی در استراوسبورگ همچنین قرار است از درخواست رهبران اروپایی در این خصوص حمایت کند که پیش از اتخاذ هر گونه توافق تجاری جدیدی میان بلوک اروپایی و بریتانیا ابتدا بر سر شرایط جدایی این کشور توافق شود. نمایندگان پارلمان اروپایی درحالی در مورد خط قرمزها در توافق برگزیت تصمیمگیری میکنند که بریتانیا هفته پیش با اجرای رسمی ماده 50 معاهده لیسبون، روند خروج از اتحادیه اروپا را آغاز کرده است.
اتحادی یکپارچه در مقابل بریتانیا
پارلمان اروپایی نخستین موسسه در اتحادیه اروپاست که موضعی رسمی در برابر گفتوگوهای برگزیت اتخاذ میکند. درحال حاضر چارچوب مد نظر پارلمان اروپایی نه تنها از حمایت حزب محافظهکار خلق اروپایی برخوردار است بلکه حمایت اتحاد سوسیالیستها و دموکراتها، لیبرالها، سبزها و گروه پارلمانی چپگرا را نیز داراست. به گزارش «اندیتیوی» مانفرد وبر، نماینده آلمان در پارلمان اروپایی و رهبر حزب خلق اروپایی پیش از جلسه چهارشنبه اعلام کرد:«میخواهیم پیام واضحی بفرستیم مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا حقیقتا متحد است. لندن باید درک کند که اتخاذ مواضع گوناگون از سوی اتحادیه اروپا غیرممکن است.»
آنتونیو تاجانی، رییس پارلمان اروپایی نیز تصریح کرد:«این رایگیری نقطه شروع مذاکرات دشوار و پیچیده برای تعیین شرایط جدایی بریتانیاست.» رهنمونهای مورد توافق که وبر از آنها به عنوان «خطوط قرمز» برای برگزیت تعبیر کرده است بر پیشنویس رهنمونها که جمعه گذشته توسط دونالد تاسک، رییس اتحادیه اروپا و نماینده کشورهای عضو این اتحادیه در گفتوگوها با بریتانیا ارائه شده بود، تاکید دارد. اما 27کشور عضو تا اجلاس 29ماه آوریل این رهنمونها را به طور رسمی تایید نخواهند کرد. تاسک «پیشروی مناسب» در زمینه شرایط جدایی پیش از هر گونه توافق تجاری جدید، حمایت از حقوق شهروندان اروپایی همچنین مساله مرزی در ایرلند شمالی را خواستار شده بود. وبر هم در این باره گفت:« باید به ترتیب صحیح در روند مذاکرات احترام گذاشت.»
شهروندان اروپایی در اولویت
گفتوگوهای برگزیت از همان ابتدا و پس از هشدارهای داده شده به بریتانیا در مورد اینکه باید درخصوص توافقهای پسابرگزیتی که بر منطقه جبلالطارق تاثیر میگذارد با اسپانیا مشاوره کند، شروعی دشوار داشت. حالا هم طبق پیشنویس قطعنامه پارلمان اروپا، گفتوگوها در مورد «برنامهریزیهای انتقالی ممکن» برای توافق در آینده تنها در شرایطی آغاز خواهد شد که «پیشرفتهای اساسی» در روند جدایی صورت گرفته باشد. یکی دیگر از موارد مورد تاکید در این قطعنامه نیز لزوم پرداخت هزینه توسط بریتانیا برای جدایی از اتحادیه اروپاست. مساله دیگر محافظت از حقوق حدود 3میلیون شهروند اروپایی است که در بریتانیا ساکن هستند و در مقابل حدود یک میلیون بریتانیایی که در کشورهای عضو اتحادیه اروپا زندگی میکنند. مخالفتها با مهاجران اتحادیه اروپا در ماه ژوئن گذشته به دامن زدن به آتش کارزار انتخاباتی برگزیت و رای مثبت شوکهکننده بریتانیاییها به خروج تاثیر بسزایی داشت. با این حال به نظر نمیرسد که با وجود آغاز رسمی روند خروج، بریتانیا بتواند در زمانی کوتاه مشکلات مربوط به مهاجرت را حل و فصل کند.
جستوجوی متحدان اقتصادی در خاورمیانه
دولت ترزا می اصرار میورزد که برگزیت به نفع بریتانیا و خواسته قلبی مردم این کشور است و از این رو به هر قیمتی(برگزیت سخت) باید به آن جامه عمل پوشانده شود. اما در عمل نگرانیهای بسیاری از آینده نامعلوم اقتصاد بریتانیا در دوران پس از خروج از اتحادیه اروپا وجود دارد. این نگرانیها چندین مرتبه به نوسانهای شدید در بازارهای سهام منجر و حتی سبب شدند که ارزش پوند در برابر دلار و یورو به کمترین میزان طی چند سال گذشته سقوط کند. اکنون نیز نخستوزیر بریتانیا سعی دارد با سفرهای متعدد ازجمله سفر به واشنگتن و دیدار با رییسجمهوری تازه وارد کاخ سفید که انتقادهای زیادی را نیز در پی داشت، آینده روشنتری را برای کشورش ترسیم کند.
اکنون نیز در میانه جنجالهای آغاز رسمی روند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا با اجرای ماده 50 معاهده لیسبون، ترزا می به خاورمیانه سفر کرده است و به دنبال تضمینی برای شکوفایی اقتصاد کشورش در دوران پسابرگزیت میگردد. خانم نخستوزیر سفرش به خاورمیانه را از امان، پایتخت اردن آغاز کرد و در آنجا از حمایت از مبارزات علیه داعش و آموزش نیروهای اردنی توسط نیروهای بریتانیایی خبر داد؛ اما او در عربستان اهداف بزرگتری را دنبال میکند.
به گفته یک مقام دولت بریتانیا، ترزا می در تلاش برای ارتقای موقعیت لندن به عنوان یک مرکز مالی در دوران پسابرگزیت اعلام کرد که آرامکو میتواند در نخستین فروش عمومی سهام این شرکت به بازار مبادلات سهام لندن وارد شود. آرامکو علاوه بر ریاض دفاتری در امریکا، بریتانیا و آسیا دارد و میخواهد از بانکهای محلی درخصوص شاخصهای مطرح سهام مشاوره بگیرد. محمد بن سلمان، معاون ولیعهد عربستان سعودی پیشتر اعلام کرده بود که ارزش آرامکو در آغاز فروش سهام بیش از 2تریلیون دلار خواهد بود. در چنین شرایطی اضافه شدن آرامکو به شاخص بورس لندن، یک ارتقای بزرگ برای بازار سهام بریتانیا خواهد بود و به سیاستمداران کمک میکند تا اثبات کنند که درهای کشور به روی تجارت گشوده و با وجود خروج از اتحادیه اروپا، لندن همچنان یک مرکز مالی مهم خواهد ماند. لندن در دوران عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا، بزرگترین مرکز تجاری منطقه محسوب میشد و اکنون نگرانیهای بسیاری در مورد خروج بانکها و شرکتهای خارجی از این شهر و انتقال آنها به شهرهایی همچون فرانکفورت یا پاریس وجود دارد.