کاهش اعتماد مردم آمریکا به عادلانه بودن انتخابات

 خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: اعتماد مردم آمریکا به این موضوع که انتخابات این کشور عادلانه برگزار می‌شود، رو به افول است. 

 

در ان گزارش آمده است: مقامات آمریکا ادعا می‌کنند انتخابات مردمی این کشور و همچنین انتقال مسالمت‌آمیز قدرت، نمونه‌هایی از سلامت و قدرت دموکراتیک این کشور است. این در حالی است که این مقامات مدعی‌اند، نتایج انتخابات در دیگر نقاط جهان همواره با میزان اندک یا زیادی از تردید روبرو است. به ادعای این مقامات، در انتخابات کشورهای دیگر عموما تخلف صورت می‌گیرد، شرایط برگزاری انتخابات به ندرت عادلانه است، و قدرت‌های بزرگ‌تر معمولا در فرآیندهای سیاسی کشورهای کوچک‌تر مداخله می‌کنند. 

 

سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، روسیه را به کمک کردن به دونالد ترامپ، نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در انتخابات ماه گذشته متهم می‌کند؛ اما باید توجه داشت که آمریکا نیز به هیچ وجه از اتهام مداخله کردن در انتخابات دیگر کشور‌ها، مبرا نیست. 

 

مشخص نیست اتهامات مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مورد تایید قرار بگیرد یا خیر، اما صرف این اتهامات باعث شده است مشروعیت فرآیند‌های دموکراتیک در آمریکا زیر سوال برود. زمانی که بسیاری از شهروندان آمریکایی به دولت خود، رسانه‌ها و سایر نهادهای زندگی آمریکایی بی‌اعتماد هستند، تردید درباره آزادی و عادلانه بودن انتخابات باعث به وجود آمدن دغدغه و نگرانی آن‌ها می‌شود. 

 

دولت باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، که به زودی دوره فعالیت آن به پایان خواهد رسید، در حال بررسی شواهد نفوذ غیرقانونی اینترنتی روسیه و دسترسی این کشور به پست‌های الکترونیک حزب دموکرات آمریکا و «جان پودستا»، مدیر کارزار تبلیغاتی هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات انتخابات این کشور است. دولت آمریکا همچنین در حالی بررسی این موضوع است که آیا چنین اقدامی از سوی روسیه باعث شده است نتایج انتخابات، به نفع ترامپ تغییر پیدا کند. 

 

به علاوه، تحقیقات در این خصوص به سرکردگی جمهوری‌خواهان در کنگره در حال انجام است. 

 

ترامپ در این باره اعلام کرده به هیچ وجه دخالتی در جریان فوق نداشته است. وی هفته گذشته در صفحه خود در پایگاه اینترنتی شبکه اجتماعی توییتر نوشت: «آیا می‌توانید شرایطی را تصور کنید که طی آن، نتایج انتخابات بر عکس بود و ما تلاش می‌کردیم قضیه مداخله روسیه و سازمان سیا را پیش بکشیم. در این صورت، این اقدامات، تئوری توطئه خوانده می‌شد.» 

 

نگرانی گسترده‌تر و نظام‌مند‌تر برای آمریکا از این قرار است که آنچه که در سال ۲۰۰۰، یک پدیده غیر طبیعی و غیر معمول تلقی می‌شد، ممکن است به یک هنجار تبدیل شود: انتخاباتی که به انتخاب شدن رئیس جمهوری منتهی می‌شود که همه، او را قبول ندارند و به رسمیت نمی‌شناسند. 

 

آسوشیتدپرس در ادامه نوشت: ۱۶ سال پیش، جرج بوش، نامزد جمهوریخواه و «ال گور»، نامزد دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری، رقابت نزدیکی را در ایالت فلوریدا داشتند، به گونه‌ای که آرای سرنوشت ساز این ایالت بازشماری شد. پیروزی نهایی در این انتخابات نصیب بوش شد. اکنون نیز پرسشی که مطرح است از این قرار است؛ ترامپ اکثریت آراء در سرتاسر آمریکا را نتوانست از آن خود کند. آیا در صورتی که افشاگری پست‌های الکترونیک به صورت روزانه از سوی «ویکی لیکس» صورت نمی‌گرفت، باز هم وی در انتخابات پیروز می‌شد؟ 

 

شخص ترامپ نیز ممکن است در شکل‌گیری این بی‌اعتمادی‌ها مقصر باشد. پیش از رای گیری هشتم نوامبر (۱۸ ابان)، وی بار‌ها اعلام کرد در انتخابات علیه وی «تخلف» صورت گرفته است. یک پژوهش که اندکی پیش از روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سوی موسسه «مرکز پیو» صورت گرفت، نشان می‌دهد ۵۶ درصد از حامیان ترامپ، به عادلانه بودن فرآیند برگزاری انتخابات هیچ اعتمادی نداشتند یا میزان اعتماد آن‌ها اندک بود. همچنین بر اساس نتایج این نظرسنجی، تنها ۱۱ درصد از حامیان کلینتون چنین تصوری را داشتند. 

 

این اعداد و ارقام ممکن است یک پدیده غیر معمول در جامعه آمریکا تلقی شود، اما زیر سوال بردن نتایج انتخابات در بسیاری از نقاط جهان، معمول است. 

 

در بیشتر دولت در کشورهای جهان، رهبران ملی از طریق انتخابات برگزیده می‌شوند. اما به ادعای سازمان غیر دولتی «خانه آزادی»، در بیشتر کشور‌ها انتخابات «آزاد» برگزار نمی‌شود. 

 

در ادامه این گزارش آمده است: روسیه همواره این موضوع را تکذیب می‌کند که در انتخابات دیگر کشور‌ها مداخله، یا از نامزدهای محبوب خود حمایت می‌کند. این در حالی است که سابقه آمریکا نیز در این زمینه، به هیچ وجه پاک نیست. 

 

در سوابق عملکرد آمریکا مربوط به دوران جنگ سرد، شاهد مواردی هستیم که طی آن‌ها آمریکا اطمینان حاصل می‌کرد احزاب حامی سرمایه‌داری و حامی دموکراسی، در مقابل احزاب کمونیست پیروز می‌شوند. از جمله این موارد می‌توان به انتخابات ایتالیا پس از جنگ دوم جهانی اشاره کرد. 

 

در دیگر موارد، پاسخ واشینگتن به نتایج «نامطلوب» انتخاباتی به شکل کودتا بود. از جمله این موارد می‌توان به انتخابات در ایران و گواتمالا در دهه ۱۹۵۰ و انتخابات در شیلی دو دهه پس از این تاریخ اشاره کرد. 

 

این روز‌ها، آمریکا بر رقابت‌های عادلانه در انتخابات کشورهای خارجی تاکید دارد. این پیام، معمولا از سوی برخی دولت، به عنوان مداخله قلمداد می‌شود. واشینگتن اعلام کرده است زمانی که دیگر کشور‌ها مشغول انتخاب‌های دموکراتیک خود هستند، به شدت بی‌طرف باقی می‌ماند. 

 

اما مقامات ارشد آمریکایی هنوز هم از نامزدهای محبوب خود در انتخابات برخی کشور‌ها حمایت، و با چهره‌های مخالف دولت ملاقات می‌کنند. در برخی موارد نادر نیز، مقامات آمریکایی حتی اقدام به موضع گیری و حمایت می‌کنند؛ از جمله زمانی که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا، علنا از رای دهندگان انگلیسی درخواست کرد تا اتحادیه اروپا را ترک نکنند. با این حال، این درخواست وی به نتیجه نرسید. 

 

نویسنده این گزارش در پایان نوشت: با وجود همه این مطالب، چنین اقدامات دولت آمریکا با آنچه که روسیه متهم به انجام آن است، تفاوت دارد و شامل اتهاماتی از قبیل عوض کردن آراء، تامین مالی غیر قانونی احزاب و نفوذ سایبری نمی‌شود.