استانبول، شهر ارواح سرگردان!

 خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت: تعداد گردشگران آن قدر کم است که می‌توانید صدای پاهای آن‌ها را در خیابان خلوتی که مرکز خرید به شمار می‌رود بشنوید. تقریبا یک هفته بعد از بمبگذاری‌های مرگبار در فرودگاه استانبول، این شهر به طرز عجیبی خلوت شده است. 

خبرگزاری فرانسه در گزارشی در پی حملات خونین در فرودگاه بین‌المللی استانبول نوشت: تعداد گردشگران آن قدر کم است که می‌توانید صدای پاهای آن‌ها را در خیابان خلوتی که مرکز خرید به شمار می‌رود بشنوید. تقریبا یک هفته بعد از بمبگذاری‌های مرگبار در فرودگاه استانبول، این شهر به طرز عجیبی خلوت شده است. 

جادوی بزرگ‌ترین شهر ترکیه با آن مساجد و کاخ‌های تاریخی‌اش و نیز منظره شگفت‌انگیزش در تنگه بسفر، قرنهاست که بازدیدکنندگان را اغوا کرده است. 

ولی برای آندسته از مردمی که در بخش گردشگری ترکیه، که زمانی تجارتی پر رونق بود، کار می‌کنند حملات انتحاری و تیراندازی روز سه شنبه به منزله آخرین میخ بر تابوت صنعتی است که امسال از مجموعه حملات مختلف به شدت آسیب دیده است. 

اورهان سونمز، که گردشگران را در قالب تورهایی به ایاصوفیه می‌برد، در حالی که ناامید است می‌گوید: «اوضاع فاجعه بار است.»  مسجد ایاصوفیه و کلیسای بزرگ سابق است که در شرایط فعلی به یک موزه تبدیل شده است. 

وی می‌گوید: «من همه عمرم، راهنمای گردشگران بوده‌ام. اکثر ما به نقطه‌ای رسیده‌ایم که نمی‌دانیم آیا می‌توانیم به این شکل ادامه دهیم یا نه. این تاسف بار است.» 

رستوران‌ها در منطقه گردشگری «سلطان احمد» خالی است و اتاق‌های هتل‌های ۵ ستاره را می‌توان با قیمت ارزانی رزرو کرد. 

در دوران اوج گردشگری، صف‌هایی که در جلوی ایاصوفیه شکل می‌گرفت در این فصل از سال می‌توانست یک ساعت یا بیشتر ادامه داشته باشد ولی امروز به راحتی می‌توانید مستقیما به داخل موزه بروید و از این محل در حضور گروه محدودی گردشگر دیگر دیدن کنید. 

بسیاری از مردم استانبول نیز به مناسبت عید فطر که تعطیلاتی ۹ روزه است و از روز شنبه آغاز شده است، این شهر را ترک کرده‌اند و همین امر بر خلوت بودن این شهر افزوده است. 

در میان ۴۵ نفری که در حمله داعشی‌ها در فرودگاه آتاتورک کشته شدند، نوزده شهروند خارجی حضور داشتند. تحلیلگران معتقدند این حمله احتمالا اقدامی عامدانه برای تضعیف دولت ترکیه از طریق ضربه زدن به صنعت گردشگری آن بوده است. 

گروه داعش به عنوان عامل حمله انتحاری ماه ژانویه در سلطان احمد معرفی می‌شود که باعث مرگ دوازده گردشگری آلمانی شد. سه اسرائیلی و یک ایرانی نیز در حمله دیگری که در ماه مارس در خیابان استقلال استانبول روی داد کشته شدند. 

در ادامه این گزارش آمده است: یک گروه رادیکال کرد موسوم به تاک نیز که امسال دست به چندین حمله در ترکیه زده است به گردشگران خارجی هشدار داده است به این کشور سفر نکنند. این گروه در جریان حمله ماه ژوئن که با استفاده از خودروی بمبگذاری شده روی داد یازده نفر را در استانبول به قتل رساند. 

آمریکا، آلمان و چندین کشورهای دیگر به شهروندان خود درباره تهدید‌ها در ترکیه هشدار داده‌اند. ترکیه کشوری است که نامزد پیوستن به اتحادیه اروپاست. 

خبرگزاری فرانسه در ادامه نوشت: آنهایی که به ترکیه می‌آیند می‌گویند از صلح و آرامش لذت می‌برند. این افراد در شرایطی که حملات ستیزه‌جویان افراطی به پدیده‌ای جهانی تبدیل شده است، به رویکردی فلسفی روی آورده‌اند. 

در ماه مه میزان ورود گردشگران به ترکیه نسبت به سال قبل ۳۵ درصد کاهش یافت. این میزان پایین‌ترین سطح آن در بیست و دو سال گذشته بود. به این ترتیب صنعتی که معمولا سالانه بیش از ۳۳ میلیارد دلار درآمد دارد وارد مرحله سقوط آزاد شد. این امر تا حدی به سبب اقدام روسیه در منع کردن آژانس‌های گردشگری این کشور از ارائه بسته‌های گردشی به مقصد ترکیه بود. مسکو این ممنوعیت را در پی مناقشه‌ای دیپلماتیک با آنکارا اعمال کرد. این ممنوعیت هفته قبل و بعد از اینکه دو کشور در مقام جبران آمدند، برداشته شد. این امر در استان تفریحی آنتالیا که گردشگران روس برای استفاده از آفتاب و دریا به آنجا می‌روند خبری ا ست که باعث خوشحالی همه شد. 

این امر می‌تواند نیرویی به صنعت گردشگری ترکیه بدهد ولی روس‌ها معمولا به دنبال سواحل فیروزه‌ای ترکیه هستند تا شهر تاریخی استانبول. 

 
گروه‌های بزرگ گردشگران چینی که هنوز هم وارد ترکیه می‌شوند تنها نقطه امیدواری به شمار می‌روند. 

خبرگزاری فرانسه در انت‌ها به نقل از یک قروشنده ترک نوشت: چلبی گوید گردشگران چینی، خوب پول خرج می‌کنند: «با این حال، این امر کافی نیست، ما به گردشگران آمریکایی و اروپایی نیاز داریم.» 

مغازه وی نزدیک صحنه بمبگذاری شش ماه قبل در سلطان احمد است که باعث مرگ دوازده گردشگر آلمانی شد. چلبی می‌گوید اینکه گردشگران تمایلی برای آمدن به ترکیه ندارند را درک می‌کند. وی می‌گوید: «حتی خود من هم از اینکه به سر کارم بیایم ترس دارم.»