این طرح که با عنوان "همکاری هستهای چین و آمریکا و قانون منع گسترش تسلیحات هستهای" ارائه شده اواخر ماه گذشته توسط برد شرمن و جف فورتنبری دو نماینده جمهوری خواه در مجلس نمایندگان و سناتور ادوارد مارکی و مارکو روبیو از سنای آمریکا مطرح شده بود.
طبق این طرح این طرح، رئیس جمهور آمریکا ملزم میشود ظرف مدت شش ماه مشخص کند آیا چین در موارد مختلف گسترش تسلیحات هستهای از جمله انتقال تجهیزات هستهای آمریکا به کشور ثالث بدون موافقت دولت آمریکا دست داشته و یا اینکه اقدام به استفاده از تجهیزات هسته ای آمریکا برای مصارف نظامی کرده است.
این طرح همچنین از رئیس جمهور می خواهد تا مشخص کند آیا چین در ممانعت از انتقال تجهیزات حساس مورد استفاده در گسترش تسلیحات هستهای به برخی کشورها و یا اتخاذ تدابیری برای اجرای تحریم های قید شده در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه کره شمالی کوتاهی کرده است یا خیر.
چنانچه صحت موارد فوق تایید شود، در چارچوب طرح ارائه شده همه همکاری ها بر اساس توافق دوجانبه چین و آمریکا فورا به حال تعلیق درخواهد آمد که توقف هرگونه انتقال فن آوری یا تجهیزات هسته ای تا زمان بررسی این موضوعات از جمله آنها خواهد بود.
در این طرح همچنین درباره قصد چین برای بازفراروی سوخت هسته ای برای مصارف تجاری ابراز نگرانی شده و آمده است تصمیم چین برای بازفراوری سوخت مصرف شده آمریکا احتمال اینکه این کشور پلوتونیوم را برای مصارف نظامی بازفراوری کند و از این طریق تسلیحات هسته ای تولید کند که آمریکا و متحدانش را تهدید می کند افزایش می یابد. قصد چین برای بازفراوری پلوتونیوم برای مصارف تجاری این احتمال که ژاپن نیز برنامه بازفراوری را برای مقاصد تجاری گسترش دهد و کره جنوبی نیز در در این مسیر قدم بگذارد افزایش خواهد داد.
در طرح کنگره آمریکا آمده است با افزایش ذخایر پلوتونیوم در شرق آسیا احتمال سرقت این ذخایر، استفاده از آنها برای مصارف نظامی، خطر گسترش تسلیحات هستهای، تروریسم هستهای و مناقشه هستهای بین کشورها افزایش می یابد و به نفع آمریکاست که از انباشت پلوتونیوم در شرق آسیا جلوگیری کند.
این درحالی است که ، در ادامه محکومیت برنامه اتمی کره شمالی از سوی جامعه بین المللی، چین اعلام کرده است که صادرات فناوری هایی را که قابلیت استفاده در تولید و ساخت سلاح های هسته ای دارد، به کره شمالی ممنوع کرده است.
وزارت بازرگانی چین با انتشار بیانیهای فهرست اقلام و فناوری هایی را که قابلیت استفاده دوگانه دارند و صادرات آن به کره شمالی ممنوع شده است، اعلام نموده است.
چین بزرگترین شریک تجاری کره شمالی به شمار می رود و طی دهه های اخیر حامی سیاسی پیونگ یانگ به شمار می رفته است. آزمایش های هسته ای و موشکی اخیر کره شمالی موجب تنش در روابط دو کشور شده است.