اظهارات طایفه ای و تحریک آمیز «ثامیر السبهان» سفیر عربستان در عراق اندکی پس از دریافت استوار نامه خود، موج اعتراض شدید محافل مختلف عراق را برانگیخته و موجب طرح درخواست اخراج او از عراق شد.
وی این اظهارات را 10 روز پس از دریافت استوارنامه به زبان آورده و در آن نیروهای الحشد الشعبی را به ترک میدان نبرد فراخوانده و هدف از آن را جلوگیری از شدت تنش طایفه ای دانست. این اظهارات موجب تنش جدید در پرونده روابط عربستان و عراق شد.
السبهان همچنین در این اظهارات گفت که اهل تسن عراق به دلیل اینکه عربستان آنان را تنها گذاشته است، از ریاض عصبانی هستند.
وی در گفت وگو با خبرگزاری سومریه نیوز گفت: مخالفت کُردها و اهالی الانبار با و ورود الحشد الشعبی به مناطق خود از عدم مقبولیت آنان در جامعه عراق حکایت دارد.
سفیر سعودی همچنین این سوال را مطرح کرد که آیا دولت عراق با حضور گروههای سنی مانند گروههای شیعه و با همان تسلیحاتی که در اختیار آنان قرار داده است، موافقت می کند و چرا فقط به الحشد الشعبی سلاح می دهد؟
اتهام زنی سفیر سعودی به ایران
السبهان همچنین ایران را به دخالت در مسائل داخلی عراق و تشکیل شبه نظامیان مسلح متهم کرده و بر لزوم یافتن راه حل ریشه ای برای محیطی که موجب ظهور داعش و تروریسم شد، تاکید کرد.
وی در تکذیب دخالت های کشورش در عراق گفت: در دیدار با تمام سیاستمداران و برادران اهل تسنن در عراق شاهد ناراحتی و عصبانیت آنان از عربستان بودم زیرا آنان گفتند: شما ما را فراموش کرده و برای روبه رو شدن با سرنوشت تنها رهایمان کردید.
سفیرسعودی سپس این سوال را مطرح کرد: اگر عربستان در مسائل داخلی عراق دخالت میکند چرا اهل تسنن از ما عصبانی هستند؟
وی تاکید کرد، عربستان از هیچ گروهی به ضرر گروه دیگر حمایت نمیکند بلکه همواره در کنار دولتها است نه اشخاص و یا طوایف.
واکنش شدید محافل رسمی و مردمی عراق
اظهارات سفیر عربستان واکنش های شدید مسئولان رسمی و مردمی عراق را به دنبال داشت وموجب شد وزارت خارجه عراق السبهان را احضار کرده و پیام اعتراض آمیز خود را به او ابلاغ کند در حالی که الحشد الشعبی نیز اخراج وی را خواستار شد.
واکنش نخست وزیر عراق به اظهارات السبهان
اما حیدر العبادی نخست وزیر عراق بدون اینکه نامی از سفیر عربستان ببرد در واکنش به اظهارات او گفت: سخن باطل بدتر از سلاح مرگبار است و اظهارات مسموم موجب تنش طایفهای و کشتار می شود.
احمد جمال سخنگوی وزارت خارجه عراق نیز با اعلام فراخواندن سفیر سعودی در بغداد گفت: اظهارات او به مثابه دخالت در مسائل داخلی عراق و عدم شایستگی یک نماینده دیپلماتیک است که در مورد اطلاعاتی نادرست سخن گفته است.
الحشد الشعبی جزئی از ساختار سیاسی عراق است
به گفته وی، تشکیلات الحشد الشعبی با تروریسم مبارزه کرده و از تمامیت ارضی کشور دفاع می کنند و فعالیت آنان زیر چتر دولت و فرماندهی کل نیروهای مسلح است به اضافه اینکه در پارلمان نماینده دارند و به این ترتیب بخشی از ساختار سیاسی عراق به شمار می آیند.
جمال با اشاره به اینکه اقدام سفیر عربستان در گفت وگوی رسانه ای و ابراز عقیده در مورد ماهیت مواضع سیاسی برخی گروههای عراقی، فراتر از نقش دیپلماتیک او بوده ، این اظهارات را تجاوز به عرف دیپلماتیک برشمرد.
واکنش حشدالشعبی
در این میان هیئت الحشد الشعبی از دولت عراق خواست السبهان را اخراج کند به این معنی که سخنگونی این گروه اعلام کرد که موضع سفیر عربستان فراتر از همه حدو و مرزهای دیپلماتیک بوده و برخاسته از نیت های سوء از پیش تعیین شده برای اعزام سفیر یک کشور حامی تروریسم به عراق است تا نمایندگی سعودی را در کشوری که هنوز خون فرزندانش از عملیات تروریستی و حملات داعش و مزدوران آنان می چکد، برعهده بگیرد.
از سوی دیگر «خالد الاسدی» عضو کمیته امور خارجه پارلمان عراق گفت: اظهار نظر در مورد نیروهای الحشد الشعبی و حوادث المقدادیه به سفیر عربستان ارتباطی ندارد بلکه او باید به عرف دیپلماتیک احترام بگذارد.
وی با هشدار به تکرار چنین دخالت هایی گفت این اظهارات به مثابه اعلام ناشایست بودن سفیر عربستان و درخواست جایگزین کردن او با فرد دیگری است.
واکنش ائتلاف دولت قانون
علاوه بر این "عواطف نعمة" نماینده ائتلاف دولت قانون تاکید کرد که سفیر عربستان باید خیلی زود از عراق اخراج شود و احترام به کشور میزبان را بیاموزد.
وی تاکید کرد در صورت ادامه حضور سفیر سعودی در عراق عاقبت خوشی در انتظار او نخواهد بود.
واکنش فراکسیون بدر
همچنین فراکسیون پارلمانی بدر با صدور بیانیه ای اخراج سفیر عربستان را خواستار شده و تاکید کرد که اظهارات اخیر او دخالت آشکار در مسائل عراق به شمار می آید.
در این بیانیه اعلام شد که فراکسیون بدر پیش از این با پذیرش السبهان به عنوان سفیر عربستان در عراق مخالفت کرده بود زیرا وی سفیر کشوری است که به نظر جامعه جهانی منبع تروریسم جهانی است. اما «عادل جبیر» وزیر خارجه عربستان در نخستین واکنش نسبت به اظهارات سفیر کشورش در بغداد که بیانگر عقب نشینی از مواضع این کشور در قبال اعتراض جریان های سیاسی عراق است، گفت: اظهارات السبهان بیانگر موضع رسمی عربستان نیست. جبیر این اظهارات را در دیدار با ابراهیم جعفری در منامه پایتخت بحرین اعلام کرد.