جنگ روانی رسانه‌های ریاض در مذاکرات صلح یمن
به گزارش افکارخبر، نشست میان نمایندگان انصارالله و نمایندگان «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن که به ریاض وابسته هستند، از روز 15 دسامبر (24 آذرماه) آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.

 

دومین روز از نشست محرمانه طرف‌های یمنی در حالی به پایان رسید که برخی گمانه زنی‌ها حکایت از آن دارد که تبادل اسرا، یکی از مهمترین موضوعاتی بود که به آن پرداخته شد.

رسانه های وابسته به ریاض از آغاز مذاکرات و حتی قبل از آن جنگ روانی به راه انداخته اند و خط خبری خود را به سوی مقصر جلوه دادن انصارالله در صورت شکست این دور از مذاکرات، علیرغم کارشکنی‌های طرف مقابل سوق داده‌اند.

گزارش های زیادی منتشر شده که حکایت از آن دارد که هدف اصلی نمایندگان انصارالله برای شرکت در مذاکرات، توقف جنگ و برقراری آتش بس و کمک به مردم بی گناه است اما ظاهراً حامیان دولت مستعفی یمن تلاش می‌کنند با جلب حمایت نماینده سازمان ملل، مانع از اجرایی شدن توافق هفت بندی نشست «مسقط» شود.

منابع آگاه در سوئیس می‌گویند که طرف تحت حمایت ریاض بدون توجه به پایان دادن به رنج و مشقت مردم یمن، تلاش خود را بر آزادی تنها سه عنصری که برای دولت منصور هادی حائز اهمیت است، متمرکز کرده و به موضوعات و مطالبات انصارالله هیچ توجهی ندارد.

سه نفر مذکور، «محمود صبیحی» وزیر دفاع سابق یمن، «ناصر منصور» برادر منصور هادی و «فیصل رجب» فرمانده سابق نظامی منطقه عدن هستند و باقی زندانیان فاقد هرگونه اهمیتی برای طرف تحت حمایت ریاض در مذاکرات هستند.

 

صبیحی در واقع وزیر دفاع سابق یمن و یک چهره برجسته برای دولت هادی به حساب می‌آید و نمایندگان وابسته به ریاض امیدوارند که او آزاد شود و بتواند ارتش یمن را در راستای اهداف منصور هادی متحد کند.

برادر منصور هادی نیز که معاون سرویس امنیت سیاسی در «لحج»، «أبین» و «عدن» بوده، در واقع از متحدان با القاعده و داعش است.

گزارش‌ها حکایت از آن دارد که تمامی تلاش نمایندگان منصور هادی در مذاکرات، آزادی این سه نفر است و این در حالی است که آنها حتی حاضر نیستند در قبال اینگونه مطالبات حتی به برقراری آتش بس در مذاکرات متعهد شوند.

رسانه های وابسته به سعودی در جنگ روانی خود تأکید دارند که انصارالله در حال کارشکنی در مذاکرات است اما برخی منابع آگاه از مذاکرات اعلام کردند که نمایندگان وابسته به ریاض در مذاکرات می‌گویند که آتش بس هیچ ارتباطی به تبادل زندانیان ندارند و تأکید دارند که آتش بس در صورت اجرای قطعنامه 2216 به صورت خودکار اجرایی می‌شود.

با این حال، انصارالله از قبل از مذاکرات نیز تأکید بر این مسئله داشت که از مطالبات خود کوتاه نمی‌آید و بنابراین آزادی اسرا یکی از شرایط اصلی انصارالله محسوب می‌شود و بحث تبادل اسرا به آتش‌بس بدون محدودیت زمانی منوط است.

علیرغم تمامی فضاسازی‌های رسانه‌های تحت فرمان سعودی و تلاش برای عملی نشدن مطالبات انصارالله، نمایندگان انصارالله هیچ عجله‌ای برای پایان دادن به مذاکرات ندارند و هیچ گونه اجباری نمی‌بینند که از مطالبات خود عقب‌نشینی کنند.

 

برخی منابع آگاه  از دیدار یک کمیته نظامی که وظیفه اجرای آتش بس را دارد با نمایندگانی از انصارالله و نماینده سازمان ملل خبر می دهند و گزارشها حکایت از آن دارد که کمیته ای برای وارد کردن کمک‌های بشردوستانه به یمن تشکیل شده است و پیش‌نویسی هم برای اجرایی کردن آن آماده شده است تا به این فرایند تسریع بخشند.

نشست طرفین یمنی همچنان ادامه دارد و قرار است نتیجه گیری کمک های بشردوستانه به بحث گذاشته شود. طرف وابسته به ریاض نشان می دهد که خواستار به نتیجه رسیدن مذاکرات است اما برخی گزارشات حکایت از آن دارد که هیأت وابسته به عربستان بیشتر بر رفع تحریم ها و حصر تعز تأکید دارد و رها کردن دیگر مناطق درگیر یمن که مردم آن در وضعیت اسفناکی به سر می برند در دستورکارش نیست.

برخلاف جوسازی هایی که از سوی عربستان علیه انصارالله در حال شکل گیری است، کنگره مردمی یمن و انصارالله هماهنگی خوبی با یکدیگر دارند و معتقدند که رفع تحریم‌ها و حصر باید شامل تمامی شهرهای یمنی شود.

علیرغم وجود موانعی در مسیر پیشرفت مذاکرات صلح یمن، برخی گمانه‌زنی‌ها حکایت از آن دارد که مذاکرات به نتیجه برسد و برخی منابع نزدیک به مذاکرات از جو مثبت گفت وگوهای ژنو درباره یمن خبر داده‌اند.

با اینحال، حامیان ریاض در میز مذاکرات تلاش می کنند به موضوعات حاشیه‌ای بپردازند و با منحرف کردن محور اصلی گفت وگوها، مذاکرات را بی نتیجه گذارند و انصارالله را در مقابل چشمان جامعه جهانی مقصر جلوه دهند اما واقعیت آن است که تا زمانیکه عربستان به نقض آتش بس در یمن ادامه دهد نه تنها مذاکرات نتیجه ای در پی نخواهد داشت بلکه واکنش های انصارالله به تجاوزات سعودی ها را نیز به همراه خواهد داشت.