ارتباط صدور حکم اعدام مُرسی و مشکلات آل‌سعود درمنطقه

به گزارش افکارنیوز، از زمانی که شاه سلمان به همراه جریان متبوعش قدرت را در عربستان به دست گرفت، تلاش های فراوانی جهت تقویت و همچنین بهبود چهره خود در سطح داخلی و خارجی انجام داده وهمچنان به این تلاش خود ادامه می دهند.

با وجود اختلافات بسیار گسترده بین فرزندان عبدالعزیز در نحوه مدیریت سیاست داخلی وخارجی کشور آنها در یک مورد خاص با یکدیگر همسو بوده وتقریبا همان رویکرد سلف واسلافشان را تکرار می کنند.

این نکته در تکاپوی تمامی این پادشاهان و صد البته اطرافیانشان در نشان دادن اش به عنوان یک پادشاه با ویژگی متمایز، متفاوت و برتر از دیگران نمود پیدا می کند به نحوی که با مرگ هر پادشاه حتی کتاب تاریخ مدارس عربستان هم دچار تغییرات بسیار گسترده می گردد تا نقش پادشاه جدید متمایز تر از دیگر پادشاهان پررنگ تر گردد.

سلمان نیز به پیروی از برادرانش همین رویکرد را در پیش گرفت وگرچه تلاش می کند با تطمیع ونیز سرکوب وخفقان پرونده مشکلات داخلی را همچنان مسکوت باقی نگه دارد اما کلاف سردرگم مشکلاتی که عربستان برای خود در منطقه به وجود آورده باعثشد تا ایده تبدیل مشکلات به فرصت ها یا همان سوء استفاده از شرایط منطقه برای بازاریابی رسانه ای پادشاه جدید در افکار عمومی جهانی در دستور کار دربار سعودی قرار بگیرد.

بی تردید تهاجم وحشیانه وبچه گانه به یمن یکی از اقداماتی است که در چارچوب این ایده به کار گرفته شده بود اما شکست آن باعثشد تا به دنبال راهکارهای دیگری برای انجام این مهم برآیند.

هیچ کارشناس مسایل عربی سفر جنجالی محمد مرسی رئیس جمهور سابق و محکوم به اعدام شده مصر را به عربستان آنهم در فاصله بسیار ناچیزی با اعلام انتخابش فراموش نمی کند، با این حال سکوت معنی دار رهبران عربستان در مقابل صدور حکم اعدام مرسی که بعد از به قدرت رسیدنش مدتها در رسانه های وابسته به ریاض به عنوان دوست صمیمی سلمان هم از وی نام برده می شد، بسیار معنی دار وابهام آمیز به نظر می رسد.

تا چندی پیش عربستان خود را به عنوان یکی از مهمترین حامیان اخوان المسلمین معرفی می کرد، همین هیاهو باعثشد تا مرسی در نشست سران عدم تعهد در تهران لوای حمایت از تجاوز عربستان به بحرین را برداشته و با تکیه بر وعده هایی که در ریاض دریافت کرده بود حتی جلوتر از شاهزاده های سعودی در این وادی قدم بردارد.

هم اکنون این پرسش مطرح می شود که چرا در شرایطی که بسیاری از کشورهای جهان صدور حکم اعدام برای محمد مرسی را محکوم و خواستار تغییر آن شده اند، ریاض همچنان سکوت کرده و هیچ نوع واکنشی را نسبت به این حکم از خود نشان نمی دهد؟

آیا ارتباطی بین صدور این حکم و مشکلاتی که عربستان برای خود در منطقه به وجود آورده وجود دارد؟

چه تفاوتی بین اخوان المسلمین در مصر به عنوان بدنه اصلی این سازمان و شاخه های آن در عراق، لبنان، سوریه، یمن و حتی فلسطین وجود دارد که ریاض از آنها حمایت اما در مقابل سرکوب سازمان مادر سکوت اختیار می کند؟

دیوید هرست نویسنده معروف انگلیسی و متخصص امور خاور میانه در مقاله ای که اخیرا در روزنامه " هافینگتن پست " منتشر شد، با بحرانی توصیف کردن شرایط امنیتی مصر تاکید کرد «اگر به جای وارثتاج وتاخت پادشاهی عربستان بودم هرگز پول های خود را در دولت فعلی مصر هزینه نمی کردم و در مقابل زیاده خواهی های سیسی ایستادگی می نمودم.

در چنین شرایطی چرا باید چنین مبالغی اصولا به سیسی پرداخت شود؟

به اعتقاد مخالفان دولت عربستان امروز سلمان حتی یک گام جلوتر از سلف خود برای رسیدن به رؤیای متمایز بودن برداشته وحتی متحدان خود را نیز فدای آن می کند.

به طور حتم برای پادشاهی که از اعلام هم پیمانی با اسرائیل در راستای مقابله با جمهوری اسلامی ایران ابایی ندارد، استفاده ابزاری از شخصیتی همچون مرسی نمی تواند کار دشواری باشد.

حال اگر متغیرهایی همچون نیاز عربستان به نمایان کردن پادشاه جدید خود به عنوان یک شخصیت ویژه وخاص در افق منطقه را در کنار نیاز سیسی به دلارهای نفتی واطلاعات مربوط به فشار وی بر ریاض برای دریافت پول های بیشتر قرار دهیم به نشانه هایی از یک معامله پشت پرده خواهیم رسید که ظاهرا بین قاهره و ریاض انجام و در حال گذراندن آخرین مراحل است.

معامله ای که صهیونیستها متحدان تازه علنی شده ی آل سعود فورا از آن پرده برداشته ومدعی هستند نقش اول این نمایش را سلمان بازی خواهد نمود.

بر اساس این سناریو که مراحل اولیه آن با اعدام شش نفر از افراد متهم به عضویت در گروه اخوان المسلمین در یک پرونده دیگر در مصر و جلب توجه افکار عمومی به آن به اجرا در آمد ظاهرا با ورود ملک سلمان پادشاه عربستان به صحنه که بنا به درخواست شمار زیادی از مردم مصر و…!! انجام می پذیرد به نقطه اوج خود خواهد رسید تا با یک سفر به مصر یا گسیل داشتن پسر بلندپروازش به این کشور مرسی وتنی چند از رهبران برجسته اخوان را از چوبه دار نجات داده وهمچون یک فاتح به ریاض بازگردد تا ماه ها رسانه های وابسته در مورد قلب رئوف قاتل کودکان یمن گزارش تهیه کنند.

علاوه بر این سناریوی یاد شده به گونه ای طراحی شده که بتواند همچون کاتالیزوری آمیخته شدن هرچه بیشتر حماس را در داخل طرح بزرگ سازش منطقه ای تسهیل بخشیده و باعثحرکت این جنبش و یا بخشی از چهره های آن به زیر چتر عربستان گردد.

عفو مرسی بنا به درخواست سلمان به طور حتم انگیزه های برخی چهره های فلسطینی برای اطراق در چارچوب طرح صلح عربستانی را افزایش خواهد داد به ویژه که گفته می شود اسرائیل همکاری هسته ای خود را با عربستان منوط به متقاعد کردن حماس به دست کشیدن از مبارزه و پذیرش روند سازش کرده است.

مرسی و شاخه مادر اخوان المسلمین مصر فریب ملک عبد الله را خورد تا امروز به سیاه لشکر سناریوی پرواز سلمان در آسمان منطقه تبدیل شوند اما آیا این تلاش که حماس را هم به سکویی برای محمد بن سلمان برای پرش به عمق خاورمیانه ی جدید تبدیل کنند، به ثمر خواهد نشست؟

ناظران سیاسی اما معتقدند نیروهای جوان و مقاومتی حماس هرگز اجازه نخواهند داد این جنبش به دام طراحی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بیفتد و سلاح مقاومت و حق یک ملت را در سرزمیشنان به رؤیای جوانک بلند پروازی برای دستیابی به بمب هسته ای آنهم از نوع اسرائیلی بفروشد. تجربه سوریه و سرنوشت مرسی درس های عجیبی با خود به همراه داشته است.