«توافق کامل» نتانیاهو و ترامپ در مورد ایران

اخیرا «برایان هیوز»، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به واشنگتن پست گفته است که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ «اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در سخنانی مدعی شد که زمان برای حصول توافق در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران در حال پایان یافتن است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار کرد: «هنوز مذاکرات سیاسی مناسبی با دولت جدید آمریکا انجام نشده است و در انتظار انتصاب نماینده ویژه برای ایران هستیم.»

 وی افزود: «نباید زمان بیشتری را هدر داده و باید تمرکز خود را مجددا بر ایران قرار دهیم.»

مدیرکل آژانس اتمی عنوان کرد که گزارش جامع درباره ایران احتمالا بعد از نشست آتی شورای حکام در ماه مارس منتشر خواهد شد چراکه این گزارش در حال حاضر ارزش چندان بیشتری نسبت به گزارش‌های موجود ارائه شده، ندارد.

در اوایل آذرماه، شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی شامل آلمان، فرانسه، و انگلیس به همراه آمریکا را به تصویب رساند. این قطعنامه با ۱۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف، و ۱۲ را ممتنع به تصویب رسید. این پیش نویس ناظر به تعهدات ایران ذیل توافقنامه پادمان NPT با جمهوری اسلامی ایران است.

براساس این قطعنامه تا بهار ۱۴۰۴ (مارس ۲۰۲۵) به ایران مهلت همکاری با آژانس در مورد موارد خواسته شده داده شده است. قطعنامه مذکور از مدیرکل درخواست می‌کند تا ارزیابی جامع و به روز شده‌ای در مورد وجود یا استفاده احتمالی از مواد هسته‌ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده گذشته و حال در مورد برنامه هسته‌ای ایران، از جمله گزارش کامل همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی در این موضوعات، ارائه کند، به گونه‌ای که آژانس قادر به راستی‌آزمایی اجرای تعهدات پادمانی ایران از جمله عدم انحراف مواد هسته‌ای، بر اساس تمام اطلاعات موجود، برای بررسی توسط شورای حکام مارس ۲۰۲۵ یا حداکثر تا بهار ۲۰۲۵. باشد.

بر این اساس آژانس گزارش کاملی از برنامه هسته‌ای ایران بر اساس تعهدات برجامی و تعهدات ذیل پادمان ارائه خواهد کرد.

گروسی اعلام کرده ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصد ایران تا زمان گزارش بعدی آژانس به حدود ۲۵۰ کیلوگرم خواهد رسید، و مدعی شده است که شتاب در غنی‌سازی اورانیوم ایران را باید بسیار جدی گرفت.

بر این اساس این گزارش می‌تواند مبنایی برای تروئیکای اروپایی برای فعال سازی مکانیسم ماشه قرار گیرد.

تعیین ضرب الاجل از سوی رافائل گروسی که خارج از صلاحیت‌های او در مقام مدیر کلی آژانس بین المللی انرژی اتمی است در خدمت تعیین ضرب الاجل از سوی آمریکا و اسرائیل است

اخیرا «برایان هیوز»، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به واشنگتن پست گفته است که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ «اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

هیوز افزود: «در حالی که ترامپ ترجیح می‌دهد مسائل دیرینه آمریکا با ایران را از طریق مذاکره و به صورت مسالمت‌آمیز حل کند، اما اگر ایران مایل به توافق نباشد و به زودی اقدام نکند، بی‌نهایت منتظر نخواهد ماند.»

اظهارات هیوز بعد از سخنرانی آیت الله خامنه‌ای صورت گرفت.

آیت‌الله خامنه‌ای درباره مذاکره با آمریکا، گفتند: محور این حرف‌ها، موضوع مذاکره با آمریکا است و از مذاکره به عنوان یک امر خوب یاد می‌کنند، انگار که کسی مخالف خوب بودن مذاکره است. ایشان با اشاره به پُرکاری وزارت امور خارجه کشورمان در زمینه مذاکره و رفت و آمد و انعقاد قرارداد با همه کشور‌های دنیا، تأکید کردند: تنها استثنایی که در این زمینه وجود دارد آمریکاست. البته اسم رژیم صهیونیستی را به‌عنوان استثنا نمی‌بریم؛ چرا که این رژیم اساساً دولت نیست، بلکه یک باند جنایتکار و غاصب سرزمین است.

آیت‌الله خامنه‌ای در تبیین علت استثنا بودن آمریکا از مذاکره، گفتند: برخی وانمود می‌کنند اگر پشت میز مذاکره بنشینیم فلان مشکل حل می‌شود، اما واقعیتی که باید درست بفهمیم این است که مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد.

رهبر انقلاب، تجربه منفی دهه ۹۰ و حدود ۲ سال مذاکره با آمریکا و چند کشور دیگر را که منجر به انعقاد معاهده هسته‌ای شد، دلیلی بر بی‌فایده بودن مذاکره با آمریکا خواندند و افزودند: دولت آن روز ما، با آنان نشست، رفت و آمد و مذاکره کرد، خندیدند، دست دادند و رفاقت و همه کار کردند و معاهده‌ای تشکیل شد که در آن، طرف ایرانی با سخاوت بسیار زیاد، امتیاز‌های زیادی به طرف مقابل داد، اما آمریکایی‌ها به آن معاهده عمل نکردند. ایشان با اشاره به سخنان رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا درباره پاره کردن برجام، خاطرنشان کردند: قبل از او هم دولت قبلی آمریکا که معاهده را پذیرفته بود، به آن عمل نکرد و تحریم‌های آمریکا که قرار بود برداشته شود، برداشته نشد و مسأله سازمان ملل هم همچون استخوانی لای زخم باقی ماند که همیشه مانند تهدیدی بر بالای سر ایران باقی بماند.

آیت‌الله خامنه‌ای استفاده از تجربه «دو سال مذاکره و امتیاز دادن و کوتاه آمدن، اما به نتیجه نرسیدن» را ضروری برشمردند و افزودند: آمریکا همان معاهده را با وجود نقص‌هایی که داشت نقض کرد و از آن خارج شد. بنابراین، مذاکره با چنین دولتی غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد.

در راستای تعیین ضرب الاجل برای گفت‌و‌گو با آمریکا، المانیتور نیز در گزارشی مدعی شده است که در ۴ فوریه، نتانیاهو و ترامپ به توافق کاملی در مورد ایران دست یافتند

در راستای تعیین ضرب الاجل برای گفت‌و‌گو با آمریکا، المانیتور نیز در گزارشی مدعی شده است که در ۴ فوریه، نتانیاهو و ترامپ به توافق کاملی در مورد ایران دست یافتند.

بر اساس این گزارش، در ۴ فوریه، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به توافق کاملی در مورد ایران دست یافتند. در ادامه این مطلب آمده است: بر اساس این توافق، اگر طی چند ماه آینده توافق هسته‌ای با ایران حاصل نشود، آمریکا موافقت کرده است که اسرائیل اقدامات لازم را انجام دهد.

یکی از نزدیکان نتانیاهو به بن کاسپیت از المانیتور گفته است: «نتانیاهو در وضعیت برد-برد قرار دارد. اگر ترامپ به توافق هسته‌ای با ایران دست یابد، می‌توان فرض کرد که این توافق بسیار بهتر از توافق سال ۲۰۱۵ خواهد بود.» او مدعی شده است: «اگر نه، در‌های جهنم برای ایران باز خواهد شد، اما این بار واقعاً.»

این در حالی است که نشریه واشنگتن پست آمریکا با استناد به گزارش‌های متعدد اطلاعاتی خبر داده است که اسرائیل احتمالاً تا اواسط سال جاری میلادی یعنی کمتر از شش ماه دیگر یک حمله پیش‌دستانه به برنامه‌ی هسته‌ای ایران انجام خواهد داد.

بر این اساس اظهارات «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در راستای سناریوی طراحی شده غرب در خصوص برنامه هسته‌ای ایران قابل ارزیابی است. سیاسی بودن رویه «گروسی» در خصوص پرونده هسته‌ای ایران حتی مورد اذعان مقامات خود آژانس نیز بوده است.

«طارق رئوف» رئیس سابق بخش شفاف سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی با صحه گذاشتن بر رویکرد سیاسی آژانس در خصوص برنامه هسته‌ای ایران می‌گوید: وضعیت این است که سردرگمی در آژانس، شورای حکام، رسانه‌ها و مفسران حاکم است. با این حال، ملاحظات سیاسی شرایط را پیچیده می‌کند و مانع از منطقی شدن این دو گزارش می‌شود.