بازداشت «عمر نزار» افسر امنیتی وابسته به وزارت کشور عراق و یک جوان عراقی به نام «حسین حیدر عبدالساده الجمالی» که در جریان حج عمره در کنار خانه کعبه برای پیروزی محور مقاومت و سید شهید مقاومت «سید حسن نصرالله» دعا کرده بودند، خشم سعودی ها را برانگیخت و آنها را بازداشت کرد.
دستگاه های امنیتی سعودی در جریان حج تمتع در چهار ماه قبل نیز پنج حاجی عراقی را به همین گونه اتهامات بازداشت کرد که یکی از آنها «عماد المسافر» کارشناس برجسته سیاسی و همسو با محور مقاومت بود که بعد از قریب ۱۰ روز با دخالت سفارت و وزارت امور خارجه عراق از بازداشت آزاد شد.
آنچه در این بازداشت ها و آزادشدن ها مهم است و عماد المسافر بخشی از آن را بعد از آزادی برای رسانه های عراقی توضیح داده اینکه دولت سعودی تحت عنوان «شاکی خصوصی عراقی»، اقدام به این بازداشت ها کرده است.
المسافر بعد از آزادی گفت که دستگاه های امنیتی سعودی به او گفته بودند که یک تبعه عراقی علیه او شکایت کرده است و به طور مشخص از «فائق الشیخ علی» یکی از رهبران بحث برانگیز اغتشاشات اکتبر ۲۰۱۹ عراق یاد کرد.
فائق الشیخ علی نماینده سابق پارلمان و یکی از مهمترین تحریک کنندگان اعتراضات اکتبر ۲۰۱۹ بود که به شدت به نظام سیاسی جاری در عراق انتقاد دارد و خواهان ادامه حضور نظامیان آمریکا در عراق و برقراری روابط با رژیم صهیونیستی و قطع روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران است.
این چهره بحث برانگیز که پیرامون روابط مشکوک او با برخی دستگاه های امنیتی عربی و رژیم صهیونیستی حرف و حدیث زیادی وجود دارد، از موافقان وابستگی کامل عراق به آمریکا و از مخالفان و منتقدان محور مقاومت در عراق است که به دلیل اهانت های متعدد به سازمان الحشد الشعبی و مرجعیت عالی دینی در حال حاضر از عراق متواری شده و تحت تعقیب دستگاه قضایی این کشور قرار دارد.
آنچه در پرونده بازداشت حجاج عراقی در عربستان سعودی جلب توجه می کند این که برخلاف آنچه دستگاه های امنیتی سعودی در توجیه بازداشت حجاج عراقی گفته اند، با آنچه در رسانه ها و شبکه های اجتماعی سعودی منتشر می شود، تفاوت وجود دارد.
«عادل الاشرم» کارشناس سیاسی و فعال شبکه های اجتماعی سعودی در صفحه شخصی خود در یوتیوب علت بازداشت المسافر را یکی از توئیت های او در ۳۱ اکتبر ۲۰۲۳ در حمایت از انصار الله یمن ذکر کرد که طی آن المسافر از ضربات موشکی یمنی ها به رژیم صهیونیستی حمایت کرده بود.
الاشرم در جریان بازادشت عمر نزار افسر نیروهای واکنش سریع وزارت کشور عراق ادعا کرده است که علت بازداشت، نقش این افسر عراقی درآنچه «کشتار تظاهرکنندگان در اعتراضات اکتبر ۲۰۱۹» نامیده است، می باشد.
این درحالیست که دادگاه های عراق عمر نزار را از این اتهامات واهی در همان ۲۰۱۹ تبرئه کرده بودند و حتی اگر چنین ادعایی صحت داشته باشد، رژیم سعودی از حیث قانونی حق و صلاحیت بازداشت فرد مزبور را ندارد مگر اینکه همانند قضیه عماد المسافر، شاکی خصوصی عراقی پشت این جریان وجود داشته باشد که تاکنون در این خصوص اظهار نظری صورت نگرفته است.
پیشتر «شیخ سامی المسعودی» رییس هیات حج و عمره عراق نیز در جریان بازداشت عماد المسافر و دیگر حاجی عراقی گفته بود که سعودی ها مدعی اند که برای مدیریت حج از جمله مبارزه با شعار دادن های سیاسی و نشر پاره ای افکار در شبکه های اجتماعی در ایام حج، اقدام به بازداشت این افراد و بازجویی از آنها کرده اند.
توجیه های مختلف سعودی ها درباره علت بازداشت و آزار رسانی به حجاج عراقی در ایام حج تمتع و عمره بیش از پیش نگرانی ها را در عراق نسبت به اهداف پشت پنهان این گونه بازداشت ها و آزارها برای حجاج عراقی بویژه افراد صاحب فکر و درجه داران نظامی برانگیخته است.
از طرفی با تکرار بازداشت حجاج عراقی به بهانه های واهی و بازجویی از آنها در جریان حج تمتع و عمره، فراخوان ها در عراق از ناامن بودن حج برای حجاج عراقی رو به فزونی گرفته است تا جایی که برخی از صاحب نظران همانند «قاسم العبودی» کارشناس سیاسی عراقی در یادداشتی تحت عنوان «وقتی حج تبدیل به تله می شود»، گفته اند که سعودی ها از حج به عنوان تله برای به دام انداختن افراد مشخص بهره می برند.
این صاحب نظر عراقی نوشته است: نظام حاکم بر عربستان سعودی برای پیگرد صاحبان اندیشه و کلام که نمی خواهند با سیاست های این رژیم مدارا کنند، برنامه جدی در دستور کار خود قرار داده است.
العبودی قتل فجیع «جمال خاشقچی» مخالف سعودی که با اره در سفارتخانه عربستان در ترکیه تکه تکه شد یا بازداشت «رانیا العسال» چهره رسانه ای برجسته مصری برای مدت شش ماه در جریان مراسم حج تمتع و بازدالشت حجاج عراقی در حج تمتع را از این نمونه ها ذکر کرد.
این کارشناس سیاسی عراقی گفته است که سیاست های ریاض نسبت به حج از سوی سازمان های امنیتی غربی ترسیم شده تا حج به تله ای برای صاحبان اندیشه آزاد که سیاست های ظالمانه نظام سیاسی حاکم بر عربستان سعودی را بر نمی تابند، تبدیل شود.
وی از دولت های اسلامی خواسته است تا از ریاض تعهد جدی در خصوص عدم تعرض به اتباع شان در ایام حج بگیرند.
به اعتقاد کارشناسان عراقی، حج تمتع امسال یکی از بدترین مدیریت های سعودی ها را تجربه کرد به نحوی که یک هزار و ۴۲۶ نفر براثر آنچه دمای شدید هوا خوانده شد، جان خود در موسم حج از دست دادند که از این تعداد بیش از ۳۰ نفر از حجاج عراقی بودند.