چرا رژیم اسرائیل جنگ غزه را به سمت مرز‌های لبنان می‌کشد؟

 موجی از انفجار‌ها که اعضای حزب الله را هدف قرار دادند، تنها چند روز پس از آن که اسرائیل اعلام کرد قصد دارد جنگ جاری علیه حماس را تا مرز شمالی خود با لبنان گسترش دهد، روی داد.


به گزارش خبرگزاری «Lematin.ch»، حزب الله در همان ساعت اولیه اسرائیل را به دست داشتن در انفجار‌های مرگبار دستگاه پیجر متهم کرده است، اما هیچ مقام اسرائیلی تاکنون این اتهامات را تایید یا رد نکرده و این در حالی است که منابع صهیونیستی و غربی به برنامه ریزی چندین ساله این رژیم برای انجام این عملیات اذعان کرده اند.

به نظر می‌رسد این حوادث احتمال جنگ تمام عیار بین رژیم اسرائیل با حزب الله را افزایش خواهد داد. ولی سوال این است که چرا رژیم اسرائیل در این شرایط دست به چنین اقدامی زده است. از زمان آغاز جنگ در نوار غزه در ۷ اکتبر، اسرائیل و حزب‌الله تقریباً روزانه درگیر تبادل آتش بوده‌اند و جنبش شیعی لبنان همواره بر حمایت خود از حماس و مردم فلسطین تاکید می‌کند و مواضع اسرائیل را مورد هدف قرار می دهد. 

این درگیری‌ها در غزه و به دنبال آن در لبنان، باعث شهادت تعداد زیادی از غیرنظامیان شد و ده‌ها هزار نفر را مجبور به ترک خانه‌های خود کرد. چند تن از اعضای رژیم اسرائیل، طی دیدار با بنیامین نتانیاهو، بر اهمیت بازگشت ساکنان اسرائیلی، به خانه هایشان که از ترس حملات حماس و حزب الله فرار کرده اند، تاکید کردند.

نتانیاهو در جریان سفرش به شمال سرزمین‌های اشغالی گفت: ما از همه ابزار‌های لازم برای بازگرداندن امنیت به مرز‌های شمالی استفاده خواهیم کرد تا شهروندان ما بتوانند سالم به خانه بازگردند. اما پس از این اظهارات، کالف بن دور، تحلیلگر سابق وزارت امور خارجه رژیم اسرائیل تاکید کرد که این بازگشت مستلزم ایجاد صلح در مرز‌های شمالی است که در کوتاه مدت بسیار بعید است.

او به خبرگزاری فرانسه گفت: «اسرائیل و دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اتفاق نظر داشتند که آتش‌بس در غزه منجر به ایجاد آرامش در مرز‌های شمالی با لبنان خواهد شد.» با این حال، با گذشت زمان، شانس آتش بس در غزه کاهش یافته است، چراکه اسرائیل معتقد است که اهداف نظامی خود در غزه را محقق می‌کند، و این نوع از دید باعث شده است که اسرائیل فضای بازتری برای مانور یگان‌های خود داشته باشد. 

انفجار پیجرها

کوبی مایکل، تحلیلگر مؤسسه امنیت ملی و استراتژی صهیونیستی Misgav نیز معتقد است که ارتش اسرائیل اکنون می‌تواند توان استقرار مجدد نیرو‌های خود را داشته باشد. او به خبرگزاری فرانسه گفت: «ارتش می‌تواند با نیرو‌های کمتر اوضاع را مدیریت کند و توجه و تمرکز می‌تواند به شمال معطوف شود».

حال سوال این است که اهداف این اقدامات چیست؟ خبرگزاری فرانسه طی مصاحبه با تحلیلگران مختلف به این نتیجه رسیده است که استراتژی فعلی اسرائیل برای اکثر تحلیلگران ناشناخته است.

آمریکا، نزدیکترین متحد اسرائیل و فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا، آموس هوکشتاین، که این هفته از اسرائیل بازدید می‌کند، یک راه حل دیپلماتیک را برای حل درگیری‌های میان طرفین ترجیح می‌دهند تا امکان بازگشت اسرائیلی‌ها به شمال کشور بدون ایجاد درگیری‌های بیشتر با حزب الله مجهز به موشک و سلاح‌های قدرتمند را فراهم کند.

البته کوبی مایکل، معتقد است که اسرایئل با تشدید حملات به لبنان قصد دارد که نیرو‌های حزب الله را از منطقه واقع بین رودخانه لیتانی و مرز سرزمین‌های اشغالی و لبنان تا ۳۰ کیلومتر دور کند و مانع بازگشت آنها به این منطقه شود. او این وضعیت را با اشغال جنوب لبنان به مدت ۱۸ سال توسط اسرائیل تا سال ۲۰۰۰ مقایسه کرد و گفت که انتظار دارد این بار شکل دیگری از کنترل نظامی بر جنوب لبنان شکل بگیرد.

ساختنان ضاحیه بیروت

اما کالف بن دور، خیلی موافق این نظریه نیست و می‌گوید: مشکل اصلی رژیم تحت رهبری نتانیاهو این است که اعتماد افکار عمومی را ندارد. برای همین مشخص نیست که بتواند به اهدافش برسد. به نظر میرسد اسرائیل بعد از مشاهده‌ی واکنش انفعالی کشور‌های عربی و غربی‌ها در قبال کشتار مردم غزه، فضا را برای تشدید حملات مساعدتر یافته است. اقدام برای انفجار پیجر‌ها در لبنان و حملات هوایی جمعه به لبنان نشان می دهد که ادامه‌ای بی توجهی جهانیان به جنایات اسرائیل در غزه، این رژیم را برای برافروختن جنگ نابرابر در خاورمیانه تشویق کرده است. 

اسرائیل میخواهد توجه جهان را کم کم از غزه به سمت جنوب لبنان منعطف کند و در غیاب این توجه، نقشه‌ی اشغال غزه را به دور از چشم جهانیان محقق کند و بعد از آن به سراغ مرز‌های شمالی با لبنان برود که حزب الله دفاع از آن را بر عهده دارد.