یک روزنامه آمریکایی میگوید ایالات متحده به اسرائیل گفته که عادیسازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل بایستی ظرف دو ماه آینده اتفاق بیفتد.
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی افزود یکی از دلایل این موضوع این است که «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی در ازای سازش خواستار موافقت واشنگتن با یک بسته دفاعی شده که ارائه ضمانتهای مشابه ناتو برای امنیت سعودیها را شامل میشود.
پیش از این خبرگزاری رویترز هم به نقل از سه منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری رویترز مدعی شدهاند عربستان سعودی تعهد سیاسی اسرائیل به تشکیل کشور فلسطین را در ازای موافقت واشنگتن با بسته دفاعی کافی میداند و ضرورتی برای اصرار بر راهکاری که الزامآورتر باشد نمیبیند.
مقامهای عربستان سعودی در گفتوگوها بر سر عادیسازی روابط با اسرائیل با همتایان آمریکایی خود به آنها گفتهاند که ریاض اصراری برای برداشتن گامهای ملموس از سوی اسرائیل برای تشکیل کشور فلسطین ندارد.
رویترز نوشته حصول این توافق بزرگ منطقهای هنوز با موانع سیاسی و دیپلماتیک عمدهای، از جمله به دلیل ابهامهای فراوان بر سر تحولات جنگ در غزه روبرو است.
رسانه انگلیسی نوشته مقامهای عربستان سعودی در محافل خصوصی از واشنگتن خواستهاند اسرائیل را برای اتمام جنگ غزه و متعهد شدن به یک «افق سیاسی» برای تشکیل کشور فلسطین تحت فشار قرار دهد.
یکی از منابع منطقهای در گفتوگو با رویترز مدعی شد در صورت محقق شدن این اتفاق، ریاض با عادیسازی روابط با اسرائیل و کمک مالی به بازسازی غزه موافقت خواهد کرد.
رویترز نوشته اما مشکل اینجاست که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که بخش اعظم حضورش در صحنه سیاست را به مخالفت با تشکیل فلسطین گذرانده است با هر گونه برنامه از سوی آمریکا و کشورهای عربی در این جهت مخالف است.
ماه پیش روزنامه معاریو در گزارشی ادعا کرده بود که یک مسئول عالیرتبه در کاخ سفید برنامهای برای بازسازی غزه در چارچوب طرح جامعی پیشنهاد داده که سازش بین اسرائیل و عربستان سعودی را نیز شامل میشود.
این رسانه عبریزبان فاش کرد؛ با وجود طرح این پیشنهاد از سوی یک مسئول عالیرتبه آمریکایی اما با این حال برخی از مسئولین آمریکایی از اینکه این طرح بذر بیثباتی را در منطقه برای دوره پیشِرو بپاشد، ابراز نگرانی میکنند.
در این طرح مسئله سازش بین اسرائیل و عربستان سعودی و شاید چند کشور دیگر شورای همکاری بهعنوان محرک و انگیزهای برای فشار بر مسئولین فلسطینی و اسرائیل جهت موافقت با این طرح و حمایت از آن مطرح شده است.
در چارچوب ابتکار عمل مذکور رهبران فلسطینی باید با تشکیل دولت فراگیر جدیدی متشکل از غزه و کرانه باختری موافقت و از انتقادات علیه اسرائیل اجتناب کنند، در حالی که اسرائیل هم باید متعهد شود که نفوذ محدودی در مناطق نوار غزه داشته باشد و این کار را صرفاً در شرایط نیاز امنیتی انجام دهد.