طبق این طرح جنگ در غزه به مدت حداقل دو هفته متوقف خواهد شد، دولتی مستقل با حضور تمام گروههای فلسطینی در غزه تشکیل میشود، تعدادی از اسرای هر دو طرف آزاد خواهند شد و نهایتا با برقراری آتشبس طولانیمدت، تمام نیروهای اسرائیلی از غزه خارج خواهند شد. حماس اگرچه گفته از هر پیشنهادی برای توقف جنایات اسرائیل استقبال میکند، اما هنوز نظر نهایی خود را در مورد این طرح اعلام نکرده است.
پس از قریب به ۸۰ روز، جنگ در غزه همچنان ادامه دارد؛ تعداد شهدا به عدد ۲۱ هزار نزدیک شده، جنوب لبنان زیر بمباران صهیونیستها قرار دارد و تنها در شب گذشته هفت حمله توپخانهای و هوایی به این منطقه گزارش شده و به علاوه در دریای سرخ نیز همچنان تنشها بین انصارالله و آمریکا ادامه دارد.
پررنگترین اتفاق چند روز اخیر اما عصر دیروز در سوریه رخ داد، هنگامی که سردار سید رضی موسوی، فرمانده ارشد سپاه قدس و مسئول پشتیبانی جبهه مقاومت در سوریه، به وسیله سه موشک که از سمت اسرائیل به محل زندگیاش شلیک شده بود، به شهادت رسید. در حالیکه ایران مدام تاکید کرده است علیرغم خواست اسرائیل، قصد دخالت مستقیم در جنگ غزه را ندارد، رژیم صهیونیستی با هدف قرار دادن یکی از کلیدیترین مهرههای ایران در محور مقاومت، بزرگترین تلاش خود برای گستردهتر کردن میدان نبرد را به کار بست.
در چنین شرایطی چه چشماندازی را میتوان برای خاتمه جنگ غزه تصور کرد؟ آیا در حداقلیترین حالت، میتوان انتظار برقراری وقفهای چند روزه در میدان نبرد را داشت؟
حسین اصغری ثانی، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با ایسنا با اشاره به طرح آتشبس ارائهشده از سمت مصر، اظهار کرد: نکته اساسی این است که هرگونه آتشبسی که منجر به باقی ماندن خاک غزه در دست فلسطینیها شود و سربازان رژیم را از مناطق مسکونی غزه اخراج کند، چیزی جز شکست اسرائیل و همپیمانانش نیست. خبری را دیدم که حکایت از کشته شدن سربازان خارجی و اروپایی در مناطق غزه داشت، به خصوص کشته شدن سربازان آلمانی که در کنار رژیم وارد نبرد شده بودند و بیشتر از آنها گروههای ویژه آمریکایی بودند که در خط مقدم این نبرد قرار گرفتهاند.
وی با تاکید بر اینکه آتشبس را نباید توافقی بین اسرائیل و حماس دانست، عنوان کرد: این آتشبسی است که بین رژیم و حامیان آن با یک گروه از مردم فلسطین که ارتش منظمی ندارند و گروههای چریکی هستند، منعقد میشود و یک شکست خفتبار برای رژیم صهیونیستی است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در خصوص اینکه تا چه حد احتمال قبول این آتشبس از جانب اسرائیل وجود دارد، بیان کرد: هرگونه آتشبسی را باید به منزله پیروزی نیروهای حماس قلمداد کرد. از طرف دیگر شرایط داخلی رژیم صهیونیستی شرایط مناسبی نیست، در طی دو ماه اخیر هر روز آتش اعتراضات مردم نسبت به وضعیت اسرای اسرائیلی و شرایط نامناسب اقتصادی شعلهورتر میشود و یک فشار شدید برر روی کابینه نتانیاهو قرار دارد.
اصغری ثانی ادامه داد: از طرفی محاصره دریایی رژیم صهیونیستی و مسدودسازی کشتیهای تجاری در دریای سرخ به مقصد اسرائیل توسط مقاومت یمن، صدمهای جدی نه تنها به حوزه اقتصاد اسرائیل بلکه به بسیاری از شرکتهای اروپایی وارد کرده است، چراکه کانال سوئز دومین کانال ارتباطی تجاری در سطح دنیا است و بخش زیادی از کالاهای تجاری از این مسیر به اروپا منتقل میشود و اکنون چندین شرکت اروپایی طی چند هفته اخیر مسیر خود را تغییر دادهاند. به نظر میرسد جنگ اگرچه قبلا هم به صورت کنترل شده فراتر از مرزهای سرزمینهای اشغالی پیش رفت و به دریای سرخ و به جنوب لبنان کشیده شد، اما جنگ اقتصادی نمود بیشتری پیدا کرده است. بنابراین شرکای رژیم صهیونیستی فشار مضاعفی را به نتانیاهو برای پذیرش آتشبس وارد میکنند.
اسرائیل چارهای جز پذیرش آتشبس موقت یا حتی دائم ندارد
وی همچنین به نقش احزاب چپ در داخل رژیم صهیونیستی علیه نتانیاهو اشاره و اضافه کرد: احزاب چپ از مدتها قبل مخالف سرسخت نتانیاهو بودند و پروندههایی را علیه او در دادگاه باز کردند. آنها موقعیت پیشآمده را بهترین فرصت میبینند تا از شر نتانیاهو خلاص شوند. به نظر میرسد مجموع این شرایط رژیم صهیونیستی را مجبور خواهد کرد که یا به یک آتشبس موقت با دامنه بیشتر از سه روز تن دهد یا حتی با یک آتشبس دائم موافقت کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با بیان اینکه گذشت زمان کارایی راه حل مصر و قطر در خصوص آتشبس را مشخص میکند، خاطرنشان کرد: بنابراین اگر میبینید که این آتشبس راحت به دست نمیآید، چانهزنیهای اساسی دارد و در خصوص راه حلها بحثهای زیادیمیشود و تیمهای مختلف از قبیل رایزنهای امنیتی و سیاسی در منطقه در حال رفت و آمد هستند، به این دلیل است که این صرفا یک آتشبس موقت برای توقف جنگ نیست، بلکه پیامد آن حتما یک پیروزی سیاسی بزرگتری برای جریان مقاومت فلسطین و نیروهای حماس خواهد داشت. البته که من خوشبین هستم که این آتشبس حتما اتفاق میافتد.
اصغری ثانی همچنین با اشاره به اولتیماتوم بایدن به نتانیاهو برای خاتمه جنگ تا پایان سال جاری، اظهارکرد: نهتنها بایدن بلکه بسیاری از سیاستمداران مستقل در آمریکا و افرادی که نظرات آنها در جامعه آمریکا شنیده میشود و بخشی از دکترین سیاست خارجی آمریکا را شکل میدهد، چنین توصیههایی را به رژیم صهیونیستی و به ویژه نتانیاهو کردهاند. علاوه بر این، بایدن به نتانیاهو در مورد خودداری از حمله به جنوب لبنان هشدار داده است، بنابراین اگر توصیهها و ممانعتهای آمریکاییها نبود، چه بسا نتانیاهو یک حمله دیوانهواری به جنوب لبنان هم انجام میداد، اما آمریکاییها نمیخواهند دامنه جنگ گسترش پیدا کند و این خواسته تمام کشورهای جهان است و کشورهای مختلف از جمله ۵ عضو دائم شورای امنیت نیز هر کدام دیدگاه خاصی نسبت به بحران غزه و لزوم پایان یافتن آن دارند و در حال بازیگری هستند.
وی با اشاره به اینکه چین خواهان یک راه حل پایدار برای پایان جنگ غزه است، افزود: کانال سوئز بخشی از مسیر جاده ابریشم چینیهاست و چین مبدا و مقصد بخش زیادی از تجارت با اروپاییهاست که از مسیر کانال سوئز انجام میشود. هر گونه موانعی در دریای سرخ منافع چینیها را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین از یک طرف چینیها خواهان توقف این بحران و جنگ هستند و از طرفی دیگر میخواهند این جنگ به یک راه حل پایدار برسد. اروپاییها هم به همین شکل خواهان توقف جنگ هستند، چراکه بخش زیادی از شرکتهای اروپایی در چند روز گذشته مسیر تردد کشتیهای خود را تغییر دادهاند که این امر هزینههای بسیار گزافی برای آنها به همراه داشته است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل اضافه کرد: همچنین خود آمریکاییها هم نمیخواهند یک پرونده دیگری را در منطقه باز کنند، زیرا اگر جنگ گسترش یابد، ممکن است بخشهای زیادی از خاورمیانه را درگیر کند. اعراب حاشیه خلیج فارس مانند عربستان، امارات، قطر، کویت، اردن و مصر نیز میخواهند هرچه سریعتر این جنگ تمام شود، زیرا این کشورها اقتصاد رو به رشد خود را بر پایه صلح و امنیت در منطقه تعریف کردهاند و اکنون گسترش جنگ تمام شاکله اقتصادی آنها را به هم میریزد. بنابراین یک اجماعی در سطح جهانی برای توقف این جنگ وجود دارد و چون آمریکاییها تسلط و نفوذ بیشتری بر اسرائیل دارند، طبیعی است فشار سیاسی بیشتری را هم به این رژیم وارد کنند، اما باز هم نمیتوان با قطعیت از حصول آتشبس تا پایان سال جاری سخن گفت.
اصغری ثانی خاطرنشان کرد: گرچه در موضوع محاصره دریایی رژیم صهیونیستی در دریای سرخ آمریکاییها میخواهند از قواعد بینالمللی استفاده کنند و موضوع را در شورای امینت پیش ببرند و حمله و توقیف کشتیها را به عنوان نقض بینالمللی تعریف کنند و به کمک ناتو و برخی کشورهای منطقه یک تهاجمی را به یمن داشته باشند، اما فکر میکنم حتی اگر در نهایت اینها تا آستانه یک درگیری در یمن پیش برود، باز هم بعید است این جنگ گسترده شود، چون هزینههایش برای همه غیرقابل تصور خواهد بود.
اشتباه بزرگی که اسرائیل تحت فشارهای جبهه مقاومت مرتکب شد
وی همچنین در پاسخ به اینکه شهادت سردار سید رضی موسوی در سوریه توسط رژیم صهیونیستی چه تاثیری بر سرنوشت جنگ غزه خواهد داشت، بیان کرد: همان گونه که سپاه پاسداران اعلام کرد، سردار موسوی مسئول تامین تدارکات جبهه مقاومت بود و به نظر میرسد سربازان رژیم صهیونیستی ایشان را به صورت آگاهانه انتخاب کردند و این نتیجه فشار مضاعفی است که جبهه مقاومت به ارتش اسرائیل وارد کرده است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: تصور این بود که با ترور این نخبه ایرانی شاید بتوانند خللی در روند ارسال تدارکات به جبهه مقاومت ایجاد کنند، در حالیکه تجربه ثابت کرده همانطور که ترور سردار قاسم سلیمانی نهتنها نتوانست از آن اتحاد و قدرت جبهه مقاومت کم کند، بلکه تحرکات جبهه مقاومت بسیار بیشتر هم شد، اکنون هم به نظر میرسد رژیم صهیونیستی این دفعه نیز اشتباه محاسباتی داشته و گرچه این خسران بزرگی برای جبهه مقاومت و سپاه قدس است، اما خللی در روند مقاومت وارد نخواهد کرد و چه بسا باعث افزایش حملات هم خواهد شد.