پایگاه خبری هیل نوشت: جنگ اسرائیل در غزه سؤالاتی را در مورد چگونگی مدیریت این منطقه ساحلی تحت محاصره پس از پایان مناقشه جاری به وجود آورده و شکاف فزاینده میان مقامات واشنگتن و تل آویو را بر سر این مهم آشکار کرده است.
به نوشته این پایگاه خبری متعلق به کنگره آمریکا، چندین مقام امریکایی از جمله آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه در این خصوص اعلام کرده اند که اسرائیل نباید غزه را اشغال کند و این باریکه همچنان باید توسط فلسطینی ها اداره شود.
اما اسرائیلی ها از زمان آغاز جنگ با حماس بر این موضع تاکید کردهاند که غزه باید توسط یک نهاد دیگر مدیریت شود.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل از همان روزهای نخست جنگ با حماس، وعده داد که نوار غزه را برای مدت نامعلومی در کنترل بگیرد، اما توضیح نداد که این امر دقیقا چه پیامدهایی برای فلسطینیان دارد.
در این میان برخی تحلیلگران معتقدند که اداره نوار غزه پس از جنگ به نتیجه این مناقشه و سرانجامِ گروه مقاومت حماس و همچنین میزان ویرانی های به جا مانده بستگی دارد.
ایان لسر معاون «صندوق مارشال آلمان» (اندیشکده آلمانی) در این خصوص گفت: «جنگ جاری میان اسرائیل و حماس ممکن است بسیار طولانی باشد و بسته به نتیجه و موفقیت آمیز بودن آن، پیامدهای متفاوتی نیز در پی خواهد داشت».
وی سپس افزود: «در بدترین حالت، ممکن است اسرائیل با یک جنگ با پایان نامشخص روبرو باشد و از همین رو ما نمی توانیم مدت زمان دقیق آن را پیش بینی کنیم تا بخواهیم برای دوران پس از جنگ تصمیم بگیریم».
تارنمای هیل در ادامه یادآور شده است که اسرائیل از سال ۱۹۶۷ تا ۲۰۰۵ غزه را تحت کنترل داشت و سرانجام در پی قیام بزرگ فلسطینی ها از آن خارج شد و حماس از سال ۲۰۰۷ کنترل آن را در دست گرفت.
این پایگاه خبری خاطرنشان کرده است اگرچه اسرائیل و آمریکا هر دو بر سر خروج حماس از قدرت در غزه توافق دارند، اما در مورد کنترل این باریکه پس از جنگ اختلاف نظرهای آشکاری دارند.
بلینکن دیروز جمعه بار دیگر تاکید کرد که آمریکا با کوچ اجباری فلسطینی ها از غزه و هرگونه تلاش برای کاهش مساحت این باریکه به عنوان قلمرو فلسطینیان مخالف است. وی همچنین در راستای تلاش صهیونیست ها، بر خروج حماس از قدرت پافشاری کرد.
همزمان نتانیاهو که به ظاهر اعلام کرده به دنبال اشغال مجدد غزه نیست، در نشستی در روز جمعه گفت که اسرائیل پس از جنگ، کنترل امنیتی غزه را در دست خواهد گرفت.
جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز روز چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد که واشنگتن در حال گفت و گو با اسرائیل بر سر کنترل غزه در دوران پس از جنگ است اما از ارائه جزئیات بیشتر در این خصوص خودداری کرد.
هیل در بخش دیگری از این مطلب یادآور شده است که اسرائیل اگرچه تاکنون در برابر فشار جهانی برای آتش بس مقاومت کرده، اما همچنان تحت فشار واشنگتن به عنوان نزدیکترین متحد خود قرار دارد.
این تارنما دلیل آتش بس موقت چهار روزه را هم فشار دولت جو بایدن اعلام کرده است.
پل فریتز استاد علوم سیاسی دانشگاه هوفسترا آمریکا در این مورد تشریح کرد: «به طور قطع شکافهای مهمی بین ایالات متحده و اسرائیل و سایر کشورها وجود دارد، اما باتوجه به دیپلماسی که در جریان است شاید در نهایت گفت و گوها برای کنترل غزه نتیجه دهد.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به شمار بالای جانباختگان فلسطینی بر اثر حملات اسرائیل، ابراز نگرانی کرد از اینکه کشتار فلسطینیان به خشم آنها حتی پس از جنگ دامن بزند. وی سپس همین امر را خطری واقعی برای اسرائیل دانست.
به نوشته این پایگاه خبری، جنگ غزه، آمریکا را به دو اردوگاه طرفداران فلسطین و اسرائیل تقسیم کرده است. به عنوان مثال در مجلس سنا، برنی سندرز سناتور مستقل و سناتور الیزابت وارنِ دموکرات اگرچه درخواستی برای آتش بس نداده اند، اما هرگونه اشغال غزه توسط اسرائیل را رد کرده اند.
بسیاری دیگر از مقامات آمریکایی مخالف اشغال هم از ایده حاکمیت تشکیلات خودگردان فلسطین حمایت کرده اند. ایده ای که به عقیده برخی کارشناسان نمی تواند چندان کارآمد باشد.
ناظران در این خصوص می گویند هیچ تضمینی وجود ندارد که مردم فلسطین تشکیلات خودگردان را با توجه به فساد، ناکارآمدی و انفعال بیش از حد در برابر اسرائیل به عنوان یک نهاد حاکم بپذیرند.
ویل وکسلر مدیر ارشد مرکز رفیق حریری و از اعضای ارشد برنامه خاورمیانه در اندیشکده شورای آتلانتیک، بازگشت تشکیلات خودگردان در صورتی که اسرائیل حماس را شکست دهد را یک ایده غیر واقعی خواند.
وی با بیان اینکه تشکیلات خودگردان همچنان نقش مهمی در روند انتقال خواهد داشت، افزود: تشکیلات خودگردان می تواند به عنوان یک نیروی حافظ صلح بین المللی در غزه حضور داشته باشد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نیز با تاکید بر راه حل ایجاد دو کشور مستقل افزود: باید یک مذاکره جدی برای رسیدن به این امر با مشارکت آمریکا و سایر طرف های ذینفع انجام شود.
بلینکن نیز دیروز جمعه در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد که حمله ۷ اکتبر (۱۵ مهر) حماس اعتقاد و تعهد ما به صلح پایدار را از طریق راه حل دو کشور بیشتر کرده است.
اما حماس که نماینده جمعیت قابل توجهی از فلسطینیان حاضر در نوار غزه است، هرگونه ایده زیست صلحآمیز در کنار اسرائیل را همواره رد کرده است و حتی اگر این گروه در جنگ مقابل اسرائیل شکست بخورد، باورهای این گروه مقاومت فلسطینی همچنان ادامه خواهد داشت.
براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی وزارت بهداشت حماس، تعداد جانباختگان فلسطینی حملات اسرائیل تاکنون به بیش از ۱۱ هزار نفر رسیده است.
نیروههای مقاومت فلسطین روز شنبه ۱۵ مهرماه برابر با ۷ اکتبر ۲۰۲۳ عملیات غافلگیر کننده «طوفان الاقصی» را از غزه علیه مواضع رژیم اشغالگر قدس آغاز کردند. اسرائیل هم در تلافی و جبران شکست خود، با کمک آمریکا و اکثر کشورهای غربی اقدام به بمباران مراکز درمانی و منازل مسکونی غزه کرده که تاکنون در اثر این اقدام جنایتکارانه نزدیک به ۱۱ هزار فلسطینی به شهادت رسیده اند.