جو بایدن رئیس جهوری آمریکا در تازهترین واکنش به درگیریهای فلسطین ، اشغال غزه را «اشتباه بزرگ» خواند. از سوی دیگر وی در گفتوگوی روز شنبه با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و درحالی که احتمال حمله زمینی این رژیم به غزه افزایش یافته است، از ضرورت «دسترسی غیرنظامیان به آب، غذا و کمکهای درمانی» سخن گفت. این درحالیست که واشنگتن در نخستین واکنش به آغاز «طوفان الاقصی» با اعلام حمایت کامل از اسرائیل اعلام کرد که این رژیم حق دارد به این حملات پاسخ دهد.
پیشینه
گروههای مقاومت فلسطین از صبح روز شنبه ۱۵ مهرماه جاری عملیات همهجانبه و گسترده خود را از غزه (جنوب) علیه مواضع رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی آغاز کردند؛ عملیاتی که با تلفات گسترده و بی سابقه برای صهیونیستها، در عمر ۷۵ ساله اشغالگران غاصب نظیر نداشت.
این حملات با نمایش شکست اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، سران این رژیم و متحدانش را شوکه کرد. واشنگتن در نخستین اقدام با حمایت از اسرائیل ارسال مهمات، ناو هواپیمابر و هواپیماهای جنگی به تل آویو را آغاز کرد. این در حالیست که آمریکا سالانه سه میلیارد دلار به اسرائیل به عنوان متحد منطقه ای خود کمک میکند. همچنین آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه نمایش این حمایتهای بیقید و شرط به سرزمینهای اشغالی سفر کرد.
اسرائیل در پاسخ به عملیات «طوفان الاقصی» علاوه بر قطع کامل دسترسی ساکنان باریکه غزه به آب، برق و غذا، به بمباران جنونآمیز مناطق مسکونی، درمانی، مساجد و مکانهای تجمع آوارگان فلسطینی در غزه دست زد و بیش از دو هزار فلسطینی که بیشتر آنها کودک و زن هستند را به شهادت رساند.
اهمیت موضوع
کشتار غیرنظامیان، فراخوان برای تخلیه بیمارستان و مراکز درمانی در غزه و دستور تخلیه سراسر باریکه، با واکنشهای بین المللی مواجه شده است.
بسیاری از آژانسهای سازمان ملل هشدار داده اند که تخلیه مناطق غزه تحت شرایط محاصره این منطقه به یک فاجعه منجر خواهد شد و بیشتر ساکنان آسیب پذیر منطقه از جمله افراد بیمار، مسن، زنان باردار و معلولان نمی توانند مکان دیگری را پیدا کنند. این در حالیست که رژیم صهیونیستی روزهاست که دسترسی ساکنان غزه به آب، برق و غذا را محدود کرده است.
تعداد فزاینده ای از کشورها، گروهها و سازمانهای حقوق بشری از رژیم صهیونیستی میخواهند به قوانین بین المللی جنگ احترام گذاشته و ضمن حفاظت از جان غیرنظامیان از هدف قرار دادن بیمارستان ها و درمانگاه ها خودداری کند. حال این جنایات حامیان همیشگی اسرائیل را نیز در مورد وجهه بینالمللیشان در ادامه پیامدهای جنایاتی که در حال رخ دادن است، نگران کرده است.
پاسکال بونیفاس تحلیلگر مسائل ژئوپلیتیک معتقد است، واشنگتن پس از واکنش اولیه خود در وعده حمایت از رژیم صهیونیستی امروز از کشتاری که به راه افتاده و تاثیر منفی آن بر وجهه متحدان اسرائیل، نگران است.
وی به شبکه خبری «فرانس ۲۴» گفت: اگر حمله زمینی به غزه کشتار راه بیاندازد و هنجارهای حقوق بینالملل بیش از حد نقض شود، این حمایت بیقید و شرط، آمریکا را در سایر نقاط جهان با مشکل مواجه میکند. چنین عملیاتی علاوه بر کاهش حمایتهای بینالمللی اسرائیل، تأثیر منفی بر حامیان اصلی اسرائیل، یعنی کشورهای غربی و بهویژه ایالات متحده خواهد داشت و به همین دلیل آمریکاییها خواستار خویشتنداری هستند.
این تحلیلگر با اشاره به اینکه واشنگتن در اعزام ناوهای خود به منطقه اهداف بازدارنده و نه تهاجمی را دنبال میکند، افزود: آمریکا تلاش میکند تا پای سایرین از جمله «حزب الله» به درگیری باز و جبهه دیگری تشکیل نشود.
وی افزود: حتی میتوان تصور کرد که آمریکاییها به شیوهای پنهان و محتاطانه بر اسرائیل فشار میآورند تا از اقدامات انتقامجویانه خودداری کرده و از شعلهور شدن خشونتهای بین جوامع، ممانعت بهعمل آورد.
بونیفاس افزود: گستردگی بیسابقه حملات (عملیات طوفان الاقصی) آمریکا را به اعلام همبستگی کامل با اسرائیل واداشت. اما همزمان تهدید اسرائیل به «پاسخی محکم» به این حملات، آمریکا را که میداند این تهدید به فاجعهای بشری میانجامد، نگران کرده است.
این تحلیلگر فرانسوی با اشاره به اهداف دیگر سفر بلینکن به منطقه از جمله حقوق ۶۰۰ آمریکایی حاضر در غزه و یافتن راهی برای خروج آنان و مطرح بودن مساله آمریکاییهایی که در اسارت حماس هستند، افزود: این سفر همچنین تلاشی است تا آمریکا را در راس امور نشان دهد. اما میدانیم که اسرائیل در مورد برنامههایش به تنهایی تصمیمگیری میکند و خواسته واشنگتن را در نظر نخواهد گرفت.
ارزیابی
بونیفاس با اشاره به مقیاس قابل توجه کمکهای ایالات متحده به اسرائیل که روندی چندین ساله از آغاز قرن بیست و یکم تاکنون بوده است، مساله تناقض آمیز بی توجهی مقام های رژیم صهیونیستی را به خواستهای واشنگتن مطرح کرد و افزود: از آنجایی که ایالات متحده از هرگونه فشار واقعی بر اسرائیل خودداری می کند، رهبران آن به خوبی می دانند که می توانند بدون اینکه خود را در معرض تهدید تحریم قرار دهند، هر طور که می خواهند عمل کنند.
به این ترتیب اسرائیل، برخوردار از کمکهای مادی و معنوی غرب، حامیان خود را با خطر همدستی در جنایت علیه بشریت مواجه می کند. این امر در کنار موضع عجولانه مقامات اتحادیه اروپا در حمایت از اسرائیل که مورد انتقاد بسیاری از کشورهای عضو قرار گرفت نیز به وضوح خود را آشکار ساخت.
همانطور که پیشتر یان اگلند دبیرکل شورای پناهندگان نروژ با اشاره به حمایت غرب از رژیم صهیونیستی هشدار داد: امیدوارم آنها برای له کردن یک میلیون کودک چراغ سبز نشان نداده باشند.