موشک‌های بالستیک دوربرد آمریکا در راه اوکراین

مقام‌های آمریکایی گفته‌اند دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا احتمال دارد برای نخستین بار موشک‌های بالستیک تاکتیکی دوربرد سطح به سطح (ATACMS) به اوکراین ارسال کند.

شبکه خبری ای‌بی‌سی بامداد شنبه (به وقت تهران) به نقل از یک مقام آمریکایی که اشاره‌ای به نام او نشده نوشت: «آنها دارند می‌آیند.»

این مقام آمریکایی با وجود این خاطرنشان کرد چنین تصمیم‌هایی تا زمانی که به صورت رسمی اعلام شوند ممکن است تغییر پیدا کنند. 

یک مقام دیگر گفت که گزینه تحویل این موشک‌ها به اوکراین «روی میز است» و ممکن است در بسته کمکی آینده آمریکا به اوکراین گنجانده شود. او نیز خاطرنشان کرد که تصمیم نهایی در این خصوص گرفته نشده است. وی گفت که ممکن است چند ماه طول بکشد تا این موشک‌ها به دست اوکراین برسند.

تاکنون ایالات متحده در خصوص ارسال هرگونه ذخایر محدود از سامانه‌های موشک‌ بالستیک تاکتیکی دوربرد سطح به سطح (ATACMS)به اوکراین تردید داشته است.

مدت‌هاست که اوکراین برای دریافت سامانه ATACMS که بردی بیش از ۱۹۰ مایل دارد و برد آن ۴۰ مایل بیش از برد موشک‌هایی است که فرانسه و بریتانیا در اختیار اوکراین قرار داده‌اند، علاقه نشان داده است.

پنتاگون تأکید دارد که اوکراین در حال حاضر به سامانه موشکی زمین به زمین نیازی ندارد که بتواند به پشت خطوط دشمن از جمله در روسیه و کریمه دست یابد.

بسیاری از متحدان غربی اوکراین اعتراف کرده‌اند که ضدحمله اوکراین علیه مواضع روسیه بسیار کند پیش می‌رود و نیروهای نظامی این کشور قادر به شکستن خط دفاعی ارتش روسیه نیستند.

پیش‌تر ایالات متحده حاضر به اراسل تسلیحات پیشرفته به اوکراین نبود زیرا نگران بود این مسئله به تنش‌ها در اوکراین دامن بزند و غرب را وارد درگیری با روسیه کند اما با گذشت زمان این کشور تغییر رویه داد و با ارسال پدافند هوایی پاتریوت، تانک‌های آبرامز و مهمات خوشه‌ای به اوکراین موافقت کرد.

موشک‌های بالستیک دوربرد آمریکا در راه اوکراین

مقام‌های دفاعی آمریکا هشدار داده‌اند که زرادخانه‌های ATACMS آن‌ها بسیار اندک است و این موشک‌ها برای طرح‌های جنگی پنتاگون در مکان‌هایی چون شبه‌جزیره کره نگهداری می‌شود.

یکی از سخنگویان شرکت «لاکهید مارتین» حدود دو ماه پیش گفته بود تنها حدود چهار هزار ATACMS از زمان آغاز تولید چنین موشک‌هایی در دهه ۱۹۸۰ تاکنون، تولید شده‌ است و ارسال چنین سامانه‌هایی به اوکراین، آمادگی واشنگتن در دیگر مناطق حساس را در معرض خطر قرار می‌دهد.

عملیات ویژه نظامی روسیه علیه رژیم کی‌یف از تاریخ پنجم اسفند ماه سال ۱۴۰۰ و در پاسخ به تلاش‌های اوکراین برای عضویت در ناتو و حملات این کشور به روس‌تباران ساکن شرق اوکراین آغاز شد. روسیه می‌گوید دولت اوکراین تحت نفوذ تفکرات نئونازی است و نازی‌زدایی اوکراین و پذیرش بی‌طرفی این کشور را از اهداف عملیات ویژه نظامی خود خوانده است.

دولت زلنسکی اما با طرح این ادعا که حمله روس‌ها علیه کشورش به‌مثابه اقدام علیه کل اروپاست، تاکنون صدها میلیارد دلار کمک نظامی از کشورهای غربی جلب کرده است. کمک‌های آمریکا به اوکراین به‌تنهایی از رقم صد میلیارد دلار فراتر رفته و برخی از پیشرفته‌ترین تجهیزات ناتو راهی میادین نبرد با روسیه شده‌اند؛ تانک‌های لئوپارد و سامانه‌های ضدهوایی پاتریوت از این جمله‌اند.

زلنسکی در دوران زمامداری خود قریب به ۲۰ درصد از خاک اوکراین را از دست داده است و بسیاری از زیرساخت‌های این کشور در درگیری با ارتش روسیه یا نابود شده‌اند و یا آسیب جدی دیده‌اند.

تلاش‌های پی در پی اوکراین برای دریافت انواع تسلیحات از متحدان غربی این کشور در شرایطی است که با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، بسیاری از کارشناسان احتمال پیروزی این کشور در نبرد با روس‌ها را ناچیز ارزیابی می‌کنند.