دیداری کم سابقه میان مقامهایی از وزارت خارجه آمریکا و مقامهای حکومت طالبان امروز در دوحه قطر، برگزار میشود.
به گزارش بی بی سی، این دیدار دو روزه توصیف شده، اما گزارشها از آغاز آن ضد و نقیض است. در حالی که وزارت خارجه آمریکا از آغاز گفتگوها در ۳۱ ژوئیه خبر داده، برخی خبرگزاریها گفتهاند روز اول این دیدارها یکشنبه بوده است.
مقامهای دوطرف هنوز درباره آغاز این دیدارها اظهارنظری نکردهاند.
برگزاری این دیدار همزمان با دومین سالگرد به قدرت رسیدن طالبان پس از تصرف کابل، انتقادهای بسیاری را از سوی حامیان حقوق بشر به ویژه حقوق زنان در پی داشته است.
براساس گزارشها هیاتی به رهبری امیرخان متقی سرپرست، وزارت خارجه حکومت طالبان، برای شرکت دراین گفتگوها، وارد دوحه، پایتخت قطر شده است.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است در مذاکراتی مستقیم، توماس وست، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور افغانستان و رینا امیری نماینده ویژه دولت آمریکا برای زنان دختران و حقوق بشر درافغانستان، در این نشست شرکت خواهند کرد.
این دو مقام آمریکایی پیش از سفر به دوحه، در نشستی چند جانبه در قزاقستان درباره افغانستان شرکت کرده بودند و قرار است پس از پایان این نشست در ۳۱ ژوئیه به دوحه بروند تا به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره مسائل اقتصادی، امنیت و حقوق زنان گفتگو کنند.
وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده که این دیدار «به هیچ عنوان نشانه به رسمیت شناختن طالبان، عادی سازی رابطه با آن و یا مشروعیت بخشی به آن نیست».
ودانت پتل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است «این دیدار به معنی تغییر سیاست آمریکا نیست و این کشور همواره تصریح کرده که هر جا پای منفعت آمریکا در میان باشد با طالبان گفتگو میکند».
قرار است با پایان نشست چندجانبه مقامهای وزارت خارجه آمریکا در امور افغانستان،. در قزاقستان، توماس وست و رینا امیری برای دیدار با هیاتی از طالبان به عازم دوحه شوند.
در بیانیه وزارت خارجه حکومت طالبان آمده است که آنها امیدوارند درباره «پایان تحریم و خروج طالبان از فهرست سیاه، آزادسازی داراییهای بانک مرکزی افغانستان، و نیز توقف نقض حریم هوایی این کشور» گفتگو کنند.
رینا امیری که در سال ۲۰۲۱ از سوی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به عنوان نماینده دولت این کشور در امور زنان و دختران افغانستان تعیین شد، سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که در جلسهای مشابه که آن زمان با شرکت امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در دوحه قطر جریان داشت شرکت نمیکند، به این دلیل که «در شرایط فعلی تعامل جهانی با طالبان نتایج معناداری در پی نداشته است.»
امیری، درآن زمان در رشته توییتی نوشته بود: «تعاملات بین المللی با طالبان در این مرحله، نتایج معناداری برای زنان و دختران و جوامع در معرض خطر در افغانستان نداشته است. و اگر طالبان «گامهای مشخصی» برای حقوق زنان و دختران بردارد او نیز آماده تعامل و «همکاری» است.
مشخص نیست که با وخیمترشدن سیاستهای ضد زن طالبان از سال گذشته تا کنون، خانم امیری این بار با چه رویکردی تصمیم به شرکت در نشست تازه با مقامهای طالبان گرفته است.