«عبدالباری عطوان » تحلیلگر برجسته جهان عرب و سردبیر روزنامه فرامنطقهای رایالیوم در مقاله جدید خود به سخنرانی اخیر سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزبالله در هفدهمین سالگرد آغاز جنگ 33 روزه اشاره و اعلام کرد، سخنرانی چهارشنبه شب سید حسن نصرالله به مناسبت هفدهمین سالگرد آغاز جنگ جولای 2006 بعد از یک غیاب طولانیمدت، با سایر سخنرانیهای ایشان متفاوت بود و یک آرامش خاصی داشت.
عطوان افزود، این آرامش در لحن سید حسن نصرالله موجب تعجب ما شد؛ زیرا اوضاع اکنون متشنج است و به ویژه شرایط در مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی ملتهب بوده و همچنین خودِ لبنان دچار بحرانهای متعدد است. بنابراین آیا این آرامش دبیرکل حزبالله آرامش قبل از طوفان یا قبل از یک تصمیم بزرگ برای مقابله با تجاوزات اسرائیل در مرزهای لبنان بود؟ ما پاسخی برای این سوالات به طور کلی یا جزئی نداریم؛ زیرا در اینجا از یک جنگ واقعی و سرنوشتساز صحبت میکنیم و نه از ایجاد تنش در اینجا و آنجا.
در ادامه مقاله عطوان آمده است، تصمیم برای روشن کردن شعله جنگ نیازمند اطلاعات، آمادگی، مشاوره و گفتگو بوده و نمیتواند یکجانبه باشد؛ زیرا جنگی است که از جغرافیای لبنان فراتر میرود و ممکن است کل منطقه را در برگیرد. این روزها احتمال اینکه جنگ از مرزهای لبنان آغاز شود حتی نسبت به روزهای جنگ جولای 2006 نیز بیشتر است. علت این امر افزایش بیسابقه قدرت حزبالله و تشدید قابلیتهای نظامی بازوهای مقاومت به ویژه در فلسطین اشغالی، تشدید بحران داخلی اسرائیل و تضعیف روابط کابینه بنیامین نتانیاهو و دولت آمریکا به ریاست جو بایدن و ... است.
بر اساس این گزارش، 4 تحول اصلی رخ داده که میتواند آتش یک جنگ را در کوتاهمدت یا بلند مدت برافروخته کند و تهدیدات زیادی در این زمینه متوجه صهیونیستهاست:
- تحول اول مربوط به حوادث مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی طی روزهای گذشته است که به مرز انفجار نزدیک شده است.
- تحول دوم مربوط به برپایی چادرهای حزبالله در منطقه مزارع شبعاست؛ جایی که مقاومت لبنان به هیچ یک از درخواستهای رژیم صهیونیستی برای برچیدن این چادرها توجه نکرد.
-سید حسن نصرالله در سخنرانی خود به تجاوز اخیر صهیونیستها به روستای مرزی الغجر لبنان اشاره و اعلام کرد که روستای الغجر متعلق به لبنان بوده و اشغالگری رژیم صهیونیستی در آن قابل تحمل نیست ونمیتوان در برابر آن سکوت کرد. دبیر کل حزبالله همچنین به رزمندگان مقاومت در مزارع شبعا مجوز داد که به هر تحرک متجاوزانه رژیم صهیونیستی پاسخ دهند.
-دبیرکل حزبالله در سخنرانی اخیر خود همه درها را به روی ماموریت «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکایی جهت انجام مذاکرات درباره تعیین مرزهای زمینی لبنان و فلسطین اشغالی، مشابه اتفاقی که در ترسیم مرزهای دریایی میان دو طرف رخ داد، بست. سید حسن نصرالله گفت که مرزهای زمینی لبنان و فلسطین اشغالی به طور رسمی در دهه 20 گذشته مشخص شده و اسرائیل نقاط زیادی را در قلمرو لبنان اشغال کرده و روستای الغجر جزء همین مناطق اشغال شده بوده و این مناطق،نقاطی هستند که ما نمیتوانیم آنها را رها کنیم و برای آزادسازی آنها اقدام خواهیم کرد.
وحشت صهیونیستها از رویارویی با حزبالله
عبدالباری عطوان تصریح کرد، عدم پاسخ نیروهای صهیونیست به اقدامات مقاومت در مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی و ناتوانی آنها در برچیدن چادرهای حزبالله در مزارع شبعا، دلیل بر ترس و وحشت صهیونیستها از عواقب آن است و اینکه اسرائیلیها از هر تقابل محدود یا گستردهای با حزبالله اجتناب میکنند. به همین دلیل بود که رسانههای عبری گزارش دادند کابینه نتانیاهو از طریق برخی واسطهها به حزبالله پیغام داده که به دنبال آرامش بوده و تمایلی برای تنش ندارد.
این تحلیلگر فلسطینی افزود، آنچه که رژیم اشغالگر را ترسانده و آن را وادار کرده که تا این لحظه از رویارویی با حزبالله اجتناب کند مجموعهای از عوامل به این شکل است.
-یگان ویژه «رضوان» حزب الله که نیروهای آن به شکل تخصصی آموزش دیدهاند در آمادگی کامل برای حمله به منطقه الجلیل اشغالی در شمال فلسطین اشغالی و سیطره بر آن هستند.
-زرادخانه عظیم موشکی حزبالله شامل صدها هزار موشک بالستیک و نقطه زن و پهپادهاست و این زرادخانه و قابلیتهای به روز شده آن هنوز یکی از رازهای بزرگی است که سرویس اطلاعات اسرائیل موفق به کشف آن نشده است.
-در دوره اخیر فناوری موشکها و پهپادها به کرانه باختری منتقل شده و شاخصهای بارز و قوی در این زمینه وجود دارد. این فناوری از طریق مرزهای اردن و فلسطین به کرانه باختری وارد میشود و یک مسئول ارشد اردنی به این حقیقت اذعان کرد و اطلاعات جالبی در این زمینه به ما داد که آمریکا و اسرائیل را به شدت نگران میکند.
-اعراب ساکن اراضی اشغالی 1948 اعتراض بیسابقهای را علیه رژیم اشغالگر آغاز کردهاند و شاخصهای زیادی در این زمینه وجود دارد و دیدیم که چگونه شهرهای مختلف در این منطقه از جمله اللد و یافا و کفرقاسم در جریان نبرد شمشیر قدس در مه 2021 به گردانهای مقاومت پیوستند.
-در هرجنگی که مقاومت لبنان در آینده علیه اسرائیل وارد آن شود، همه گروههای مقاومت مشارکت خواهند کرد؛ از ایران تا عراق و یمن و سوریه و فلسطین.
عبدالباری عطوان در ادامه یادداشت خود نوشت، سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود به مواردی اشاره کرد که نمیتوان آن را نادیده گرفت؛ از جمله اینکه لبنان ضعیف نیست و همچنین هرگونه آسیب به سلاح مقاومت بزرگترین خدمت به رژیم صهیونیستی است و نمیتوان در برابر آن سکوت کرد.
بر اساس این مقاله، برخی از طرفهایی که از عادیسازی با رژیم صهیونیستی و تسلیم شدن در برابر آن حمایت میکنند ممکن است استدلال کنند که این رژیم همچنان قوی است. ما در مقالهها و تحلیلهای قبلی پاسخ این طرفها را ندادیم و نادیده گرفتیم. اما اکنون پاسخ ما به آنها همانی است که چندین بار در رسانههای اسرائیلی و از زبان کارشناسان آنها بیان شده مبنی بر اینکه «هزینه جنگ بعدی از نظر تخریب زیرساختها و از بین رفتن روحیه اسرائیلیها و احساس ناامنی میان آنها و وخامت سطح معیشتی و زندگی آنها بسیار سنگین خواهد بود».
به نوشته عطوان، پیروزی مقاومت در سال 2000 به پروژه موسوم به «اسرائیل بزرگ» پایان داد و پیروزی 2006 حزبالله خط بطلانی بر پروژه «اسرائیل بزرگتر» بود. بنابراین پیروزیهای بعدی مقاومت چگونه خواهد بود؟ اگر گزارش کمیته «وینوگراد» درباره جنگ جولای 156 بار از واژه شکست برای اسرائیل استفاده کرد، پس در شکست بعدی اسرائیل چه واکنشی خواهد داشت؟
در پایان یادداشت این تحلیلگر فلسطینی آمده است، در پاسخ به سوال اول باید بگوییم که پیروزی بعدی مقاومت در واقع پایان پروژه صهیونیستی قبل از هشتاد سالگی آن است و پاسخ ما به سوال دوم این است که تعداد شکستهای رژیم صهیونیستی در جنگ بعدی به اندازهای است که قابل شمارش نیست.