شکست اسرائیل در روند عادی‌سازی روابط با سعودی‌ها

 روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» به نقل از منابع اسرائیلی اعلام کرد که اسرائیل دو شرط عربستان سعودی برای عادی سازی روابط را رد کرد.

بر اساس گزارش این رسانه صهیونیستی، عربستان سعودی این دو شرط را در جریان گفت وگو  با « جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا مطرح کرده بود.

منابع صهیونیستی تاکید کردند که  درخواست عربستان  سعودی برای حمایت آمریکا از برنامه هسته‌ای ریاض، شانس عادی سازی روابط بین دو طرف را به خطر انداخته است و مانعی برای برخی اقدامات مانند پرواز مستقیم بین عربستان و اسرائیل ( سرزمین‌های اشغالی) برای انتقال حجاج فلسطینی  در ایام حج می شود.

روزنامه هاآرتص نوشت که دو مشکل اصلی در عادی سازی روابط با عربستان وجود دارد که مربوط به درخواست ریاض برای دستیابی به تسلیحات پیشرفته آمریکایی و موافقت آمریکا با برنامه هسته‌ای غیر نظامی عربستان سعودی است.

بر اساس گزارش این روزنامه، درخواست عربستان سعودی برای داشتن برنامه هسته‌ای موجب نگرانی اسرائیل و آمریکا شده است.

به گفته این منبع صهیونیستی ، جو بایدن می‌خواهد  عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان انجام شود  و از آن به عنوان یک دستاورد بین‌المللی در  انتخابات ریاست جمهوری آمریکا استفاده کند؛ اما به شرطی که بهای آن، برنامه هسته‌ای برای عربستان نباشد.

هفته گذشته «ناحوم برنیاع» تحلیلگر روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارانوت» اعلام کرد که قیمت عادی‌سازی روابط ریاض با تل آویو شامل تضمین امنیتی آمریکا و حمایت این کشور از برنامه هسته‌ای غیرنظامی آن است و عربستان سعودی برای اهداف صلح‌آمیز وارد باشگاه هسته‌ای می‌شود و نیمی از این تقاضا مربوط به فلسطینی‌ها است.

پیش از این مجله آمریکایی «اکسیوس» اعلام کرد که دولت آمریکا اقداماتی را برای عادی‌سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل به جریان انداخته است و منابع آگاه اعلام کردند که کاخ سفید می‌خواهد در شش تا هفت ماه آینده و قبل از آغاز رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری، توافق عربستان و اسرائیل برای ایجاد روابط دیپلماتیک را به دست آورد.

شکست اسرائیل در روند عادی‌سازی روابط با سعودی‌ها

نتایج یک نظرسنجی که توسط مرکز مطالعات واشنگتن بر روی هزاران شهروند سعودی انجام شد، بار دیگر ناامیدی محافل صهیونیست‌ها را در عادی سازی روابط با عربستان سعودی آشکار کرد.

روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» اعلام کرد که بسیاری از سعودی ها  معتقدند که عادی‌سازی روابط با اسرائیل در سیر نزولی قرار دارد و این بدان معناست که اکثر سعودی‌ها عادی‌سازی روابط با اسرائیل را به طور کامل و همچنین همکاری با اسرائیل علیه ایران را رد می‌کنند.

اخیرا سازمان پخش رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی (کان) در گزارشی اعلام کرد که بعید است مسئولان اسرائیلی بتوانند عربستان سعودی را در سال 2023 برای عادی‌سازی روابط با تل آویو متقاعد کنند.

شبکه 11 تلویزیون رژیم صهیونیستی کان تاکید کرد که چشم انداز روشنی در خصوص پیشرفت قابل توجه درباره عادی‌سازی روابط تل‌آویو و ریاض دیده نمی‌شود و انتظار نمی‌رود که این امر در ماه‌های آینده و به زودی و حتی تا پایان سال 2023 صورت گیرد.

روزنامه «رای الیوم» نیز پیش از این  در گزارشی نوشت که رژیم صهیونیستی اکنون در مطبوعات خود این گونه تبلیغ می‌کند که سفر مقامات آمریکایی به عربستان سعودی، با هدف احیای امیدهای صهیونیست‌ها برای عادی‌سازی روابط عربستان با رژیم اسرائیل و پیوستن به توافق موسوم به «ابراهیم» است. آیا آمریکا می‌تواند ریاض را به سمت عادی‌سازی روابط با رژیمی سوق دهد که نفس‌های آخر خود را می‌کشد و با یک جنگ سیاسی داخلی و عملیات‌های مقاومتی رو به رو است؟ عملیات هایی که امنیت این رژیم را مختل کرده و ناتوانی گنبد آهنین در مقابله با موشک‌های مقاومت را نشان داده است.

روزنامه مذکور تاکید کرد که ریاض در زمان دولت دونالد ترامپ آمریکا مدعی بود که روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی خواهد کرد ؛ اما به سمت  جایگزین  مناسبی رفت و روابط خود را با مسکو، پکن و تهران تقویت کرد که به اعتقاد ناظران و کارشناسان، عربستان سعودی، آمریکا و رژیم صهیونیستی را فریب داد».

عربستان سعودی، ایران و چین روز جمعه نوزدهم اسفند 1401 برابر با دهم مارس 2023 میلادی در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند در نتیجه‌ گفت‌وگوهای انجام‌شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند و سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی کنند.

به دنبال این توافق رسانه‌ها و محافل آمریکایی نگرانی خود را از روند تحولات منطقه غرب آسیا که برخلاف خواست آمریکا پیش می رود ابراز کرده اند.

بسیاری معتقدند که فاصله نسبی عربستان از آمریکا می‌تواند سعودی‌ها را از فشارهای ایالات متحده برای توافق با رژیم صهیونیستی رها کند. به ویژه اینکه چین در این زمینه هیچ فشاری به ریاض وارد نمی‌کند و برخلاف آمریکا عادی‌سازی با اسرائیل را شرط همکاری با عربستان نمی‌داند و اساسا علاقه‌ای به پرونده اسرائیل در منطقه ندارد.

از سوی دیگر در شرایطی که صهیونیست‌ها و برخی رسانه‌های همپیمان غرب در منطقه، عربستان سعودی را در صف‌عادی سازی روابط با اسرائیل می‌دانستند، عربستان سعودی با میانجیگری چین، طی توافقنامه‌ای با از سرگیری روابط خود با ایران، همگان را غافلگیر کرد. نخستین گمانه‌ای که توافق ایران و عربستان آن هم با میانجیگری چین به اذهان آورد این بود که عربستان از مسیری که در آن قرار گرفته بود، عدول کرده، به سمت هم پیمانی‌های جدید در منطقه حرکت کرده است. طرح عادی سازی روابط سعودی‌ها با رژیم صهیونیستی با توافق ایران و عربستان و توسعه روابط عربستان پس از آن با اعضای محور مقاومت به طور کلی در بن بست قرار گرفته است.