«اکسیل پیشوب» نماینده کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل در سودان در بیانیهای از آوارگی حداقل ۹۰ هزار نفر در این کشور در پی درگیریهای داخلی که از میانه ماه جاری میلادی آغاز شده است، خبر داد.
به نوشته خبرگزاری آناتولی، او در این بیانیه با هشدار در خصوص شرایط وخیم زندگی آوارگان گفت که طبق گزارشها ۳۳ هزار نفر مجبور به فرار از شهر خارطوم که مرکز ثقل درگیریهاست، شده و به استان «نیل الابیض» گریختهاند و همچنین دو هزار نفر به اردوگاههای آوارگان در منطقه «القضارف» در شرق سودان و پنج هزار نفر به شهر «کسلا» فرار کردهاند.
این مقام سازمان ملل افزود که از میان ۲۰ هزار نفری که به چاد پناهنده شدهاند، ۷۵۰۰ نفر از اتباع این کشور بودند که در سودان سکونت داشتند.
آکسیل پیشوب همچنین گفت که بر اساس رصد کمیساریای عالی حدود ۱۴ هزار نفر هم به سودان جنوبی و ۱۶ هزار سودانی هم به مصر گریختهاند که بر اساس اعلام مقامات مصری ۱۴ هزار نفر تا کنون رسیدهاند.
فرار غیرنظامیان به مناطق امن و کشورهای مجاور در شرایطی است که طبق اعلام انجمن پزشکان سودان از ابتدای درگیریها تاکنون ۳۸۷ غیرنظامی کشته و بیش از هزار نفر مجروح شدهاند. هرچند طبق گفته منابع محلی به دلیل عدم امکان امدادرسانی در مناطق درگیری آمار واقعی بیش از اینهاست.
آوارگی این افراد در شرایطی است که سودان از سالها پیش با بحران آوارگان مواجه بوده و بحران جدید موج دوم فرار غیرنظامیان محسوب میشود و به گفته نماینده کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل در سودان این اوضاع موجب وخیمتر شدن شرایط زندگی هزاران نفر به خصوص زنان و کودکان میشود.
با این حال به گفته این مقام سازمان ملل، وضعیت اردوگاههای آوارگان در مناطق «القضارف»، «کسلا»، «النیل الابیض» و «النیل الازرق» و دیگر مناطق با ثبات است و خدمات اساسی از جمله آب آشامیدنی سالم و دارو به ساکنان این اردوگاهها داده میشود.
نکته دیگر اینکه سودان از دو سال گذشته خود میزبان حدود یک میلیون آواره از اتیوپی است. آوارگانی که در پی درگیری دولت مرکزی این کشور با شبهنظامیان جبهه «تیگرای» به سودان این همسایه شمالی پناه آوردهاند و اکنون در وضعیت مبهمی به سر میبرند. طبق گزارشهای کمیساریای پناهندگان سازمان ملل تا پیش از آغاز درگیریهای اخیر، بیش از ۱.۳ میلیون آواره از دیگر کشورها در سودان به سر میبردند.
همزمان با سیل آوارگان در سودان، تقریبا تمامی کشورهای جهان به سرعت در حال خارج کردن اتباع خود از این کشور هستند. در این راستا ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز امروز با اعلام خروج ۶۵ شهروند ایرانی از خارطوم و ورود آنها به جده، گفت ترتیبات لازم برای انتقال آنها از عربستان به ایران نیز فراهم شده است.
از تاریخ پانزدهم آوریل (۲۶ فروردین) و به دلیل اختلافنظر ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع، جلسات و گفتوگوهای ملی در سودان برچیده و با حمله غافلگیرکننده نیروهای پشتیبانی به فرماندهی «محمد حمدان» ملقب به «حمیدتی» به پایگاههای ارتش، درگیریهای داخلی در این کشور آغاز شد.
اکنون و با گذشت دو هفته از این بحران، پنجمین توافق آتشبس بین ارتش و نیروهای سریع اجرایی شده اما درگیریها و اتهامات متقابل بین نظامیان ادامه دارد.